Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica.
Exista vreo metoda prin care poate fi atacata aceasta lege? Mi se pare absurd sa se procedeze asa, in conditiile in care repartitoarele nu sunt omologate metrologic. Impresia mea, de bun simt, nu neaparat legala, este ca se incalca legea concurentei.
Eu am avut si repartitoare si am platit la un apartament cu 4 camere pe luna ianuarie 2010, 800 de lei numai caldura. Ar fi trebuit sa stau prin casa goala, daca ma intelegeti, dar am murit de frig. Si asta din cauza ca multi dintre vecinii mei au platit doar cota comuna pe motiv ca nu locuiesc acolo sau ca se incalzesc electric. Am facut sesizari si plangeri si n-am obtinut nimic. Acum am montat centrala si trebuie sa platim 50% din factura pentru ce? E drept ca mai sunt coloanele comune pe la noi prin casa, dar au o putere calorica redusa. Daca plec de acasa 2 ore si opresc caloriferele la intoarcere dardai, in niciun caz nu ma incalzesc de 60 de lei pe luna ca atat imi revine, in timp ce vecinii mei cu repartitoare se incalzesc de 200-300 de lei pe luna. Hai sa fim seriosi! Transferul de caldura nu se face chiar asa usor prin pereti. Ca daca s-ar face asa, sa-mi dea si mie primaria ca incalzesc aerul din jurul apartamentului si ala nu-mi apartine...
Sunt sigura ca mai sunt si altii care-mi impartasesc opinia si as dori sa stiu daca si cum se poate face ceva. Intr-un stat democrat, de drept, nu se poate ca sa se emita legi impotriva cetatenilor si sa nu se poata interveni...#-o
Nu cred sa va fi spus/scris cineva asa ceva si daca totusi e asa cum suneti....dati-ne si noua numarul de inregistrare al scrisorii prin care vi se comunica acest lucru....ca sa ma interesez si eu la ANRSC asupra acestui raspuns.
Asociatia se ocupa de a trimite o adresa unei societati de profil pentru a calcula ,pe fiecare nivel al blocului,cat reprezinta caldura radiata de tevile ce trec prin apartamentele cu centrale termice,in procent din totalul energiei calorice intrate la nivelul blocului .
Pai oricum firma asta si face prin program, nu trebuie sa-i ceara cineva in mod special acest calcul.
Tevile verticale indiferent prin casa cui trec sunt evidentiate in tabelul centralizator rezultat in urma calcului global si se vede diferentierea intre etaje.
Ordinul 343/2010 a fost deja anulat de Curtea de apel Suceava in 30 mai 2011.
Intrucat ANRSC a facut recurs, in contenciosul administrativ, formularea recursului suspenda sentinta atacata pana la solutionarea recursului.
Atat dvs, cand v-ati debransat, cat si cei care inchid robinetele termostatice ale caloriferelor ati provocat dezechilibrul hidraulic al instalatiei de incalzire. Adica apare un surplus de agent termic in restul instalatiei in functiune, din cauza cresterii presiunii si debitului. Acel surplus fata de necesarul de consum se inregistreaza pe contorul de bloc, chiar daca nu ofera un surplus de caldura si trebuie platit CET-ului.
Daca s-ar face echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire interioare, la baza coloanelor de distributie din subsol, si echilibrarea retelei de distributie, la bransamentul de bloc, s-ar reduce consumul de energie termica. Anrsc nu ar mai fi nevoita sa inventeze acel consum de 30-50% al instalatiei comune.
Dar echilibrarea costa niste bani in plus, iar ANRSC nu vrea sa strice afacerile firmelor care monteaza repartitoare
800 de lei incalzire la 4 camere este de cel putin 2 ori mai mult decat costul real de incalzire, cu caloriferele deschise la maxim, nonstop.