avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Documente necesare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Documente necesare

Sunt persoană fizică autorizată neplătitoare de TVA.
Vreau să achiziţionez marfă din Ungaria (legume, fructe), atât de la producători căt şi de la persone juridice.
Mă interesează:
- documetele necesare pentru trecerea frontierei şi legalitatea în ceea ce priveşte marfa achiziţionată specificată mai sus, având în vedere că nu sunt plătitor de TVA.
Menţionez că în Ungaria producători nu dau copii după certificatul de producător iar persoanele juridice nu eliberează factură cu chitanţă ci doar un aviz de însoţire a mărfii în care sunt trecute produsele. Am cerut factura si nu au dat. Problema ar fi TVA-ul.
Cum mă încarc cu marfa pentru a vinde legal în Romania. Răspunsurile ambigue pe care le-am primit nu ma-u lămurit.
Sper să fi fost suficient de explicit.
Vă rog ajutaţi-mă sau îndrumaţi-mă ca să fiu pe deplin lămurit.
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters44758 , utilizator 18:41, 25 Februarie 2011
La solicitarea Dvs. oriunde in UE, deci si in Ungaria, orice firma este obligata sa va emita factura (számla). Dar problema cea mai mare nu este asta, ci faptul ca toate produsele le veti cumpara cu TVA maghiar cuprins in pret, ceea ce face ca produsele sa le cumparati mai scump decat ar trebui. (Aici luati in calcul ca ÁFA maghiar nu vi se ramburseaza). Ajungand marfa in Romania, insotita de factura si, eventual, de CMR/szállitólevél (ca documente justificative pe timpul transportului), se receptioneaza, pretul de intrare fiind pretul plus tva maghiar, la care aplicati adaosul Dvs. comercial si atat.
Daca procurati legumele/fructele direct de la producatori, utilizati borderoul de achizitii (BILINGV!) in care treceti datele producatorului. Pe baza borderoului de achizitii veti intocmi nota de receptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marfa ungaria bogdana125 bogdana125 Buna ziua, am si eu o intrebare si sper ca ma puteti ajuta cat mai repede.Am o Intreprindere Familiala neplatitoare de TVA si as vrea sa achizitionez legume si ... (vezi toată discuția)
Acte transport mere din ungaria LLAAVVIINNIIAA LLAAVVIINNIIAA Buna ziua! Va rog sa ma luminati cu cateva informatii. Care sunt implicatiile, ce ACTE/DECLARATII LA FINANTE/MODIFICAREA PLATII TVA-ULUI (am inteles ca din ... (vezi toată discuția)
Achizitie legume , fructe de la producator tampau gabriela tampau gabriela SC a achizitionat legume si fructe de la producator ( din piata ) si a primit ca document o fila din carnetul de comercializare ( introdus de la 01.05.2015 ) ... (vezi toată discuția)