avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Descalificare concurs pt SPAM
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Descalificare concurs pt SPAM

Buna seara!
Am o nelamurire mare.
Fiica mea a participat la un concurs de creatie literara. Lucrarile au fost afisate pe internet, pe site-ul organizatorilor, cu mentiunea urmatoare in regulamentul concursului : « Pe parcursul desfasurarii concursului, jurizarea se va realiza in functie de numarul de voturi primit de fiecare competitor. Votarea se va face on-line. Pentru a se respecta criteriile de onestitate, corectitudine si impartialitate, nu se vor contabiliza voturile multiple.
Voturile trebuie sa fie postate cu ajutorul unei adrese de e-mail valide. Voturile postate cu ajutorul unei adrese e-mail invalide nu vor fi contabilizate.
Un rol important va fi reprezentat si de comentariile postate de cititori, efectul scontat fiind cel de culturalizare.
La finalul concursului, primele trei creatii, in functie de numarul de voturi înregistrat, vor fi declarate castigatoare.”
Nu se mai stipuleaza nimic altceva, la modalitatile permise de a obtine un numar de cititori ai lucrarilor, etc.
Din data de 13.03.2011 a inceput concursul, urmand a se incheia pe data de 23.03.2011.
Noi, familia, cunoscutii nostri si pana la capat si necunoscuti au inteles sa o sprijine pe fiica mea in acest concurs , scopul nostru fiind acela de a vedea cat mai multa lume eseul ei, sa posteze pareri obiective si acest lucru sa o incurajeze si sa o ajute sa-si fructifice mai departe inclinatia. Dupa ce a ajuns prima ca numar de voturi, in data de 23.03.2011 firma organizatoare ne-a trimis un email in care ne spunea ca lucrarea fiicei mele este descalificata deoarece au primit cateva plangeri de la persoane destinatare ale unor mailuri de promovare ale noastre si ale cunoscutilor nostri si ca acest lucru « Conform Legii 365/2002 publicata in Monitorul Oficial nr. 483 din data de 5 iulie 2002 „(…) efectuarea de comunicări prin poşta electronică este interzisă, cu excepţia cazului în care destinatarul şi-a exprimat în prealabil consimţământul expres pentru a primi asemenea comunicări”. Aceasta modalitate de a face cunoscut un proiect, serviciu etc. fara acordul destinatarului, in vederea obţinerii unui profit sau câştig poarta numele de SPAM si reprezintă un demers ilicit” (am citat din mailul lor).
Degeaba le-am spus ca nu au specificat nimic in conditiile concursului privitor la modalitatea de promovare admisa sau sa fi pus aceasta referire la lege de la inceputul concursului, pe site, ca s-o putem studia cu totii si sa stim ce avem voie sa facem si ce nu.
Astazi am inceput sa citesc legea invocata dar nu am gasit textul asa cum ni s-a trimis noua ci toate referile din lege sunt la interdictia efectuarii de comunicari comerciale prin posta electronica, nicidecum la comunicari in general.
Uitandu-ma la pct 8 am gasit definirea termenului de comunicari comerciale:
8. comunicare comercială - orice formă de comunicare destinată să promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant ori membru al unei profesii liberale; nu constituie prin ele însele comunicări comerciale următoarele: informaţii permiţând accesul direct la activitatea unei persoane fizice sau juridice, în special un nume de domeniu sau o adresă de poştă electronică, comunicări legate de produsele, serviciile, imaginea, numele ori mărcile unei persoane fizice sau juridice, efectuate de un terţ independent faţă de persoana în cauză, mai ales atunci când sunt realizate cu titlu gratuit;
De aici am inteles ca totul se refera la comercianti ori membrii ai unei profesii liberale. Fiica mea este eleva, nu este nici comerciant nici nu are o profesie liberala.
Va rog sa ma lamuriti. Este corecta decizia lor de suspendare a fetitei din concurs din cele doua aspecte:
- acuzatia de SPAM
- faptul ca nu au specificat nimic in regulamentul de concurs privind modul de promovare admis?
Daca nu este corecta, ce pot sa fac?
Va multumesc.
O mama suparata ca a cauzat prin faptele sale descalificarea fiicei sale.


Cel mai recent răspuns: aianaa , utilizator 11:13, 31 Martie 2011
Stimata doamna, ati inteles bine- spamul se refera doar la comunicari comerciale, prin urmare descalificarea nu a fost cauzata de faptele dumneavoastra. Adresati-va organizatorilor si explicati-le ca in aceasta situatie nu se aplica legislatia invocata de ei. Daca organizatorii nu isi vor schimba decizia puteti sa va adresati instantei de judecata.
E spam, desi nu e comunicare comerciala nesolicitata in sensul legii. E foarte simplu: proprietarii de servere decid ce e spamul, legea decide ce e ilegal.

Oricum, in privinta situatiei concrete, daca nu au o clauza specifica, nu trebuie sa va descalifice pentru ce ati facut. De exemplu, daca promovati concursul prin graffiti pe ziduri, chiar daca este ilegal, nu ar trebui sa anuleze participarea la concurs, in opinia mea.

Explicati-le ca regulamentul nu interzicea promovarea participarii fiicei dvs.
Intr-adevar spam este un termen comun, legea romana interzice trimiterea "mesajelor comerciale nesolicitate" fara a le denumi insa spam. Ce trebuie sa intelegeti dvs este ca nu ati incalcat legea asa cum au sugerat organizatorii ( comunicarile facute de dvs nu au caracter comercial). Din cate spuneti dvs. nu ati incalcat nici regulamentul de organizare al concursului astfel incat descalificarea fiicei dvs. pare abuziva. O zi senina!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimitere email catre firma paptamas paptamas Daca firma mea ofera serviciul X, si gasesc pe internet o firma, care consider ca ar avea nevoie de acest serviciu, pot trimite un email cu o oferta la aceasta ... (vezi toată discuția)
Spam-ul cel de toate zilele... ciprian_ntz ciprian_ntz Stiu ca exista 1001 de subiecte create pe aceasta tema, le-am citit aproape pe toate... insa tot nu imi este clar. Poate cineva pana la urma sa delimiteze ... (vezi toată discuția)
E-mail spam Istvan73 Istvan73 Buna ziua! Care sunt criteriile unei scrisori de intentie / oferta, ca sa fie legal, sa nu fie considerat spam? Si daca este vorba de o adresa de e-mail pe un ... (vezi toată discuția)