buna ziua, imi permiteti sa intervin cu o informatie despre avantajul mediatorului , daca se recomanda de instanta medierea si este trimis reclamantul la mediator, este numai in favoarea mediatorului care pur si simplu i se face o promovare pe gratis. Informarea nici nu trebuie sa intre in discutie, odata ce iti trece pragul clientul tu trebuie sa depui toate diligentele incat sa il convingi sa nu mai apeleze la instanta ci la mediator un punct forte de convingere ar fi acela ca rezolvarea conflictului este mai rapida, taxa de timbru nu se mai plateste care este fabuloasa mai ales la tranzactii, succesiuni, iesire din indiviziune. Chiar daca clientul a formulat o actiune in instanta daca intervine mediatorul acesta isi primeste inapoi taxa de timbru. Astfel vei putea solicita tu o taxa pentru acordul de mediere, evident mai mica decat a instantei si a notarului.
Este o profesie de viitor, succes tuturor care au imbratisat aceasta profesie .Pentru mediatorii care au mai multa experienta ii asteptam cu mai multe informatii.
Chiar este. Daca privim doar aceste avantaje, deja intelegem ca are viitor. Sa nu mai vorbim de mediul in care se desfasoara sedintele de mediere: lipsit de stres, fara graba, fara multimea din jur.
Medierea determina ceea ce este mai important: comunicarea dintre doua parti care initial vin ca doi dusmani, dar pleaca prieteni.
Care ajung in final sa-l inteleaga fiecare pe celalat si intelegandu-l sa-l accepte.
Realitatea ca prin mediere un conflict se rezolva intr-o sedinta, doua, trei inseamna mult pentru justitiabil.
Nu mai sta ani de zile sa se judece si sa realizeze ca dupa ce a investit bani si atata timp...a pierdut, sau nu a rezolvat nimic.
Fiecare din cele doua, sau mai multe parti care participa la mediere isi rezolva problemele. Nu doar una.
Medierea se bazeaza pe interesele pe care fiecare parte le are, si ajunge sa si le valorifice, fara a le incalca drepturile.
Este foarte interesant sa asisti-ca mediator- la transformarea care se produce in modul de a privi lucrurile din punctul de vedere al fiecarei parti. Dar, pentru a ajunge la acest nivel nu este usor. Dar este o munca pe care o facem cu placere, iar rezultatele sunt pe masura.
Mai avem insa de lucrat cu modul de a gandi al justitiabililor care, ducandu-se de zeci de ani in instanta, refuza sa inteleaga ca mai exista si aceasta modalitate de rezolvare a conflictului. Refuza sa ne crediteze cu increderea ca le putem rezolva problemele.
Mai avem de lucrat cu conceptiile colegilor nostri avocati, care ne vad ca pe un pericol, ca le-am lua clientii, neintelegand ca isi pot asista clientii si la mediere.
De asemenea, nu inteleg cum poate un mediator-care nu are studii juridice-pentru ca nu este nevoie, sa rezolve in final un litigiu. Dar mediatorul nu rezolva litigii, ci conflicte.Iar mediatori-avocat sunt destui.
Asa cum sunt si judecatori si procurori-care, bineinteles, vor practica medierea dupa pensionarea in domeniul in care lucreaza acum. Dar care au urmat cursul de mediere pentru a se lamuri cum se pune problema, ce presupune medierea, cum se desfasoara, pentru a o recomanda justitiabililor.
Da, medierea are viitor. Sa o privim cu incredere si sa o primim cu inima si mintea deschise!
Buna ziua!
Am si eu o intrebare care ma cam macina de ceva vreme si consider ca doar aici mi se poate raspunde. Ce sanse am eu care am terminat o facultate cu profil economic sa devin mediator ? Si ma referar aici la faptul ca nu prea am habar de legi. Ce spuneti, sa fac acest curs sau este in zadar? Multumesc!
Ai cele mai mari sanse! Pt ca tu judeci la "rece"...nu ca un avocat care "cauta" vina uneia dintre parti si cauta sa dea solutii. Un mediator trebuie sa fie impartial si nu trebuie decat sa faca partile sa ajunga ei insusi la o solutie. Deci, nu-ti trebuiesc cunostinte despre legi...iti trebuiesc abilitati de comunicare.
Dar dupa mine, treaba asta, cu mediatorii, este deocamdata, doar o buna paine de mancat pentru formatori. Un curs (care costa f mult-dupa mine) si niste taxe de autorizare, pe langa cotizatii anuale, chiar nu merita in momentul de fata, cand meseria este practicata in proportie de max 1% din cei "atestati".
Asa ca...mai bine stai in domeniul economic deocamdata, de acolo chiar poti castiga bani!
In primul rand, asa cum se precizeaza si mai sus, nu trebuie sa aveti studii juridice. Este greseala pe care o fac toti cei care afla despre mediere: a crede ca doar un absolvent de drept poate deveni mediator. Orice absolvent de studii superioare, din orice domeniu poate deveni mediator.
Conditia este ca trebuie sa aiba minim 3 ani vechime. Acest stagiu de vechime este cerut pentru dobandirea unui minim de experienta in a socializa, a discuta cu diverse persoane, a rezolva probleme, a intelege puncte de vedere diferite etc.
Nu trebuie neaparat sa " aveti habar" de legi. Dar, fiti convins ca profesia va va determina sa vreti sa "aveti habar" de anumite legi, sau prevederi legale, pe care nu trebuie sa le incalcati. Dar veti avea destul timp sa va puneti la punct cu ele. Mai ales ca in faza de pregatire a unei sedinte de mediere-si ma refer aici la situatia in care deja sunteti mediator si aveti de rezolvat un conflict prin mediere- exista o perioada de documentare in ceea ce priveste exact problema supusa rezolvarii prin mediere. Deci va documentati la obiect, in functie de legea aplicabila, doar si insist-doar- pentru a nu incalca prevederile ei.
Medierea nu se desfasoara in baza unor prevederi legale. Mediatorul nu este nici avocat si nici judecator. El nu aplica legi.Pentru asta exista instanta, judecatori si avocati.
La mediere se invoca si se respecta interesele pe care partile le au in rezolvarea unui conflict.
Daca nu m-am facut bine inteleasa, va rog sa reveniti.
Cum devii mediator?
TurcuOvi
Cum poti se devi mediator si sa profesezi? Daca sunt recent absolvent al unei facultati este necesar sa treaca o anumita perioada pana sa pot lua parte la un ... (vezi toată discuția)