avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cumparare apartament nou
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cumparare apartament nou

Buna ziua

Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. Aceasta promisiune a fost incheiata cu o persoana fizica (dezvoltator) si, la acel moment, nu aveam ideea/notiunea de TVA la tranzactiile intre persoane fizice.

In acest moment, mai 2008, primesc o instiintare neformala prin care sunt obigat sa achit tva-ul pentru suma respectiva.

As dori o opinie in ceea ce priveste plata tva de catre cumparator la tranzactiile imobiliare intre persoane fizice. De ce eu, ca persoana fizica (cumparator si nu dezvoltator) sunt nevoit sa platesc acest tva?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Asfaltel , utilizator 09:21, 9 Februarie 2009
buna ziua!
as dori sa va expun si eu situatia mea, destul e asemanatoare cu cea dezbatuta anterior. eu am semnat antecontractul pt achizitionarea unui apartament intr-un ansamblu rez. anul trecut in iunie (cand am achitat si 50% din val tranzactiei) - vanzatorul fiind persoana fizica. in antecontract am urmatoarele clauze :
-''partile stabilesc de comun acord ca in contractul de v-c sa nu fie cuprinse alte clauze privind plata partiala a pretului, respectiv ramanerea unui rest din pret de achitat ori alte clauze privitoare la plata altor sume in afara celor stabilite prin prezentul act
ady2008 a scris:

buna ziua!
as dori sa va expun si eu situatia mea, destul e asemanatoare cu cea dezbatuta anterior. eu am semnat antecontractul pt achizitionarea unui apartament intr-un ansamblu rez. anul trecut in iunie (cand am achitat si 50% din val tranzactiei) - vanzatorul fiind persoana fizica. in antecontract am urmatoarele clauze :
-''partile stabilesc de comun acord ca in contractul de v-c sa nu fie cuprinse alte clauze privind plata partiala a pretului, respectiv ramanerea unui rest din pret de achitat ori alte clauze privitoare la plata altor sume in afara celor stabilite prin prezentul act

CONTINUARE:
-''contractul de v-c va cuprinde aceleasi prevederi ca si antrecontractul de v-c''

Cu prox. 2 luni inainte de incheierea contractului de v-c am fost anuntat printr-o notificare ca '' in baza oug nr 106/2007, la obligatia dvs. de achitare a pretului convenit, reprez. contraval. apartam., s-a adaugat si obligatia de plata a tva corespunzat. acestui pret'' si ca ''avand in vedere ca modif legislat. intrate in vigoare dupa data incheierii contr. de v-c, prin care s-a introdus ogligatia de plata a tva nu au putut fi prevazute de nici una din parti, la data incheierii antecontractului, in cazul in care intelegeti sa nu mai incheiati contr. de v-c ca urmare a modificarilor fiscale, va notificam sa va prezentati la sediul notarial sa se stabil. cond si modalit de restituire a avansului''.

Dupa aceasta ni s-a propus o alta modalitate si anume plata tva-ului de catre ambele parti - jumatate noi , jumatate el, clauza care va urma sa apara in contactul de v-c, impreuna cu o alta clauza - cea care se refera la pactul comisoriu de grad 4.
Ni s-a mai propus de asemenea ca sa incheiem un act aditional la antecontract prin cre eu sa achit 90% din val apartam. (pe 2008) la un cabinet de avocatura (la un domn avocat care are nr de inregistrare din 2007- inainte de aparitia legii cu tva-ul - pt ca eu sa apar ca as fi platit aproape intreaga suma anul trecut), urmand ca restul de cateva mii de euro sa il achit in acest an si la care sa se aplice tva-ul.

Intrebarile mele:
- cat de legal este acest act aditional?- mie mi se pare o inginerie financiara ilegala-
- are dretul vanzatorul sa imi impuna cele 2 prevederi in contractul de v-c (nu contrazice prevederile de antecontract)?
- ce pot face eu?il pot da in judecata?am sansa de castig?- pt ca ati vazut cum se pune problema- nu iti convine iti dam banii inapoi-
- de ce sa platesc eu, cumparatorul, tva?

Va multumesc!
Este o inginerie financiara ilegala X-(#-o
ady2008 a scris:
CONTINUARE:

Continuarile se fac prin EDITAREA mesajului anterior, nu prin alt mesaj.

- cat de legal este acest act aditional?- mie mi se pare o inginerie financiara ilegala-

Incheierea unui act aditional este legala in sine, ceea ce vi s-a propus (antedatarea actului) este cam ilegala. Nu de alta, dar n-aveti cum sa dovediti ca ati platit efectiv de atunci.

- are dretul vanzatorul sa imi impuna cele 2 prevederi in contractul de v-c (nu contrazice prevederile de antecontract)?

Nu le impune, vi le propune. Asa cum in antecontract ati stabilit ceva, acum puteti hotari impreuna altceva. Nu contravine cu nimic legii.

- ce pot face eu?il pot da in judecata?am sansa de castig?- pt ca ati vazut cum se pune problema- nu iti convine iti dam banii inapoi-

sa il dati in judecata pentru ce? Pentru ca s-a schimbat legea? Omul vad ca isi respecta oblgatia asumata prin antecontract (aceea de a vinde), nu aveti ce sa-i imputati.

- de ce sa platesc eu, cumparatorul, tva?

Pentru ca asa functioneaza TVA - se plateste de beneficiar. In toate topicurile dedicate acestei teme cred ca scrie destul de clar ca totul depinde de cum e formulat antecontractul si de calitatea de platitor de TVA a vanzatorului. E inregistrat? Daca da, atunci nu are voie sa factureze altfel decat cu TVA.
Stimata d-na,

Am scris mai sus:
Am in antecontract urmatoarele clauze :
-''partile stabilesc de comun acord ca in contractul de v-c sa nu fie cuprinse alte clauze privind plata partiala a pretului, respectiv ramanerea unui rest din pret de achitat ori alte clauze privitoare la plata altor sume in afara celor stabilite prin prezentul act". Cred ca este ff clar si mai departe este problema avocatului meu.

Notificarea primita zilele trecuta de la avocatul VZ. ma OBLIGA sa platesc TVA-ul. Propunerea de 50% cu 50% nu apare in notificare numai in conversatia de la birou, nu am nimic semnat. In antecontract obligatia vz este de a vinde un apartament finisat si la pretul stabilit de parti fara alte taxe in plus, iar impunerea de plata a TVA.....deja ne indepartam de la antecontrcat si am ce sa-i impun....!!! ajunem la instanta.

Faptul ca dupa aproape 1 an de zile vii si-mi impui TVA de plata, care cade in OBLIGATIA VZ., in speta a persoanei care realizeaza profit, mi se pare aberant si de dat in judecata cu castig de cauza.

Stiu ca legea este din oct. anul trecut, eu am incheiat actul antecontractul in iunie...si nici nu era PFA pe vremea aceea.

Si in plus, o alta ilegalitate care va fi prevazuta in actul final de V-C, este plata TVA-ul prin sept - oct 2008....(cand se mai aseaza lucrurile prin Parlament probabil)....adica eu sa stau asa in aer pana se hotaraste omul care vinde, cu toate ca eu dau restul de bani in euro si cash sau transfer bancar la incheierea contract. final de v-z, si imi platesc taxele notariale.

Mai mult, nu am vazut nici un document prin care acest VZ este PFA...!!!

Cred ca pentru astfel de "dezvoltatori" PFA care fac numai ilegalitati ar trebui introdusa o lege speciala sau direct in instanta cum probabil se va intampla si in cazul meu.

TVA-ul nu se plateste de cumparator pentru ca asa functioneaza TVA-ul...Acest caz cu TVA pe imobile cred ca este un caz aparte si o lege aparte, mai ales cand se vinde de pe PFA. Poate va referiti la mascarea lui in pretul de vanzare, este o alta chestiune, cum se face. Si in plus nu cumpar cartofi de la tarani (pe care ii cumpar fara TVA, apropo...) cumpar un apartament de mii de euro si nu cred ca nu exista cauza de castig pentru cumparatori in acest caz?!

Cei care au facut credit pe zeci de ani ce fac in acest caz?! Pierd apartamentul !!! pentru ca asa functioneaza TVA-ul? nu cred ca este o explicatie suficienta si relevanta.

Cu stima,

Ady

Alte discuții în legătură

Tva pentru locuinte noi ancavnt ancavnt Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ... (vezi toată discuția)
Tva pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice? cintus cintus Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie: Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se ... (vezi toată discuția)
Notificare - imposibilitate plata tva Aimee Aimee Am semnat un antecontract pentru un apartament nou intr-un cartier rezidential cu o pers. fizica. In antecontract exista o clauza referitoare la plata TVA, ... (vezi toată discuția)