avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrari facturi emise de societati inactive !!!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrari facturi emise de societati inactive !!!

Care este raspunderea administratorului unei societati comerciale pentru inregistrarea unor facturi emise de societati inactive in valoare de peste zece mii lei?.......... Exista posibilitatea legala de a demonstra ca administratorul respectiv nu a fost de rea credinta si ca a inregistrat facturile respective fara sa stie ca societatile respective erau inactive?.............Cum se poate demonstra acest lucru fara a fi obligat sa plateasca tva,impozit pe profit si penalizari pentru facturile respective?...........Care este cea miai sigura cale de a afla in timp real societatile inactive?............Cum s-au solutionat eventuale procese in instanta pe aceasta tema intre societati comerciale si ANAF?
Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 17:44, 9 Noiembrie 2011
Am avut controale de la Garda Financiara si ele nu s-au soldat cu repercursiuni pe aceasta tema pana in prezent. Probleme mea este ca acum o saptamana am descoperit ca am cumparat marfuri de la societati neplatitoare de TVA,unele dintre ele fiind si inactive....
Eu nu am stiut pana acum ca unele dintre ele la data cumpararii sunt neplatitoare de TVA sau inactive,desi am verificat acest lucru pe site-ul MF.
Acum unele dintre ele apar ca fiind inactive.De ce tb sa platesc TVA din nou din moment ce l-am platit atunci furnizorului?
Raspunzator este cel care a incasat desi era inactiv sau neplatitor de TVA,cel putin asa cred eu. Nu este vina mea ca exista asemenea societati pe piata,eu am fost de buna credinta,am platit impozite pe facturile respective si nu cred ca este corect sa mai platesc din nou impozite pe acele facturi. Statul trebuie sa-i caute si sa-i amendeze pe cei care vand astfel, nu pe cei care cumpara si care platesc impozite in modn corect.....................!!!
Vreau sa stiu daca exista vreo cale legala prin care sa nu fiu obligat sa platesc impozitele pe TVA,pe profit si penalizarile aferente acestor facturi...........???
• art.11 alin. (12) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare conform caruia : ,,…nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in in cadrul procedurii de executare silita. Procedura de declarare a contribuabililor inactivi va fi stabilita prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Ordinul si lista contribuabililor declarati inactivi se comunica contribuabililor carora le sunt destinate si persoanelor interesate, prin afisarea pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.’’ ;
• art. 146 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: ,,Conditii de exercitare a dreptului de deducere (1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa îndeplineasca urmtoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie prestate în beneficiul sau, sa detina o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5); [...].";
• art. 155 alin. (5) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: "Factura cuprinde în mod obligatoriu urmtoarele informatii:… c) denumirea/numele, adresa si codul de înregistrare prevazut la art. 153, dupa caz, ale persoanei impozabile care emite factura;…”.
• art.21 alin. 4 lit. r) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare conform caruia : ,,Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile :… r) cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ’’.
• art. 6 alin (1) din Legea contabilitatii nr.82/1991, republicata: ,,Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza în momentul efectuarii ei într-un document care sta la baza înregistrarilor în contabilitate”;
• art.21 alin. 4 lit. f) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare conform caruia : ,,Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile :…f) cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor ’’.
Urgent, va rog sa ma ajutati. Am control fiscal de fond si mi-au adus la cunostinta ca mi s-a prestat un serviciu de catre o societatea declarata inactiva. Dar problema se pune in felul urmator serviciul prestat s-a derulat intr-o singura luna anul trecut de la data de 1 a lunii pana in 30. Facturile emise catre mine au fost aproape zilnice in data de 1, apoi 2, apoi 3 s.a.m.d.pana in 30 a lunii. In data de 11 a intrat in vigoare ordinul ANAF prin care aceasta societate a fost declarata inactiva. In acest caz inspectorii nu vor sa-mi recunoasca deductibil TVA-ul aferent facturilor emise dupa aceasta data, adica 11. Am eu o sansa sa conving inspectorii ca nu e corect. Pentru ca la data de 1 societatea era activa, asta ar insemna ca eu de azi inainte sa verific nu periodic ci zilnic fiecare furnizor daca e azi activ, ca maine poate..... Puteti sa ma ajutati cu solutie pana luni ce am o noua intanlire cu ei? multumesc.
am urmatoarea situatie: societatea a fost declarata inactiva, nu s-a stiut de aceasta situatie, am activat o luna, am avut incasari si am aprovizionat marfa. ma intereseaza , (pentruca am control fiscal }aceasta suma se confisca, dar de ce se mai calculeaza impozit pe profit la ea? rog un raspuns. multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control finante simonia80 simonia80 Buna ziua.Avem un control de fond de la Adm.finantelor si au gasit in contabilitate facturi fiscale cu date gresite:CUI incorect,J incorect,firme ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva alisarobea alisarobea Va rog sa ma ajutati intr-o speta fiscala. Sociatatea A a cumparat de la societatea B un apartament la licitatie.Mentionez ca societatea B era in insolventa si ... (vezi toată discuția)
Contribuabil inactiv bianca-bianca bianca-bianca Buna ziua! In urma unui control de la finante, mi s-au stabilit obligatii suplimentare de plata, constand in TVA suplimentar si impozit pe profit, plus ... (vezi toată discuția)