avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Informatii preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Informatii preaviz

Buna ziua!

In cazul in care am fost incadrat in postul de director calitate si in contractul individual de munca pentru demisie este prevazuta aceasta clauza:

"L. Alte clauze:
b) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform legii nr. 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca."

si in acelasi timp aceasta clauza

"N. Dispozitii finale:
Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii si al contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramuri/national, inregistrat sub nr. ____________ la Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala, Municipiului Bucuresti/Ministerului Muncii si Solidaritatii sociale."

care este perioada de preaviz care se aplica in acest caz?
15 zile sau 30

Contractul pare unul standard si angajatorul nu sa chinuit prea mult pentru a il adapta pentru fiecare post in parte.
Eu as vrea sa obtin o perioada de preaviz cat mai scurta. Ma pot preleva de aceasta prevedere din contractul individual de munca incheiat pentru a pleca in 15 zile de la avizare.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 28 Mai 2008
Conform Codului muncii preavizul la functiile de conducere este de maxim 30 de zile. Puteti interpreta ca angajatorul dvs. v-a facut o favoare in acest sens si a stabilit un preaviz de 15 zile pentru dvs. nu de 30 cat era maximul.
Scrie in CIm sau in CCM la nivel de unitata ca functia dvs. este de conducere?
O singura intrebare:

Conform contractului dumneavoastra de munca aveti functia de "director calitate"?

Functia nu exista in COR....... :(
Desi legal termenul de preavis pentru functiile de conducere este de 30 zile, daca in contractul dvs individual de munca sunt specificate doar 15 zile, doar atat va trebui sa stati (greseala inspectorului lor de personal, la fel si in ceea ce priveste functia detinuta).
Norocul dvs
Legea stabileste o limita maxima a preavizului pentru functiile de conducere, nu si una minima.
Prin salariaţi cu funcţie de conducere se înţelege administratorii-salariaţi, inclusiv preşedintele consiliului de administraţie dacă este şi salariat, directorii generali şi directorii, directorii generali adjuncţi şi directorii adjuncţi, şefii compartimentelor de muncă - divizii, departamente, secţii, ateliere, servicii, birouri -, precum şi asimilaţii lor stabiliţi potrivit legii sau prin contractele colective de muncă ori, după caz, prin regulamentul intern.

Dac functia dvs este o functie de conducere, atunci preavizul trebuia sa fie de 30 de zile calendaristice.
Conform art. 79 alin 4 din Codul Muncii "termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere"

In contractul dumneavoastra este trecut 15 zile, asadar profitati de aceasta greseala a colegilor de la Resurse Umane care au redactat contractul, important este sa nu atrageti atentia angajatorilor asupra acestui aspect .

Alte discuții în legătură

Preaviz 15/30 zile. Vioreld Vioreld salutare. un salariat, angajat ca inginer, care este si sef departament unde se incadreaza daca e vorba de preaviz in cazul demisiei: la maxim 15 zile ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi dau demisia pup_me pup_me Buna , vreau sa-mi dau demisa cum ar trebui sa o formulez? sau cum ar trebui sa sune si sa fie ok in cartea de munca? si trebuie sa stau 15 zile sau 14 zile? (vezi toată discuția)
Programator cu 30 zile calendaristice pentru demisie ? pm_35 pm_35 Buna ziua ! In luna decembrie 2010 am semnat un Contract individual de munca pentru functia de programator, cod 213102 conform COR, care prevede un termen ... (vezi toată discuția)