avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... rezident pe termen lung- CE
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

rezident pe termen lung- CE

Am un prieten care de curand si-a schimbat permisul de sedere pe care il avea si a primit unul mai "ALTFEL"=D>. Permisul vechi a fost tot permanet adica pe 5 ani doar ca nu avea inscris pe el mentiunea" rezident pe termen lung- CE". Intrebarea mea ar fi care este diferenta intre cele 2 si daca aceste din urma ii ofera ceva drepturi in plus:
-are apartament dar nu avea dr de a achizitiona teren in Romania si
-as mai vrea sa stiu daca pentru o vizita in germania sau olanda ii tb dosare de viza depuse la ambasadele tarilor pt aprobare#-o
Multumesc anticipat celor care pot sa lumineze putin situatia =D>
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
alexandragabriela12, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 06:18, 22 Martie 2011
Este vorba de un permis de sedere permanente. Daca intruneste niste conditiile stabilite la ordenanta de urgenta 194/2002 (art 72) : a detinut permis de sedere temporar pe teritoriul romaniei de cel putin 5 ani, stie de mod satisfacor limba romana, are mijloace de intretinere, si asigurare medicale, detine spatiu de locuit,etc:
Articolul 110 - Permisul de sedere permanenta
(1) Permisul de sedere permanenta se elibereaza strainilor, in baza obtinerii dreptului de sedere permanenta, pentru o perioada de 5 ani si se reinnoieste succesiv pentru aceeasi perioada.
(2) In permisul de sedere permanenta se inscrie adresa la care strainul declara ca are domiciliul pe teritoriul Romaniei.
(3) Cererea pentru acordarea permisului de sedere permanenta se depune de catre titularul dreptului de sedere permanenta la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari in a carei raza de competenta locuieste in mod legal solicitantul si trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
a) documentul de trecere a frontierei de stat, in original si in copie;
b) documentele care dovedesc detinerea in mod legal a spatiului de locuit la adresa la care strainul declara ca are domiciliul pe teritoriul Romaniei, in original si in copie.
(4) Pentru reinnoirea permisului de sedere permanenta, solicitantul trebuie sa depuna, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea valabilitatii documentului, o cerere insotita de documentele care dovedesc detinerea in mod legal a spatiului de locuit la adresa la care strainul declara ca are domiciliul pe teritoriul Romaniei.


Si intre efectele se afla:
Articolul 128 - Strainii cu drept de sedere permanenta in statele membre ale Uniunii Europene
(1) Strainii, cetateni ai unor state terte sau apatrizi, cu drept de sedere permanenta in statele membre ale Uniunii Europene, pot intra si ramane pe teritoriul statului roman, pentru o perioada de 90 de zile in decurs de 6 luni, fara obligativitatea obtinerii unei vize de intrare.
(2) Persoanelor prevazute la alin. (1) li se poate prelungi dreptul de sedere temporara, fara indeplinirea conditiei prealabile de obtinere a unei vize de lunga sedere, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) se bucura de tratament egal in domeniile si in conditiile prevazute la art. 75.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), accesul pe piata muncii pentru strainii cu drept de sedere permanenta intr-un stat membru al Uniunii Europene se va realiza in raport cu legislatia muncii in domeniu si cu necesitatea ocuparii locurilor de munca ce se incadreaza in registrul ocupational deficitar pe teritoriul Romaniei, stabilit de structura specializata din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

ali. (1) este consecinta din anumite directive comunitare, si este valabil si pentru permise de sedere romane in alte statele membri ale U.E.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Persoana in cauza nu doreste plecarea la munca in alta tara ci doar vizitarea uneia din cele 2 pt achizitionarea unei masini. Inainte de schimbarea permisului isi depusese acte la ambasada germaniei pt viza si a fost respins pe motiv ca nu s-ar mai intoarce. Eu as dorii sa stiu daca exista vreo lege pe care sa o citesc si in care sa mi se spuna daca persoana rezidenta pe termen lung-CE are dr de a calatorii fara viza pe o per scurta in tarii precum Germania sau Olanda.Va multumesc!!!
Este de supus ca prietenul este cetatean de una dintre tarile terti care nu pot intra in frontiere exteriore ale UE fara viza: "lista țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație" este aici:. [ link extern ]

Asta inseamna ca doar pentru frontiere externe ale UE este obligat viza. Dar, ce se intampla cu cele interne? Asta este un acord separat, cel de Schengen, "Convenția de punere în aplicare a Acordului Schengen din 14 iunie 1985". Din pacate Romania n-a putut sa intre in clubul schengen. Cei care sunt semnatari nu pot sa interzica intrarea in teriotriul respectiv daca ai permis de sedere, e inclusiv daca doar ai o viza de intrare intr-un singur stat dintre cele semnatari conventii schengen. A sa vad: [ link extern ]
raspunsul dsv este ambiguu (am inteles ca nu poate circula fara viza din partea tarii respective )dar va multumesc. as dorii sa mai stiu ce sa intampla in cazul achizitiei de terenuri are drept sau nu de a intreprinde aceeasta actiune. O zi buna tuturor!!!!
Imi cer scuze pentru nelamurire. Pana ca Romania nu va intra in spatiu Schengen (care este un club intre tarile de la UE) nu se aplica previziunii pe care cele care sunt deja membri, pot sa circula liber intre toate tarile schengen. Adica odata ca Romania va fi aderat la acordul schengen atunci va putea intra in spatiu schengen (tarile care o compune). Despre cumparare vanzare terenuri in Romania pentru cetatean straine nu e pozibil, doar pentru cetateni europeane care sunt rezedinti in Romania s-a deschis pozibilitatea. Celealte mereu fac o societatea romaneasca, insa cu capital total strain, pentru a evita aplicarea legea constitutionala romaneasca, norma ca are menirea de a fi abrogata in scurt timp..

Alte discuții în legătură

Dreptul la libera circulatie ue al unui cetatean turc cu permis de sedere in romania patruzeci patruzeci Buna ziua, Avem situatia urmatoare: cetatean turc, venit la studii superioare la zi de lunga durata in Romania cu pasaport valabil si viza asteapta sa i se ... (vezi toată discuția)
Rezıdent permıs de sedere brhns brhns sunt turc am permıs de sedere termen lung rezıdent ce ın romanıa! am drept sa ıntru zona shengen fara ... (vezi toată discuția)
Viza dawoodyad dawoodyad sunt casatorita de 2 ani cu cetatean pakistanez in cipru am deja certificatul de casatorie din romania si el detine carte de rezidenta pana in 2013.sa ... (vezi toată discuția)