avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa plec de acasa!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa plec de acasa!

Am 17 ani. Parintii ma pot lua inapoi la ei acasa? Exista vreo cale prin care imi pot alege alt tutore?
Adelina, hotararea iti apartine, dar numai mental, pentru ca legal vorbind, si acum iti vorbesc ca avocat, este bine pentru tine sa astepti sa implinesti 18 ani. Uneori, trebuie sa accepti ca nu poti schimba, in cazul tau doar pentru un an. Te scutesti de multe necazuri, crede-ma. Daca parintii tai sunt asa cum spui, si nu vad de ce nu te-as crede, atunci daca fugi de acasa iti vor face mari probleme. N-o sa ai decat de pierdut. Stiu ca adolescenta nu e rezonabila dar un an e doar un an, si nu cred ca ai prefera sa-l petreci intr-un centru pentru minori, crede-ma nu e cazul. Intr-o lume in care un job nu-l gaseste un tanar absolvent de facultate, sau un profesionist bun, deoarece s-au inchis multe locuri de munca, cum crezi tu ca o fata de 17 ani fara o pregatire, fara o diploma gaseste ceva de lucru, plus ca ai nevoie de acordul parintilor ca sa te incadrezi undeva. Ce ai putea sa gasesti, jumatate de norma la un fast-food, daca esti norocoasa, ai castiga poate 500 lei, si unde o sa locuiesti, cand cea mai ieftina chirie este 150 euro, deci 500 lei + facturile la intretinere lumina, mancare transport s.a. Cate compromisuri esti in stare sa faci ca sa supravietuiesti, intreaba-te asta in mod serios si abia apoi hotaraste sa lasi scoala. Cu liceul terminat majora fiind mai ai o sansa, altfel.....Nu cred ca ai prea multe alegeri, si apoi la un moment dat, nu cred ca ti-ar place sa te intorci cu coada intre picioare, iar daca ai alege sa n-o faci la ce te-ar putea impinge disperarea, ce cale ai alege. Nu dramatizez, te rog doar sa mai astepti un an. Gandeste-te
Si totusi unde a scris Adelina ca se poarta parintii urat cu ea???
Mi se pare mie sau acest caz nu e o problema juridica? Cred ca ar trebui sa apeleze la sfatul unei rude adulte sau o dirigintei (in caz ca mai este prinsa intr-o forma de invatamant). Sfaturi au sarit multe persoane necunoscute ei sa ii dea, dar nu era mai bine daca apela la un psiholog (din cabinetele scolare unde este gratis)? Sau macar suna la telefonul copilului (116111, de pe reteaua romtelecom 8.00-20.00). Adelina, draga mea, internetul nu poate sa iti rezolve toate probleme in viata, desi e de foarte mare ajutor pentru a culege informatii ( generatia de dinaintea aparitiei internetului au luat deciziile in viata fara acest ajutor).
Domnii moderatori ce parere au de aceste sfaturi "juridice"?
Adelina,poate apela la oricare dintre noi,si in mesajeria privata pentru o "intimitate "
mai sigura pentru ea.Daca doreste,ii pot da si nr.meu de telefon pentru o mai buna comunicare,sau sa-mi lase ea in mp.un nr.al ei,pentru a o scuti de cheltuiala.
Adelina,poti alege pe cine crezi ca te poate ajuta si intelege mai bine.Este pacat sa nu beneficiezi de sfaturi mult mai ample si (mai la obiect).

PS.
Programul pentru tel.copilului s-a prelungit...08 - 24
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
ContSters179589, utilizator
Moderatorii stiu ca orice situatie juridica de dreptul familiei contine o doza considerabila de psihologie. Cred.

Imi pare nedrept sa ii spuneti unui om de 17 ani ca e doar un copil si totusi... sa traga si sa inghita, sa se faca frate cu dracul (aka parintii???) ca e o punte in fata etc.
O numiti fetita si ii cereti mai mult decat unui adult.

Daca vrei sa pleci gaseste-ti inainte un loc unde sa stai, resurse pentru cheltuieli. Cine ar fi acest tutore, nu poti vorbi cu el? E dispus sa te ajute?
Introdu macar o actiune pentru schimbarea domiciliului sau incearca sa gasesti o scoala in regim de internat pentru ultimul an de scoala, asa vei fi mai departe de ai tai.
Nu iti pot da multe sfaturi la obiect, pentru ca nu cunosc situatia in amanunt.
Dar iti multumesc pentru ca m-ai anuntat si, poate, revii cu mesaje. Private sau nu.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec de acasa! ContSters295418 ContSters295418 Buna!Am 17 ani si vreau sa plec de acasa.Nu ma mai inteleg deloc cu parintii si vreau sa plec la iubitul meu care este major.Nu as vrea sa pateasca nimic el ... (vezi toată discuția)
Am 17 ani marianamary97 marianamary97 buna ziua am 17 ani si mai am 9 luni si fac 18 ani. eu nu am tata traiesc de cand eram mica cu mama si bunica. am un iubitt mai mare cu 6 ani decat mine. ... (vezi toată discuția)
O problema ContSters101087 ContSters101087 daca parintii mei si-au luat mana de pe mine,s eu sunt inca minora si traiesc pe strazi nu pot pleca intr-o alta tara????????????????????????????daca pe ... (vezi toată discuția)