avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Pasibil de amenda
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Pasibil de amenda

Am fost sunată de BNR sa răspund la niște chestionare pentru firma , chestionare trimise pe email si posta. Nu am dat curs acestora si astfel am fost sunată ca daca nu voi Răspunde voi fi amendată Cf legii 226/2009. Nu am auzit așa ceva atâta timp cât nu ma poate nimeni obliga sa pierd timpul sa completez zeci de pagini benevol. Aștept răspunsuri de la specialiști. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 12:14, 9 Iunie 2020
Nu sunt specialist dar totusi ma incumet sa va raspund...
Art. 25 din legea la care faceti referire
Obligațiile furnizorilor de date
(1) Furnizorii de date sunt obligați să transmită, în mod gratuit, producătorilor de statistici oficiale date corecte, actuale și complete, la termenele, periodicitățile, în forma și după metoda de colectare prevăzute în programul statistic național anual și în conformitate cu normele metodologice.
(2) Dacă datele comunicate de furnizorii de date nu sunt corecte, actuale și complete, aceștia sunt obligați:
a) în urma constatării acestei situații de către furnizorul de date să le corecteze, să le actualizeze și să le completeze, după caz, să notifice acest lucru și să le transmită de îndată producătorului de statistici oficiale care le-a solicitat;
b) în urma constatării acestei situații de către producătorii de statistici oficiale să le corecteze, să le actualizeze, să le completeze, după caz, și să le transmită potrivit măsurilor și termenelor dispuse de producătorul de statistici oficiale care le-a solicitat.
(3) Furnizorii de date au obligația de a prezenta persoanelor autorizate de producătorii de statistici oficiale documentele și evidențele necesare verificării calității datelor statistice furnizate.
(4) În cazul aplicării sancțiunilor prevăzute la art. 46, obligațiile furnizorilor de date prevăzute la alin. (1) și (2) continuă până la conformarea completă, înăuntrul termenului stabilit de producătorul de statistici oficiale.
Art. 45
Răspunderea contravențională
Constituie contravenții următoarele fapte:
a) neîndeplinirea de către furnizorii de date a obligațiilor prevăzute la art. 25 alin. (1) sau (2);
b) refuzul explicit al furnizorilor de date de a îndeplini obligațiile prevăzute la art. 25 alin. (1) sau (2);
c) refuzul nejustificat al furnizorilor de date de a prezenta persoanelor autorizate de producătorii de statistici oficiale documentele și evidențele necesare verificării calității datelor statistice furnizate;
d) utilizarea de către personalul angajat în Sistemul statistic național și de către personalul atras temporar a datelor individuale ale persoanelor fizice sau juridice, în alte scopuri decât cele statistice;
e) încălcarea dispozițiilor art. 31 alin. (4);
f) nerespectarea principiului confidențialității datelor statistice de personalul angajat în Sistemul statistic național, de personalul atras temporar în realizarea activităților statistice sau de persoanele juridice prevăzute la art. 31 alin. (1).
Articolul 46
Sancțiuni
(1) Contravențiile prevăzute la art. 45 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), c), d) și f), dacă sunt săvârșite de persoane fizice, cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei;
b) cele prevăzute la lit. a), c), e) și f), dacă sunt săvârșite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 50.000 lei;
c) cea prevăzută la lit. b), cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.
(2) Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 45 și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul producătorilor de statistici oficiale, împuternicit de conducătorul instituției publice respective sau de conducătorul instituției publice din care face parte unitatea cu profil statistic, prin ordin care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau printr-un alt act de decizie specific producătorului de statistici oficiale, după caz.
(3) Contravențiilor prevăzute la art. 45 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Sper sa va fie de ajutor.
Si...ca orice amenda..., se poate contesta in instanta...
Asta am văzut si eu doar ca nu știu cine decide ca eu sa răspund la niște chestionare pe care eu nu doresc le fac, timpul meu costa bani si mai mult la 3 luni de zile trebuie sa răspund din nou!
Dumnealor o sa spuna ca asa scrie in lege... cand o sa primiti amenda...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea completarii formularelor statistice marilenam marilenam Buna ziua, Ce prevede legislatia in vigoare in legatura cu obligativitatea companiilor de a completa si transmite catre Directia Regionala de Statistica ... (vezi toată discuția)
Transmiterea informatiilor statistice catre b.n.r. este obligatorie? ... Gabriel Alionte Gabriel Alionte Transmiterea informatiilor statistice catre B.N.R. este obligatorie? Exista sanctiuni pentru netransmiterea informatiilor cerute de catre B.N.R. persoanelor ... (vezi toată discuția)
Statistici - chestionare, obligatorii? vdeny vdeny Buna ziua, in ultima perioada sunt sunata de la BNR pentru a le face la fiecare 3 luni, o statistica, sa le completez un formular cu achizitiile ... (vezi toată discuția)