Zilnic vad in ziarul local un enorm titlu si expresiv,urmat de un articol rupt din filmele de groaza.
O noua victima a plantelor de "vise" - etnobotanice.
La o plimbare prin imensul meu oras natal vad un magazin naturist ,acum ma intrebam- oare au si etnobotanice?
In Spania- albanezi sau marochini....poate chiar romani vand asa numita "ciocolata" (H) cu 25 de euro o bagheta marisoara.
Nu sunt consumator si nici tentat dar se pare ca incet dar cu pasi repezi intrecem Olanda. Mai ales ca in Schiphol sunt magazine cu diverse produse dar au si anunt la intrare in magazin:" Only use here"
Subscriu la ce a zis CNicola.
Singura problema sociala a olandezilor in urma legalizarii a fost intensificarea violentelor in orasele de granita datorita gruparilor de crima organizata din statele vecine care se aprovizioneaza de acolo. O mare greseala a olandezilor e ca nu au facut un regulament strict in ceea ce priveste productia si distributia cannabisului catre coffe-shop-uri -> este controlat tot de crima organizata in majoritatea cazurilor.
Sunt constient ca in Romania, mai ales in contextul experientei cu "etnobotanicele" este foarte greu sa-i convingi pe oameni ca cannabis-ul chiar nu dauneaza, chiar nu provoaca dependenta si chiar nu are consecinte sociale grave (cat timp e in legalitate).
Multi tineri sunt constienti de acest lucru, si trecand deodata de la mentalitatea implantata de parinti - toate drogurile ucid - la realitatea obiectiva - marijuana nu ucide, nu dauneaza - risca sa cada in cealalta extrema -> sa considere toate drogurile la fel de inofensive ca marijuana. La fel, cat timp va fi ilegala cei care vand "iarba" vor fi dispusi oricand sa riste sa vanda si altceva - cocaina, heroina, amfetamine etc. -> si iata ca tanarului nostru consumator, inarmat cu cateva cunostiinte despre marijuana (care in ziua de azi, pentru cine vrea sa afle sunt la cateva clickuri distanta) i se propune - ia ceva mai tare. Vine intrebarea : de ce nu? Ca e interzisa? pai si iarba e interzisa si nu face nimic rau.
Dupa parerea mea aici e marea problema - un sistem de incriminare a drogurilor care nu e bazat pe studii stiintifice nu are cum sa reziste la critica (de ce e MDMA/ecstasy drog de mare risc? stiintific e mai periculos sa calaresti un cal decat sa consumi ecstasy, ce incredere prezinta un sistem care la anexa doi pune cocaina si heroina alaturi de ecstasy).
Imi pare rau ca nu vad Romania sa evolueze vreodata in directia cea buna in ceea ce priveste drogurile (adica legalizare cannabis -> efect direct consum mult mai scazut de droguri puternice, consumatorii numai intra in contact cu crima organizata (dealerii)) tocmai din cauza traumei pe care au lasat-o etnobotanicele - care sunt departe de a fi droguri "usoare"
De actualitate subiectul etnobotanicelor,dar a nu se uita ca romanii au avut la inceputurile democratiei , aurolocii.
Familia -celula de baza a unei societati sanatoase.
Unde este?
Uitati-va si analizati sumar comportamentul parintilor ,.in relatia parinte-copil/copil -parinte
Parerea mea, este ca nu toti suntem facuti pentru a fi parinti. De fapt... facuti am fi... dar nu suntem talentati si fara talent nu exista performanta.
Talent = pasiune +rabdare
" Este usor sa critici, mai greu este sa fii corect"
Alenis,unii copii se nasc nedoriti,din intimplare ori din ignoranta.."parintilor"din multe "motive".O parte din acesti copii sunt lasati in voia sortii,sa faca ce vor..cum vor,numai sa nu-i deranjeze pe adulti.Bietii copii,nefiind supravegheati,educati,...incep sa cada prada diverselor "accidente ale vietii".Ai dreptate,sa nu uitam de copiii si tinerii din canale care aveau nelipsita "punga cu aurolac",acum au aparut aceste plante stropite cu diferite substante nocive,denumite "Etnobotanice.Pina la drogurile "stas",mai este un pas.:(
Observ (sau poate mi se pare) ca multi dintre cei care au scris aici despre acest subiect, au o oarecare atitudine de a lasa...spunand ca oricum droguri se vor gasi si ca oricum se va consuma aurolac sau drog usor e perfect adevarat, dar acesta nu e un motiv sa lasam aceste...substante de laborator sa fie vandute in mod legal. Trebuie sa plecam de la un principiu, un principiu legal, care sa nu fie incalcat nici macar o data. Daca lasam etnobotanicele azi, de ce sa nu legalizam marijuana maine si apoi heroina poimaine ? in fond, se poate ajunge foarte usor aici. Da, in Olanda se vined marijuana dar fiecare are un "carnetel" si poate cumpara numai un anumit numar de grame pe zi, nu se vind ca scobitorile. In orice caz, nu putem sa spunem ca e in totalitate vina copiilor, cum ar fi sa le punem in fata toate viciile posibile si imposibile ale lumii, ei sa le incerce de curiozitate sau din cauza presiunii cercului de prieteni si sa isi strice viata ? E vina lor in totalitate ? Exact pentru cazuri de genul s-a creat legea. Ar trebui interzise aceste etnobotanice (care, din cate stiu eu, sa ma corectati daca gresesc, numai in Romania se gasesc la modul "ca la aprozar, intri, iei ce iti trebuie si iesi)
Nici unul dintre oamenii care posteaza aici nu au atitudinea de a lasa...
Adevar!
Droguri exista si vor exista!
Adevar!
Lumea de azi priveste lucrurile in perpectiva , nu in esenta
Alenis