avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... chitanta fara stampila
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

chitanta fara stampila

Este valabila o chitanta eliberata de asociatia de proprietari fara sa fie stampilata?Dar fara semnatura?
Apreciez daca imi comunicati si articolul din lege care certifica aceasta situatie.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:00, 27 Martie 2011
Puteti sa cititi ordinul 3512 pe adresa de mai jos.
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
O sa constatati chiar din primele pagini ca intre elementele obligatorii ce trebuie sa le contina documentele financiar-contabile (inclusiv chiatntele) nu este consemnata "stampila"( la pag 2).
Apoi in anexele unde se explica folosirea fiecarui document, la multe a fost uitata din vechea legislatie, pe acolo si stampila sau LS (loc de stampilat). Aceasta chiar daca se repeta si-acolo ca elementele obligatorii pe chiatnta sunt a), b), c)... fara a fi scris si cuvantul stampila la "continutul minim al formularului" (pag 56 punctul 5). Ultimul element obligatoriu este semnatura si nu stampila.
Iar in anexa unde sunt prezentate formularele efectiv asa cum arata, la chitanta cod 14-4-1 (pag 131) este scris doar "casier" si nicaieri stampila sau LS.
Am si doua adrese de la institutii de stat cu privire la stampilarea documentelor contabile unde se explica faptul ca in legislatia in vigoare nu se prevede obligativitatea folosirii stampilei, iar unul din acestea face referire la legea 571 Codul fiscal actualizat care, pentru alinierea la normele europene, nu mai prevede, ca in trecut, obligativitatea stampilarii documentelor finaciar-contabile.
Cu toate acestea, probabil din inertie (poate ceva de genul copy-paste), a ramas in multe locuri scris faptul ca se stampileaza..., asa cum gasim chiar si in Codul fiscal actualizat ce-l puteti consulta pe adresa:
[ link extern ]
Dar, chiar daca prevederile legale, nu mai prevad obligativitatea stampilarii documentelor si-adesea, asa cum vedem sunt contradictii chiar in continutul acelorasi acte normative, noi o sa folosim in continuare stampila si pentru faptul ca inca multe institutii si parteneri de afaceri solicita acest lucru (finatele, bancile...).
Acest lucru poate va dispare treptat si pentru faptul ca o stampila se poate face acum foarte usor, la coltul strazii si daca-ar vrea cineva sa fure pe baza stampilei ar putea sa o faca lejer, pe cand semnatura celui care are dreptul legal sa scoata, de exemplu, banii asociatiei din contul bancar, este mai greu, daca nu imposibil de reprodus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2011
Adriantot, moderator
E si logic sa nu se mai stampileze o chitanta personalizata deoarece prin stampila nu s-ar face decat sa se dubleze inutil afisarea datelor de identitate a asociatiei, ca asta inseamna stampila - imprimarea automata a datelor de identitate a persoanei (juridice sau fizice autorizate) si investirea unei calitati oficiale unui document, calitate disparuta prin personalizarea documentelor si insusirea normelor europene.
Un chitantier personalizat se comanda la tipografie in baza documentelor asociatiei, nu se cumpara de la librarie, deci insusi felul de procurare a lui denota o cenzura.
* Ca se poate falsifica?!? Orice se poate falsifica, la urma urmei, dar aici discutam despre situatii normale.

Semnatura, in schimb, are valoare de netagaduit, neputand fi duplicata.



Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
elga50, moderator
@adriantot
Cu toata stima, cateodata ce este logic nu este si legic.
Facturile nu poarta stampila furnizorilor. Nu le achitati?
Bonurile fiscale de casa (cu imprimarea datelor de identitate a emitatorului) nu sunt stampilate. Asta inseamna ca nu sunt luate in calcul, nu constituie dovezi de plata?
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim chitante Bbianca Bbianca Buna ziua, Ma numesc Anca si as dori sa va intreb daca stampilarea chitatelor de incasare emise de o SC este obligatorie? Multumesc pentru raspuns dar ... (vezi toată discuția)
Chitanta-elemente obligatorii aleodor27 aleodor27 Ce elemente trebuie sa contina chitanta ce se elibereaza de asociatia de proprietari cand platesti chletuielile? Chitanta ce mi-a fost data luna aceasta nu are ... (vezi toată discuția)
Chitanta de incasare numerar - temei legal razvy_balan razvy_balan Chitanta de incasare numerar, care reprezinta incasarea unei facturi, trebuie sa cuprinda obligatoriu CUI si numarul de inregistrare la Registrul Comertului al ... (vezi toată discuția)