avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sunt sau nu etnobotanicele ilegale?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sunt sau nu etnobotanicele ilegale?

Buna ziua. Am vazut in ultimele zile 2 cazuri cu tineri ajunsi la spital datorita consumului de etnobotanice. Eu nu cunosc legea si am unele intrebari/neclaritati vis-a-vis de acest subiect. Daca ma puteti ajuta va multumesc

1. Daca vinderea/consumul de etnobotanice este ilegal de ce nu sunt inchise definitiv aceste magazine si vanzatorii bagati in puscarie. De ce nu sunt amendati inclusiv cei care ajung prin spitale din moment ce au comis o infractiune si poate astfel se satura?

2. Daca este legala vinderea/consumul de ce tot vad de vreo 2 ani pe la tv ca autoritatile tot se chinuie sa inchida respectivele magazine?

Nu inteleg de ce statul sovaie in felul asta. De ce nu se iau niste masuri clare sau mai bine zis ce poate face statul pe baza legii? Chiar nu exista o lege care sa reglementeze ceea ce se intampla cu etnobotanicele? Am vazut acum jumatate de an la tv 2 politisti care incercau sa impiedice fizic niste tineri sa intre in magazin. Daca sunt ilegale de ce nu i-au urcat intr-o masina sa-i duca la politie?

Nu imi este deloc clar ce anume este legal sau nu in toata afacerea asta si de ce nu sunt clarificate toate aspectele astfel incat sa nu mai auzim de oameni ajunsi in spital de la asa ceva?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 18:11, 21 Mai 2012
Chestiunea nu este deloc simpla.

Exista tot felul de probleme juridice.
Cea mai mare problema pleaca de la cei care vand aiurea tot felul de produse desfacute.
In trecut, din cate am inteles, se vindeau anumite plante ( sau ce erau) care nu erau atat de nocive.Erau de genul celor care se consuma legal in occident.

Dupa ce au modificat legea s-a creat o adevarata problema.Cum romanii vor sa castige intr-o zi cat altii intr-un an s-a ajuns la aceasta situatie.
Efectul legii este posibil sa fie mai rau decat daca nu ar fi modificat-o deoarece se fac tot felul de combinatii daunatoare sanatatii.

Practic DIICOT-ul are de lucru insa exista o diferenta intre a avea de lucru si a rezolva un caz...


Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Asadar vanzatorii de etnobotanice incalca legea?
Cumparatorii sunt in afara legii atunci cand se duc ca ultimii drogati si isi cumpara?
Asta nu inteleg eu. Ba este ilegal si totusi statul nu face nimic, ba ar fi legal si atunci de ce nu se iau masuri ca sa nu mai fie?
V-am spus ca este complicata situatia.

Unele produse sunt ilegale si ii aresteaza pe cei care le vand iar altele sunt legale.
Omiteti aspectul esential ca obiectul de activitate al unitatilor care comercializeaza aceste produse legal interzise ,este total diferit fata de sursa principala de existenta,respectiv comercializare substante etnobotanice
Autoritatile au promulgat lege care interzice comercializarea si consumul de astfel de substante
Cum romanul este inventiv,ca si in alte domeni,si in acest caz se dovedeste ca cei interesati eludeaza legea,continua sa comercializeze astfel de produse,avand in vedere cererea continua .
Omiteti aspectul ca autoritatile au emis inclusiv lista cu produsele interzise ;insa exista o perioada de timp faptic necesara intre decelarea in consum de substante interzise si promulgarea de legi care sa le interzica comercializarea si consumul
Pe piata internationala exista o gama diversificata de produse de substante naturale sau contrafacute cu efecte ale substantelor etnobotanice ,din care se aprovizioneaza comerciantii romani,astfel incat pe piata nationala apar continuu noi sortimente de produse si substante-altele fata de cele legal interzise -dar care la baza au aceiasi substituenti si produc aceleasi efecte nefaste

Pai...insasi notiunea de substante etnobotanice este teribil de complicata.

Ei nu vand produse etnobotanice, ci anumite plante.
De aici se ramifica problema...

Alte discuții în legătură

Cumparare cu factura. luckian21 luckian21 Buna ziua.Am o firma si as dori sa cumpar anumite produse cu factura pentru a le revinde.Daca este vreo neregularitate cu acele produse,cine e vinovatul,eu sau ... (vezi toată discuția)
Consum droguri legale PatriciaPricop PatriciaPricop Buna ziua, Am o nedumerire si sper sa ma puteti ajuta. Intr-o seara, in scara unui bloc, 4/5 persoane consumau droguri legale(etnobotanice) in scara unui ... (vezi toată discuția)
Ce pot pati daca am fost gasit cu un plic de etnobotanice? caddylac caddylac Buna ziua,aseara in jurul orelor 23,am fost oprit de o patrula de politie,care m-au perchezitionat.Asupra mea a fost gasit un plic cu etnobotanice.Am spus ... (vezi toată discuția)