ady2008 a scris:
buna ziua!
as dori sa va expun si eu situatia mea, destul e asemanatoare cu cea dezbatuta anterior. eu am semnat antecontractul pt achizitionarea unui apartament intr-un ansamblu rez. anul trecut in iunie (cand am achitat si 50% din val tranzactiei) - vanzatorul fiind persoana fizica. in antecontract am urmatoarele clauze :
-''partile stabilesc de comun acord ca in contractul de v-c sa nu fie cuprinse alte clauze privind plata partiala a pretului, respectiv ramanerea unui rest din pret de achitat ori alte clauze privitoare la plata altor sume in afara celor stabilite prin prezentul act
CONTINUARE:
-''contractul de v-c va cuprinde aceleasi prevederi ca si antrecontractul de v-c''
Cu prox. 2 luni inainte de incheierea contractului de v-c am fost anuntat printr-o notificare ca '' in baza oug nr 106/2007, la obligatia dvs. de achitare a pretului convenit, reprez. contraval. apartam., s-a adaugat si obligatia de plata a tva corespunzat. acestui pret'' si ca ''avand in vedere ca modif legislat. intrate in vigoare dupa data incheierii contr. de v-c, prin care s-a introdus ogligatia de plata a tva nu au putut fi prevazute de nici una din parti, la data incheierii antecontractului, in cazul in care intelegeti sa nu mai incheiati contr. de v-c ca urmare a modificarilor fiscale, va notificam sa va prezentati la sediul notarial sa se stabil. cond si modalit de restituire a avansului''.
Dupa aceasta ni s-a propus o alta modalitate si anume plata tva-ului de catre ambele parti - jumatate noi , jumatate el, clauza care va urma sa apara in contactul de v-c, impreuna cu o alta clauza - cea care se refera la pactul comisoriu de grad 4.
Ni s-a mai propus de asemenea ca sa incheiem un act aditional la antecontract prin cre eu sa achit 90% din val apartam. (pe 2008) la un cabinet de avocatura (la un domn avocat care are nr de inregistrare din 2007- inainte de aparitia legii cu tva-ul - pt ca eu sa apar ca as fi platit aproape intreaga suma anul trecut), urmand ca restul de cateva mii de euro sa il achit in acest an si la care sa se aplice tva-ul.
Intrebarile mele:
- cat de legal este acest act aditional?- mie mi se pare o inginerie financiara ilegala-
- are dretul vanzatorul sa imi impuna cele 2 prevederi in contractul de v-c (nu contrazice prevederile de antecontract)?
- ce pot face eu?il pot da in judecata?am sansa de castig?- pt ca ati vazut cum se pune problema- nu iti convine iti dam banii inapoi-
- de ce sa platesc eu, cumparatorul, tva?
Va multumesc!