avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot face plangere pentru calomnie si insulta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot face plangere pentru calomnie si insulta?

Buna ziua! As avea si eu nevoie de un sfat..de ceva timp a aparut un individ care tot incearca sa vorbeasca cu mine,sa faca rost de contactele mele si asa mai departe..acesta este un fost puscarias de care chiar imi este frica, pentru ca nu sunt multe datile in care ma vede singura pe strada...vazand ca nu ii acord atentia a scornit un zvon ca eu i-as datora niste bani ( o suma foarte mica de altfel,50 de lei) ,ca sunt o hoata si toate astea..tatal meu s-a intalnit cu el si i-a spus ca vrea sa ne puna fata in fata..el a acceptat dar nu a venit...eu nu sunt genul care sa ma cert cu lumea,nu vreau sa fac scandal,vreau doar sa scap de el..iar tata nu stiu daca s-ar putea abtina sa nu il bata daca ar stii ca minte..asa ca eu m-am gandit sa ii fac o plangere pentru calomnie si insulta...Credeti ca e bine?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Mie mi se pare ca problema este foarte simpla.

Codul de procedura penala reglementeaza recursul in interesul legii ca o cale de atac extraordinara. La data deciziei 8/2010, art. 414^2 CPP preciza dezlegarea problemei de drept este obligatorie pentru instante. Eu inteleg din asta ca decizia in cauza este obligatorie de la pronuntare, nu de la motivare.

Dupa ce s-a dat decizia privind art 205-207 CP, pe 25.11.2010 a intrat in vigoare Mica Reforma (Legea 202/2010), recursul in interesul legii a fost reincadrat astfel in art. 414^5: "Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I." ", dar termenul de motivare a fost scurtat la 30 de zile.

In orice caz, parchetele ar da oricum NUP, pentru ca stiu ca atunci cand ajunge cauza in instanta, fie acum fie peste 3 luni, instanta va tine cont de decizia ICCJ. Nu este nimic ilegal sau arbitrar.

Adaugire
Uitasem:) In legatura cu Codul Penal al editurilor, hehe, sunt de fapt incorecte editiile din care lipsesc art. 205-207 CP! Articolele au fost abrogate, dar legea de abrogare a fost declarata neconstitutionala acum 3 ani si articolele s-au intors in Codul Penal. Daca sunteti mirat, e mai bine ca editiile le omit cu totul:) ICCJ a decis acum (cel putin asa era formulat RIL) ca articolele nu sunt in vigoare din moment ce potrivit Legii 24/2000 privind tehnica legislativa si a garantiilor constitutionale si europene, nimeni nu poate fi condamnat in baza unei norme care a fost o data abrogata de legiuitor, indiferent daca abrogarea este neconstitutionala. Prin urmare, cele 3 articole sunt in Codul Penal, dar nu sunt in vigoare!
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
eumarian, utilizator
In ultima editie actualizata a Codului penal putem regasi enuntate aceste infractiuni dar cu explicatiile de rigoare ce se intind pe vreo 6 pg, adica intreaga "istorie" de la 2007 pana in prezent, si problema neconstitutionalitatii si recursul in interesul legii, au fost atenti domnii de la editura sa nu rateze nimic. :))
Buna ziua.Numele meu este Luminita, lucrez intr-un spital privat,ca asistent medical.
Asistentul meu sef ma jignit fara motiv "impertinenta"si nu ar fi fost prima oara. De data aceasta a intrecut masura si m-am hotarat sa va intreb ce as putea face pentru aceasta problema. Toata echipa din sectia unde lucrez este jignita de aceasta persoana .
Va rog frumos daca pute-ti sa-mi dati un sfat ,ce am putea face in acest sens.
Multumesc frumos.
Daca o considerati jignire sau calomnie puteți deschide proces civil ca sa isi ceara scuze public.

Ii puteti cere sa isi ceara scuze public si fara proces ca sa nu il dati in judecata.

Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
Ok. El scuze nu -si va cere niciodata ,cum ar trebui sa procedez pentru un proces, poate asa va intelege ca nu asa se lucreaza cu o mana de oameni cu jigniri si injurii la adresa noastra.
Trebuie sa afle si conducerea de atitudinea lui.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Daca o considerati jignire sau calomnie puteți deschide proces civil ca sa isi ceara scuze public.

Ii puteti cere sa isi ceara scuze public si fara proces ca sa nu il dati in judecata.

Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Calomnia Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Cunoşteam că art. 205,206,207 C.pen au fost reincriminate ca urmare a unei decizii de necunstituţionalitate a unei legi care dezincrimina insulta, calomnia ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)