avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut intre doua persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut intre doua persoane fizice

urmeaza sa dau un imprumut la o persoana fizica .fiind vorba de o suma destul de mare as vrea cateva sfaturi.suma urmeaza sa fie returnata in urmatoarele 4 luni.
1.Legea permite unei persoane fizice sa imprumute o alta persoana fizica (mentionez ca nu percep dobinda),sau ajung sa fiu dat eu in judecata ca am ajuns camatar :D
2.Daca nu respecta termenele de plata in cat timp im recuperez banii printrun proces??
3.contract de inprumut se recomanda sa fac cu avocat sau la notar??
4.Eventual sa pun ipoteca pe vreun bun imobil(teren casa)pentru suma inprumutata ,daca da atunci fac contractu de imprumut la notar impreuna cu ipoteca.Sau persoana fizica nu pot sa fac treaba asta.in acest caz cum il execut,ii vind bunul imobil ipotecat retin suma inprumutata iar diferenta ii dau in mana????
5.In caz de deces al persoanei ce ma fac??? sa includ in contract si pe sotia omului in caz ca moare numai unu de la celalalt recuperez banii??
Idea e sa fiu protejat in caz de neplata si sa pot recupera cat mai rapid banu,care acuma il am in buzunar.
Cel mai recent răspuns: andreea34u , utilizator 11:42, 27 Decembrie 2013
un avocat sa va redacteze contractul si apoi mergeti cu actul la notar

av. vasilescu
daca este vorba despre o suma foarte mare, care implica garantii imobilare, cel mai bine este sa mergeti la notar si sa instituiti si ipoteca asupra imobilului. Taxele notariale le suporta imprumutatul, nu dumneavoastra.
Actul notarial constituie titlu executoriu, astfel ca nu trebuie sa va mai judecati in instanta pentru recuperarea banilor si cu actul respectiv puteti merge direct la executor, in cazul in care nu vi se restituie suma la termen.
ramonad a scris:

Buna ziua, sunt interesata de imprumut intre doua persoane fizice, cu acte la notar, cu dobanda cu tot ce e nevoie, dar nu gasesc o persoana care sa ma ajute. Va rog ma poate ajuta cine, e foarte important si e vb de o suma mica de bani pe o perioada mica

In cazul dvs mergeti mai bine la un avocat nu la un notar daca aveti incredere in persoana imprumutata in sensul ca va restitui banii fara probleme.Va costa mai putin decat la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Oamenii "pe incredere" ajung in instanta, pe prea multa incredere... si la divort (ca au avut incredere la inceput ca va fi o casatorie grozava), si la imprumut, pretentii, rezolutiuni de contracte pe nerespectarea clauzelor...
Daca n-ar exista increderea asta, relatia asta de inter-dependenta in care se considera ca "unul e escroc, iar celalalt fraier", ce ar mai lucra avocatii? ;)

Adresati-va unui birou notarial, acesta va sfatuieste si redacteaza actul, totodata, daca actul este intocmit notarial este executoriu de drept la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat.

Alte discuții în legătură

Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Bani pt imprumut andu86 andu86 as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de ... (vezi toată discuția)
Despre contractul de imprumut intre persoane fizice incheiat la un notar iuliana_iuliana iuliana_iuliana Buna seara! Am imprumutat acum un an o suma mare de bani (in euro) unei cunostinte care a promis ca ii restituie in 2 luni. Au trecut 12 si tot promisiuni ... (vezi toată discuția)