avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire dauna totala

Detin un autoturism (marca MP) cu data de fabricatie decembrie 1999 si prima inmatriculare in 2001 (in Italia). Masina a fost lovita in parcare (parcata regulamentar), avaria caroseriei fiind destul de grava , deoarece la impact a fost proiectata intr-un alt autoturism, avariat la randul lui, Autorul accidentului este un taximetrist avand asigurare RCA la societatea O. In accident fiind implicate 3 autoturisme, constatarea s-a facut la Politie.

Am dus masina la un service agreat de societatea O., iar service-ul a estimat un deviz de reparatii in valoare de aprox (editat de autor ) *26.000 RON*. Raspunsul venit de la soc. de asigurari a fost ca dosarul este socotit "dauna totala pe RCA" iar valoarea de despagubire este de 8500 RON.

Masina are 56.000 km reali la bord. A fost adusa in tara in vara 2005 din Italia unde a fost exclusiv masina de showroom. La data achizitiei in Ro, masina avea 26.400 km parcursi.

Am facut o interogare oficiala (si platita) la catalogul german Schwacke, unul dintre expertii europeni in domeniu, iar valoarea masinii conform Schwacke este de 4850 euro. Mentionez ca Schwacke este folosit inclusiv de multe dintre societatile romanesti de asigurare, atunci cand evalueaza masini straine. Masina noua a avut valoarea de 19.424 euro, cf. aceluiasi expert.

Pe mobile.de, cel mai mare sit de vanzari auto din Germania, masinile de acelasi tip si cu o varsta asemanatoare se vand cu minim 3000 de euro, insa au la bord intre 150.000 - 200.0000 km parcursi.

Ce ma sfatuiti?

Multumesc,
George
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
cga43, utilizator
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 00:12, 15 Septembrie 2011
Nu pot sa vad lucrurile decat logic. Ce treaba am eu cu firma de asigurari, oricum ar calcula ea uzura autovehicolului. Pe mine ma intereseaza sa ma pot folosi de masina intr-un timp cat mai scurt. Societatea de asigurari pentru mine este decat garantia vinovatului. Trebuie sa intelegeti un lucru, firma de asigurari despagubeste pe cel care are contract cu ea, nu pe cel accidentat. Asa ca daca firma de asigurari nu poate acoperi in totalitate pagubele, diferenta de bani trebuie platita de vinovat.

Omiteti si aici, ca in cazul mesajului precedent, sa expuneti (macar minimal) temeiul legal care ar trebui sa insoteasca logica Dvs.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu contest incadrarile pe care le faceti -- probabil ca societatile de asigurari sunt, uneori, "de cacao" si prin urmare uneori "nu pot" sa despagubeasca pe cei pagubiti, dar nu inteleg utilitatea acestor obervatii in economia unei discutii cu tenta explicit juridica.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
cga43, utilizator
Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile. Cititi la Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de
vehicule si veti gasi articolul care se refera la dreptul dv de a va recupera paguba si de la asigurat in cazul in care indemnizatia asiguratorului nu o acopera in totalitate. Art. 54. - Despăgubirea se stabileste si se efectuează conform art. 43 si 49, iar în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligatiei acestuia, stabilită în prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienti fortati.
Poate v-am lamurit de data aceasta.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
idile4you, utilizator
Pentru inceput e bine sa luati legatura cu asiguratorul, sa va expuneti punctul de vedere si modul in care ati aflat care e valoarea reala a masinii, sa le cereti sa o reevalueze si va ofere o despagubire corecta.

Daca aceasta abordare nu functioneaza, puteti face plangere la CSA, puteti chema compania de asigurari la o mediere, si in ultima instanta ii puteti da in judecata.

In ceea ce priveste recuperarea banilor de la autorul accidentului, s-ar putea ca in acest caz sa nu fie o idee buna. Suma e suficient de mare pentru ca un taximetrist sa nu-si poata permite sa va despagubeasca, asta daca in urma procesul ati avea castig de cauza.
idile4you a scris:

Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile. Cititi la Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de
vehicule si veti gasi articolul care se refera la dreptul dv de a va recupera paguba si de la asigurat in cazul in care indemnizatia asiguratorului nu o acopera in totalitate.

Multumesc pt informatie, insa ce va rugasem eu era sa detaliati acoperirea legala a asiguratorului care, sustineti Dvs, poate refuza plata pentru ca, va citez, 'e de cacao'. Sau pentru ca are o zi proasta, sau pt. ca inspectorului lichidator i se nazare sa ofere o suma derizorie.

Sunt constient ca in extremis ma pot indrepta impotriva celui care se face vinovat de accident, dar nu inteleg de ce ar trebui sa ridic din umeri atunci cand asiguratorul ma despagubeste dupa bunul plac, iar nu dupa normele legale in vigoare.

Later edit: Si pentru ca intr-un mesaj anterior ati pomenit de "politele de doi lei" sau ceva asemanator, trebuie sa va spun ca RCA-ul celui vinovat de accident a costat 660 de lei, iar soc. de asigurari este socotita printre "cele serioase"; doar pentru reclamele televizate din decembrie estimez ca aceasta societate a platit sume care au adaugat multe zerouri peste suma pe care mi-au oferit-o mie ca "despagubire".
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
cga43, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala opel corsa c dsorescu dsorescu Buna ziua! As avea nevoie de consultanta in urmatoarea speta. Am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. In urma accidentului masina mea, ... (vezi toată discuția)