avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plata retoactiva a cotizatiei fondului de sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plata retoactiva a cotizatiei fondului de sanatate

Necontribuind la Fondul de Sanatate si implicit nebeneficiind de serviciile medicale finantate de acesta, pentru a incheia un contract de asigurare de la 01/01/2011 se cere plata retroactiva a sumei afenta ultimilor 5 ani (perioada in care nu s-a cotizat/nu s-a beneficiat) . Noul contract este necesar pentru infiintarea unei Persoane Fizice Autorizate.

Sub ce articol de Lege este reglemntata aceasta stare de fapt?
Se poate ataca decizia primita, referitoare la obligatiile de plata, in instanta?
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 22:19, 27 Februarie 2011
Dacă persoana fizică nu figurează în evidenţele ANAF drept contribuabil, nici un cetăţean nu este obligat prin LEGE să contribue la FNUAS. Însă dacă iniţiez o activitate independentă sunt obligat prin LEGE să contribui, chiar dacă nu obţin PROFIT, cu cel puţin contribuţia stabilită la nivelul salariului minim pe economie şi oblugaţia de regularizare anuală, dar nu mai puţin decât cea stabilită la nivelul minim.
Norme de drept:
Legea nr.95/2006 cu modificările şi completările ulterioare
Art. 211. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi.
În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.

Colateral se iveşte însă o întrebare:
«Sunteţi cumva înscris în evidenţa vreunui "medic de familie"?»
La un răspuns afirmativ, este bine de ştiut că "medicul de familie" încasează niscai bani din fondurile CNAS.
nici eu nici partenerul meu nu suntem inscrisi la medicul de familie...asteptam sa platim si pe urma vom merge sa ne ia in evidenta...
totusi astept sa ma lamuriti privitor la faptul ca daca platesc si pt somaj dupa 12 luni ma pot trece la somaj , iar pe urma knd reincep activitatea sa il intrerup....
MirceaSCALAT a scris:

Dacă persoana fizică nu figurează în evidenţele ANAF drept contribuabil, nici un cetăţean nu este obligat prin LEGE să contribue la FNUAS. Însă dacă iniţiez o activitate independentă sunt obligat prin LEGE să contribui, chiar dacă nu obţin PROFIT, cu cel puţin contribuţia stabilită la nivelul salariului minim pe economie şi oblugaţia de regularizare anuală, dar nu mai puţin decât cea stabilită la nivelul minim.
Norme de drept:
Legea nr.95/2006 cu modificările şi completările ulterioare
Art. 211. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi.
În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.

Colateral se iveşte însă o întrebare:
«Sunteţi cumva înscris în evidenţa vreunui "medic de familie"?»
La un răspuns afirmativ, este bine de ştiut că "medicul de familie" încasează niscai bani din fondurile CNAS.

Permiteti-mi sa va contrazic:chiar daca nu figurez in evidentele ANAF drept contribuabil, deci sunt persoana fara venit, sunt OBLIGAT sa platesc contributia la sanatate calculata din salariul minim brut pe tara!!! 670 x 5,5%= 37 lei/ luna!!!!
Sunt ULUIT!
Si de afirmatie si de logica-legislativa!
Dacă nu am VENITURI de unde am bani ca să plătesc acea contributie FNUAS?

Oare un boschetar, cetăţean fără venituri, trebuie să FURE ori să CERªEASCÃ ca achite "obligaţiile" către CNAS?

Am dreptul să mă ASIGUR şi să plătesc contribuţiile cu bani proveniţi din orice sursă LEGALÃ ori ILICITÃ, dar NU SUNT OBLIGAT! În acest caz în situaţie e boală cu spitalizare nu am dreptul legal la TRATAMENT "GARTUIT", atât de gratuit cume în ROMÂNIA.

Dacă Dvs. nu ştiţi să lecturaţi citatul dat ..... PÃCAT!!!

MirceaSCALAT a scris:

Sunt ULUIT!
Si de afirmatie si de logica-legislativa!
Dacă nu am VENITURI de unde am bani ca să plătesc acea contributie FNUAS?

Oare un boschetar, cetăţean fără venituri, trebuie să FURE ori să CERªEASCÃ ca achite "obligaţiile" către CNAS?

Am dreptul să mă ASIGUR şi să plătesc contribuţiile cu bani proveniţi din orice sursă LEGALÃ ori ILICITÃ, dar NU SUNT OBLIGAT! În acest caz în situaţie e boală cu spitalizare nu am dreptul legal la TRATAMENT "GARTUIT", atât de gratuit cume în ROMÂNIA.

Dacă Dvs. nu ştiţi să lecturaţi citatul dat ..... PÃCAT!!!

Revin cu urmatoarele indrumari date de CASMB . Va rog sa cititi prima nota
[ link extern ]

[ link extern ]

Din nefericire pentru familia mea am fost pusi in situatia sa solicitam adeverinta de asigurat la 3 luni dupa ce fiica mea a iesit din sistemul de invatamant si nu muncea. Ne-au pus sa dovedim ca in anii facultatii nu a realizat venituri, nu a fost asociat in nicio firma si am platit sanatatea pentru cele 3 luni si de atunci platesc in continuare. Anul trecut plateam 33 lei /luna iar acum platesc 37lei/luna. Cand i-am intrebat de contract, ne-au spus ca daca platim nu mai este nevoie de el. In urma acestui raspuns am hotarat sa inaintez instantei o cerere prin care sa oblige CASM sa incheie contractul de asigurare si astept cu nerabdare termenul.

Alte discuții în legătură

Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a contributiei la sanatate lavieestbelle lavieestbelle Am lucrat cu contract de munca pe jumate de norma in perioada mai -noiembrie 2011. De atunci nu am mai realizat venituri si nu am mai fost asigurat. Nici nu am ... (vezi toată discuția)