avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legitima aparare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legitima aparare?

buna ziua.intr-o seara stand de vorba cu niste vecini de ai mei,a aparut o persoana in stare de ebrietate cautand cearta.nedandu-i atentie a incercat sa fie mai insistent si chiar sa ma ameninte la un moment dat.ridicandu-ma la el de la masa sa-l intreb daca are ceva personal cu mine,mi-a dat un pumn in nas si a inceput sa-mi curga sange din abundenta.vazand ca incearca sa continue am inceput sa dau si eu plecand amandoi la o lupta corp la corp pana cand s-a potolit.dupa incident,a doua zi a luat de la doctor certificat medico-legal cu ingrijire pana la 11-12 zile.va rog sa-mi spuneti ce este de facut.am fost in legitima aparare tinand cont ca el a inceput sa de-a primul?
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
toldo_20, utilizator
Cat despre ce s-a scris mai sus despre infractiunea de incaierare ca ar trebui sa existe 2 "tabere", recomand sa nu postam povesti inainte de a citi corect textul legal si a ne informa minim despre practica in materie.

Multi cauta aici un raspuns specializat, nu o confruntare de idei intre persoane...uneori frustrate.


Wow, domule avocat ma uimiti prin asemenea ineptii. Faptul ca trebuie sa existe 2 tabere sunt povesti? domnule in existenta a doua tabere consta infractiunea de incaierare. Va asigur ca am citit textul de lege ba mai mult am analizat toate elementele constitutive ale infractiunii deoarece asa se face incadrarea juridica a unei fapte. Haideti sa fac o analiza pe elementele constitutive si sa vedem cine nu a citit textul de lege:
Art. 322. - Încãierarea
Participarea la o încãierare între mai multe persoane se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã.

Dacã în cursul încãierãrii s-a cauzat o vãtãmare gravã integritãtii corporale sau sãnãtãtii unei persoane, cel care a sãvârsit aceastã faptã se pedepseste pentru infractiunea sãvârsitã, al cãrei maxim se reduce cu un an. Ceilalti participanti la încãierare se pedepsesc cu pedeapsa prevãzutã în alin. 1.

În cazul prevãzut în alin. 2, dacã nu se cunoaste care dintre participanti au sãvârsit faptele arãtate în acel alineat, se aplicã tuturor închisoarea de la 6 luni la 5 ani, când s-a cauzat vãtãmarea integritãtii corporale sau sãnãtãtii. În cazul în care s-a cauzat moartea, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.

Nu se pedepseste cel care a fost prins în încãierare împotriva vointei sale, sau care a încercat sã despartã pe altii, sã respingã un atac ori sã apere pe altul.

Obiectul juridic special:relatiile sociale referitoare la mentinerea ordinii si linistii publice, a climatului de securitate sociala necesar convietuirii pasnice si armonioase intre cetateni.
Ob juridic secundar: relatiile sociale privitoare la la viata, integritatea corporala si sanatatea persoanei.
Obiectul material: poate avea uneori obiect material atunci cand actele de violenta se exercita asupra persoanelor sau bunurilor.
Subiectul activ: poate fi orice persoana fizica, insa infractiunea este o infractiune cu pluralitate de subiecti activi, intrucat daca nu sunt mai multi subiecti activi nu sunt incidente prevederile art 322. Este necesara prezenta a doua tabere de cel putin doua persoane fiecare. Nu poate fi autor al infractiunii de incaierare persoana careia i s-a identificat contributia si care a cauzat o vatamare corporala. In acest caz, vor fi retinute infractiunile de loviri sau alte violente, vatamare corporala, vatamare corporala grav, omor etc.
Subiectul pasiv: statul este subiectul pasiv principal, iar subiectii pasivi secundari sunt persoanele care au suferit vatamari.
Latura obiectiva
Elementul material:
se realizeaza prin actiunea de participare la o incaierare intre mai multe persoane, respectiv intre doua grupuri, doua tabere ocazie cu care se aplica lovituri sau violente fizice reciproce din care pot rezulta vatamari sau chiar moartea vreunei persoane. Infractiunea de incaierare exista numai atunci cand mai multe persoane impartite in grupuri adverse isi aplica unii altora lovituri sau alte violente, cand toti actioneaza in calitate de subiecti activi si in acelasi timp pot fi si subiecti pasivi, activitatile lor fiind foarte dificil de delimitat, fiind vorba de o adevarata inclestare. Atunci cand aceste conditii nu sunt indeplinite, nu vor fi incidente prevederile art 322 fapta putand constitui, dupa caz, o alta infractiune.
Urmarea imediata: crearea unei stari de pericol pt linistea si ordinea publica, si vatamarea persoanelor unde este cazul.
Raportul de cauzalitate: daca urmarea consta in crearea unei stari de pericol atunci rezulta ex re, daca exista vatamari, trebuie demonstrata.
Latura subiectiva: intentie directa/indirecta.
Dupa cum vedeti este imposibila incararea in infractiunea de incaierare deoarece nu se intrunesc elementele contitutive ale faptei.

In continuare v-as ruga sa nu mai insultati si sa fiti mai atent cand faceti incadrarea unei fapte pt a evita asemenea erori majore.
E cel putin..ciudat ca va simtiti cu musca pe caciula, referitor la articolul meu ca unii dintre cei care posteaza pe forum ar trebui sa lase frustrarile deoparte si sa se multumeasca doar in a da sfaturi, fara a intra in polemici cu alti colegi sau defulari de idei de care sa se tina cu dintii doar pt a incerca sa justifice "cat sunt de destepti".
De aceea de multe ori postez un singur comentariu la solicitari si nu incerc sa revin cu impuneri de pareri.

In niciun caz nu cred ca v-am facut inapta (cuvant pe care dvs il folositi direct impotriva mea) justificat de faptul ca ma consider macar un pic civilizat in discutii si nu incerc sa postez comentarii copiate din carti ori auzite din S.A.J.

Este regretabil ca dvs va permiteti sa proferati jigniri catre persoane care posteaza pe acest forum si sper sa nu-mi deveniti colega, caz in care cu tristete asi constata ca in aceasta demna profesie isi poate gasi locul orice persoana cu un caracter dubios si profil moral incompatibil profesiei.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
Andrei Koszti, Avocat
:offtopic: Interventie moderator: @olimpia_ilie si @av_andrei va rog sa va consumati cearta in mesaje private. Altfel, o sa va sterg mesajele. Chiar daca aveti opinii diferite cu privire la speta, sper sa aduceti numai argumente juridice. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încăierarea și provocarea trailer1234 trailer1234 Buna seara! Stie cineva daca se poate retine in caz de savarsire a infractiunii de incaierare efectele atenuante ale provocarii? (vezi toată discuția)
Omorul calificat-lcm roberto3 roberto3 Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla??? nanucu nanucu In urma cu 2 saptamani am avut o altercatie cu un coleg, ne-am injurat, el a venit mi-a dat o palma, dupa care ne-am impartit cate un pumn, el mi-a invinetit ... (vezi toată discuția)