avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire dauna totala

Detin un autoturism (marca MP) cu data de fabricatie decembrie 1999 si prima inmatriculare in 2001 (in Italia). Masina a fost lovita in parcare (parcata regulamentar), avaria caroseriei fiind destul de grava , deoarece la impact a fost proiectata intr-un alt autoturism, avariat la randul lui, Autorul accidentului este un taximetrist avand asigurare RCA la societatea O. In accident fiind implicate 3 autoturisme, constatarea s-a facut la Politie.

Am dus masina la un service agreat de societatea O., iar service-ul a estimat un deviz de reparatii in valoare de aprox (editat de autor ) *26.000 RON*. Raspunsul venit de la soc. de asigurari a fost ca dosarul este socotit "dauna totala pe RCA" iar valoarea de despagubire este de 8500 RON.

Masina are 56.000 km reali la bord. A fost adusa in tara in vara 2005 din Italia unde a fost exclusiv masina de showroom. La data achizitiei in Ro, masina avea 26.400 km parcursi.

Am facut o interogare oficiala (si platita) la catalogul german Schwacke, unul dintre expertii europeni in domeniu, iar valoarea masinii conform Schwacke este de 4850 euro. Mentionez ca Schwacke este folosit inclusiv de multe dintre societatile romanesti de asigurare, atunci cand evalueaza masini straine. Masina noua a avut valoarea de 19.424 euro, cf. aceluiasi expert.

Pe mobile.de, cel mai mare sit de vanzari auto din Germania, masinile de acelasi tip si cu o varsta asemanatoare se vand cu minim 3000 de euro, insa au la bord intre 150.000 - 200.0000 km parcursi.

Ce ma sfatuiti?

Multumesc,
George
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
cga43, utilizator
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 00:12, 15 Septembrie 2011
Daca valoarea de nou este corecta(conf.Schwacke), aplicand Anexa 3 din normele RCA, rezulta o valoare reala de cel putin 6800-7180 E.Suficient pentru a acoperi valoarea reparatiei in varianta dauna totala.Abordati ferm asiguratorul privind modul in care a ales valoarea de catalog si pretindeti plata corecta, inclusiv prin actionare in judecata.
nucu$, utilizator
nucu$ a scris:

Daca valoarea de nou este corecta(conf.Schwake), aplicand Anexa 3 din normele RCA, rezulta o valoare reala de cel putin 6800-7180 E.Suficient pentru a acoperi valoarea reparatiei in varianta dauna totala.Abordati ferm asiguratorul privind modul in care a ales valoarea de catalog si pretindeti plata corecta, inclusiv prin actionare in judecata.

Valoarea de 19.424 euro este returnata de Schwacke in ambele variante de interogare (in meniul de interogare exista optiunea de a specifica faptul ca masina este sau nu este inmatriculata). Eu am platit pentru ambele optiuni iar valoarea rezultata este identica.

Ce stiu cu siguranta este ca atunci cand modelul era in fabricatie si se comercializa inclusiv in Romania, pretul acestui model la dealer era, in functie de dotari si optionale, de aprox 18.000 - 19000 dolari fara TVA (in perioada 1999 - 2001 inca se folosea dolarul in Ro, nu euro).
Nu se iau in considerare preturile promotionale sau facilitatile intermediarilor (importatori/exportatori) ci numai valoarea corespunzatoare anului de fabricatie,(standard plus optiunile si dotarile existente pe autovehicul), la data evenimentului (pret din catalog)
Sfaturi:
-folositi raspunsurile ca material probatoriu pentru pretentiile prezente si viitoare;
-solicitati o evaluare pentru o asigurare casco, la o alta unitate a aceluias asigurator, in cazul in care admite asigurarea autovehiculelor cu astfel de varsta.(obtineti astfel alta dovada utila!)
nucu$, utilizator
Cred ca nu o sa va ofere nici CSA mai mult de 15000-17000 lei.Cam atat iese dupa calculele mele si nu am avut la dispozitie toate datele masinii ci le-am luat cu aproximatie. Dar nu e rau sa faceti o plangere la CSA. Chemarea la conciliere a asiguratorului este iar un document necesar in cazul in care veti dori sa actionati in instanta asiguratorul. Cereti asiguratorului sa va justifice calculul sumei pe care v-a oferit-o drept despagubire.
nucu$ a scris:

Nu se iau in considerare preturile promotionale sau facilitatile intermediarilor (importatori/exportatori) ci numai valoarea corespunzatoare anului de fabricatie,(standard plus optiunile si dotarile existente pe autovehicul), la data evenimentului (pret din catalog)
Sfaturi:
-folositi raspunsurile ca material probatoriu pentru pretentiile prezente si viitoare;
-solicitati o evaluare pentru o asigurare casco, la o alta unitate a aceluias asigurator, in cazul in care admite asigurarea autovehiculelor cu astfel de varsta.(obtineti astfel alta dovada utila!)

Intre timp am gasit si eu anexa 3 din ordinul CSA 21/2009 (banuiesc ca la asta ati facut referire mai sus). Ati folosit varianta optimista, incadrand masina la "stare de intretinere buna" cu coeficient de uzura 63% si astfel ati obtinut valoarea mentionata de Dvs mai sus. Daca iau in calcul varianta de "stare intretinere medie" ( coef. uzura 75%), valoarea actuala rezultata este riguros identica cu cea returnata de Schwacke: 4850 de euro.

Insa cel mai interesant este ca si daca as lua in calcul varianta pesimista de "stare de intretinere satsifacatoare" (care insa nu corespunde realitatii), dupa scaderea de 85% din valoarea de nou a masinii, rezulta o valoare de 2914 euro, sensibil mai mare decat cea oferita de asigurator (8500 RON, adica aprox. 2000 euro). Cu alte cuvinte, daca arirmetica de mai sus este macar aproximativ corecta, rezulta ca asiguratorul nu are justificare legala pentru *sub*evaluarea facuta.

Astfel ca... va multumesc pentru hint; as zice ca acum sunt mai informat decat ieri.
cga43, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala opel corsa c dsorescu dsorescu Buna ziua! As avea nevoie de consultanta in urmatoarea speta. Am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. In urma accidentului masina mea, ... (vezi toată discuția)