avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati datorita neachitarii ratei pentru reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati datorita neachitarii ratei pentru reparatii

Buna ziua. La asociatia de proprietari se strang fonduri pentru reparatia acoperisului(50 ron/apt). Nu am platit aceasta suma, iar in luna urmatoare mi-au aparut penalitati.
Nu exista o factura proforma, nu a fost nici un evaluator care sa constate valoarea viitoarei lucrarii(nu s-a reparat nimic pana acum).
Administratorul spune ca strange toti banii, iar dupa ce lucrarea va fi gata va restitui diferenta ramasa.

Intrebarea mea, este: cum poate el solicita aceste penalitati daca nu exista nici un document oficial pentru acele reparatii? Nici macar banca nu cere penalitati pentru o suma care urmeaza sa fie colectata, pentru a fi folosita in diferite scopuri, pana aceasta nu a fost actual folosita.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:42, 9 Martie 2011
Fondul de reparatii este obligatoriu de constituit si alimentat, conform Legii 230/2007 si a HG/1588/2007.
Deci cota care v-a fost stabilita si ceruta pe lista este obligatoriu de achitat, alaturi de celelalte cheltuieli, dar ea devine penalizabila de-abia dupa trecerea a 30 de zile de la scadenta listei de intretinere respective.
Lucrarea de reparatie se incepe atunci cand fondul de reparatii are suma aproape completa, asa ca nu are legatura "documentul oficial" cu strangerea banilor. Despre ce "document oficial" sa fie vorba? Un deviz? Acesta se intocmeste imediat inaintea inceperii lucrarii pentru ca daca e facut inainte cu ceva luni, e posibil ca preturile de-acolo sa nu mai fie valabile sau firma sa fi disparut din peisajul national al IMM-urilor.

Pe de alta parte administratorul a scapat si o "perla", anume ca va inapoia restul necheltuit de la lucrare proprietarilor.... Fondul de reparatii nu se inapoiaza, ci se alimenteaza in continuare cu sume mici pentru alte lucrari de reparatii care ar putea deveni urgente la un moment dat!

Comparatia cu banca nu e relevanta.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
elga50, moderator
Intradevar fondul de reparatie este obligatoriul dar trebuie repartizat conform Legii 230/2007 si a HG.1588/2007 (pe cota parte indiviza de proprietate ce revine fiecarui proprietar.) Acest fond de reparatii se discuta la alocarea bugetului de cheltuieli a asoc.de prop. in Adunarea Generala a Membrilor Asoc de Prop. in prima decada a lunii februarie a anului in curs, Dupa care sumele respective devin exigibile certe si lichide pentru cei care nu le platesc la scadenta sau in termenul de gratie, si se aplica p% penalitati la sumele restante.
Dupa cum am inteles din intrebarea utilizatorului "...ca daministratorul strange..sumele respective". Chiar de sunt pe lista de plata, nu pot fi sume purtatoare de penalitati daca ele un au fost cuprinse in bugetul de cheltuieli, si discutate in Adunarea Generala a Membrilor Asoc. de Prop.Astfel de probleme le-am avut si eu la asociatiei si Corpul de Control al Primarului cu referiri la Asoc. de proprietari, a rezolvat aceasta problema. Spun acest lucru in cunostinta de cauza, si a legilor privind spetele respective.:))
Da, sigur, in AG de la inceputul anului se pot programa niste lucrari, se pot strange bani in F.reparatii, se pot cheltui pe acele lucrari si brusc apare necesitatea unei alte lucrari.
Ce se intampla atunci? Se asteapta inceputul anului viitor pentru a introduce lucrarea in Buget?

Fondul de reparatii exista permanent si poate fi alimentat permanent si din surse diferite.
In buget se programeaza lucrarile, nu alimentarea Fondului de reparatii.

Parerea mea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie plafon germi germi eu avand infiltratii considerabile de apa in apartament! Buna ziua ! Locuiesc la ultimul etaj si de circa un an plafonul s-a deteriorat ,iar apa s-a ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii catnofour catnofour Fondul de reparatii se constituie pentru lucrari bine determinate, care se cunosc si se accepta de catre locatari, cum afirma reprezentantul UAP, Nicolae Stan, ... (vezi toată discuția)
Conditiile de restituire a fondului de rulment si reparatii angi25 angi25 Va rog frumos ajutati ma cu articol, lege din care sa reiasa conditiile de returnare a fondului de rulment si celui de reparatii. Multumesc. (vezi toată discuția)