avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea capitalului social a unui SRL
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea capitalului social a unui SRL

In speta: exista o creanta constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila impotriva unei societati comerciale SRL.
Societatea nu MAI are bunuri mobile sau imobile urmaribile INSA figureaza cu un capital social subscris si varsat de 20.000 ron.
Acest capital NU mai exista efectiv, banca in care a fost varsat, mentionand ca nu are in conturile curente disponibilitati.
Insa, capitalul sociel reprezentand garantia creditorilor, ar fi trebuit sa existe.

Intrebare:
1. cum se poate executa capitalul social al SRL-ului ?
2. in cazul in care se constata inexistenta fizica a sumei respective, prin ce act se va consemna acesta ?
3. inexistenta acestei sume = capital social, poate forma ipoteza initierii unei actiuni de atragere raspundere personala organe conducere ?
4. alte solutii ??
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 23:47, 14 Martie 2011
Capitalul social este o suma, o valoare, un cont care se cheltuieste la fel ca fondurile din casierie sau contul bancar.

In concluzie, nu mai exista niciun capital social. A fost cheltuit. Niciun text de lege nu obliga pe nimeni sa tina blocat capitalul social. Ar fi si absurd.

Nu ai ce executa.

Capitalul social este doar expresia valorica a sumei initiale investite in afacere. Este investitia initiala. S-a dus. La revedere. S-a cheltuit.

Alberto Kurtyan
Desigur ca se poate afla in capital circulant INSA acesta trebuie sa se regaseasca in permanenta in patrimoniu.

Desigur ca se regaseste in patrimoniu.
In coloana de capital subscris (promis), varsat (depus in casierie sau cont) si cheltuit. Doar ca este cu minus. =D>

Orice firma isi poate tine capitalul social numerar in doua conturi: casierie sau cont bancar.

Daca aceste conturi sunt ZERO, atunci inseamna ca suma capitalului social disponibil este zero.

Probabil ca te-ai uitat in balanta si ai vazut capital social o suma mare, nu?
Este o eroare obisnuita la cei care nu stiu sa citeasca situatiile financiare sau balantele.

In contabilitatea in partida dubla, fiecare tranzactie se inregistreaza in doua conturi. Cele doua tranzactii se numesc debit si credit.

Tu te-ai uitat in contul de capital social care este pe debit, adica cu minus, cum s-ar zice.

Deci te-ai uitat la datorii, cum ar fi , adica in debitul contului.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Ei uite ca sunt un pic scolit si m-am uitat unde trebuia in bilant (ciudat, nu?) :stunned:
Firma nu este pe ..zero, pierderile sunt mai mici decat veniturile, pe ultimul an avand chiar si profit, iar activele circulante sunt mari care fac per total din Capitalurile-total o suma frumusica.
Totusi firma nu are bunuri mobile/imobile/conturi pe teritoriul Curtii de Apel Bucuresti (sediul firmei).

De aceea ma gandeam ca asi putea cumva sa ma agat de acel capital social.

Totusi, in cazul in care acel capital social se pare ca nu mai exista fizic, am posibilitatea ca la o actiune de dizolvare (eventual al ONRC sau poate chiar voluntara) sau intr-o actiune al unui tert (pt ca eu nu am limita de suma) de incapacitate de plata, in momentul in care se va ajunge la deschiderea falimentului, sa formulez o actiune de atragerea raspunderii asociatului pentru suma din capitalul social.....si poate are asociatul vreun bun..acum sau in viitor.

O cale mai rapida sau mai directa aveti ?
Văd ce școlit ești. X-(
Atragerea răspunderii pentru plata capitalului social se poate face doar în situația în care nu a fost vărsat la constituire. Caz posibil exclusiv la societățile pe acțiuni.

Această posibilitate la SRL nu există deoarece subscrierea și vărsarea în momentul constituirii sunt simultane.

Încurci borcanele. Știu eu ce vrei. Vrei ca asociații să plătească suma capitalului social a doua oară.

Asociații răspund față de terți până la concurența sumei capitalului social subscris.
Capital care a fost subscris deja, vărsat deja, depus deja în casieria firmei la momentul constituirii.
Niciun asociat nu poate fi obligat să depună capitalul social de două ori pentru a satisface niște creditori întârziați.

Și dacă vine al treilea creditor și vrea și el capitalul, ce facem?
Le dăm la toți câte un capital pentru că ei au înțeles că fiecare asociat răspunde cu suma capitalului social aportat?

Scriem o carte și le explicăm la toți care este rolul capitalului inițial în societatea comercială?

Capitalul social reprezintă gajul general al creditorilor față de societate (nu față de asociați).

din păcate nu există cale rapidă.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Prea te incapatanezi si tii mortis sa executi capitalul social. Crede ca sunt suficiente argumentele primite pana acum ca sa-ti dai seama ca punctul tau de vedere este eronat.
In caz ca ramai fixat pe ideea ta iti doresc succes in instanta, poate dai de un judecator ca tine si se pronunta in acord cu cererea ta.
Bafta!

Alte discuții în legătură

Majoare capital maria51 maria51 cum se poate majora capitalul fara a rula bani cash? (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala in limita capitalului social subscris clientX clientX Buna ziua! Am o nelamurire privitoare la textul legii enuntat anterior. In cazul in care un SRL cu capital soc de 200RON si un patrimoniu mult mai mare, dar ... (vezi toată discuția)
Majorare patrimoniu initial fundatie Audit Vic Cont Audit Vic Cont Fundatiile constituite conform OG26/2000 pot aduce ,ulterior infiintarii, aporturi noi la patrimoniul constituit initial,inregistrand acest lucru in actele ... (vezi toată discuția)