avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Dreptul efectiv la un tribunal suspendat tocmai de ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Dreptul efectiv la un tribunal suspendat tocmai de cãtre CEDO ?

Ca la noi la nimeni.
Hotărârea pilot împotriva României, ( [ link extern ] / )
ce are precum efect suspendarea TUTUROR cauzelor românilor în fața CEDO privitoare la bunurile naționalizate de către tovarăși, este o premieră. Nicio țară nu se mai aflase până acum în penibila situație ca CEDO să-i facă în asemenea hal cu degetul.
FOARTE gândită mi se pare însă măsura coercitivă la adresa Statului Român adoptată de către CEDO, ce a constatat într-un târziu că ea vorbește, ea aude. În loc de a condamna Statul Român la despăgubiri un pic mai mărișoare în favoarea justițiabililor români (de nivelul celor pe care le acordă francezilor sau italienilor), Curtea s-a gândit să suspende cauzele pe rol având același obiect timp de 18 luni.
Asta pentru a respecta prevederile art. 6.1 privitor la durata rezonabilă a proceselor pesemne... =D>
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2011
Public_Attitude, utilizator
Din moment ce Romania risca excluderea din Consiliul Europei va trebui sa se conformeze.
Nesimtirea in ceea ce priveste lipsa de vointa politica a organelor de stat pentru a se respecta jurisprudenta CEDO va lua sfarsit.
Cum procesele nu sunt deloc echitabile la CEDO pentru statul roman care pierde toate procesele de acest gen in favoarea cetatenilor reclamanti, CEDO a trebuit sa gaseasca o solutie juridica adecvata.
Situatia Romaniei nu se poate compara cu cea a Italiei sau a Frantei intrucat in acele state nesimtirea si coruptia nu ating apogeul precum in tara noastra.
CEDO nu avea alta solutie deoarece a inteles ca situatia trebuie rezolvata sub sanctiunea excluderii din Consiliu...
Nici un guvernant nu isi poate permite sa lase sa se intample asa ceva...oricata coruptie si interese de grup ar exista...
Serios vorbind, nu putem iesi din Consiliul Europei ramanand membri in UE, respectarea drepturilor omului si a jurisprudentei CEDO este printre criteriile de la Copenhaga pentru statele membre UE. Deci nu consider credibila amenintarea, daca se va ajunge acolo, probabil vom fi trasi de urechi in UE in primul rand si ne vor ameninta cu oprirea fondurilor sau altceva similar.

Daca Romania nu face nimic in 18 luni, oare exista vreun precedent ca CEDO sa instituie o procedura simplificata de procesare rapida a tuturor cererilor de aceasta natura provenite din Romania? Nu e bine sa speculam, dar nu cred ca acest lucru ar fi permis de Conventie, la fel de incet ar merge.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
eumarian, utilizator
Eu sper sa isi bage mintile in cap si sa se lase de smecherii pe fata...
Problema este ca daca se ignora CEDO de alte organe de stat si justitia are aceeasi optiune...
Nu se poate asa ceva...
Este normal sa nu ii bage nimeni in seama de romanii guvernanti...
Nu ma refer doar la cei aflati la putere...
Neseriozitatea si coruptia este prea mare in Romania...si cand spun aceasta nu ma refer neaparat la justitie...

Procesele de acest gen cu Romania sunt simple si ar putea sa se desfasoare in ritm alert dar...exista o mare problema pentru contribuabilul roman....si sa nu uitam ca toti platim...
Cei care sunt vinovati de legile adoptate nu raspund...si sa nu uitam faptul ca ei sunt cei care si-au scos bani din afacere...
Eu tare sunt curios sa vad daca vor aplica sanctiunile! Eu nu cred ca avem oameni competenti care sa respecte si sa faca toate modificarile necesare in termenul acordat.

Perfect de acord cu domnul avocat!

Inseamna ca trebuie sa asteptam si pe urma continuam discutia aici.

Acum, hai sa fiu si putin optimist: eu totusi sper ca in momentul in care vad ca le ard calcaiele, domnii guvernanti isi asuma raspunderea si trec la fapte.

Problema ar fi ca o astfel de optiune (pe calea asumarii raspunderii) poate duce la o modificare superficiala, nu de substanta a legislatiei, aceasta ramanand in continuare interpretabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Este posibil ca un stat sa castige o cauza la CEDO? Si daca da,Romania a castigat vreun proces??? Multumesc! (vezi toată discuția)
Admisibiltatea actiunii in caile de atac interne intemeiata pe dispozitiile si drepturile garantate de cedo ContSters240032 ContSters240032 Am si eu o intrebare, catre dvs...., este posibil sa imi intemeiezi o actiune si sa fie si admisa in caile de atac interne ale Romaniei,invocand doar articole ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo elenadintroia elenadintroia Prin sentinta tribunalului s-a admis recalcularea pensiei conform adeverintelor depuse la dosar pentru sporuri cu caracter permanent ( plata zile festive ... (vezi toată discuția)