avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Dosar Evacuare, Atributiile Executorului?
Discuție deschisă în Executare silită

Dosar Evacuare, Atributiile Executorului?

Buna Ziua,
Din momentul in care ai adjudecat un imobil la licitatie executorul Jud. ce optiuni are de a evacua persoanele din imobil. spre exemplu executorul meu "nu" a obtinut autorizarea patrundere incaperi fiind incidente cu art. 587 . Acum avocatul meu i-mi spune ca trebuie sa facem dosar evacuare (ordonanta presedentiala) pe numele celor care se afla in imobil? corect? sau era firesc ca executorul sa faca dosarul si cererea persoanelor catre instanta ci nu doar autorizare patrundere?
Avocatul mi-a explicat ca judecatoria a respins cererea autorizare patrundere pentru ca nu face sens deoarece chiar daca patrunzi in imobil nu poti atinge pe nimeni nici macar cu un deget?..
Multumesc
Marius
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 17:09, 27 Aprilie 2011
in primul rand doresc sa arat ca este foarte greu sa raspunzi si sa dai sfaturi cand nu cunosti integral situatia.
este posibil ca fara sa iti dai seama sa fi omis niste aspecte care pot fi esentiale.
punctul de vedere al lui godot poate fi adevarat intr-o anumita masura insa aprecierile dovedesc multa superfecialitate.
sub nicio forma nu este corect sa catalogezi o intreaga meserie si pe cei pe care o practica doar dupa cateva cazuri izolate.
pentru mine acest lucru dovedeste ca nu este cu nimic mai bun decat cei pe care ii critica.
mirificul si atotputernicul godot a gresit din cel putin doua motive: in cazul nostru nu poate fi vorba de o evacuare. obiectul executarii silite il constituie predarea imobilului catre adjudecatar. ar trebui sa stie ca este cu totul altcea decat o evacuare. un alt motiv textul de lege vorbeste de aducerea la indeplinire a unei hotarari judecatoresti sau a unui alt titlu indiferent de obiectul acestei executari. nu stiu de unde a scos faptul ca numai in cazurile indicate de el ai nevoie de autorizare de patrundere din partea instantei.
asta ca o introducere si sper ca nu te-am plictisit.
ca raspuns la problemele tale, cu secificarea insa ca raspunsul are in vedere ipotezele asa cum au fost prezentate de tine, spun in felul urmator:
actul de adjudecare intocmit de executorul judecatoresc constituie titlu executoriu impotriva debitorului sau impotriva oricarei alte persoane care detin imobilul.
avand în vedere aceste prevederi legale un executor judecatoresc poate trece la predarea catre adjudecatar a imobilului dobandit la licitatie doar in baza actului de adjudecare.
daca debitorul sau persoanele care refuza predarea imobilului se opun patrunderii executorului judecatoresc acesta are dreptul si obligatia de a cere autorizarea de patrundere in imobil instantei de executare.
o asemenea cerere bine motivata niciodata nu va fi respinsa de instanta decat din alte motive (contestatie si suspendarea executarii silite etc.).
o cunoastere a dreptului in ansamblu, chiar si sumara iti poate explica de ce este necesara o asemenea autorizare in cazul altor titluri decat hotararile judecatoresti.
potrivit Constitutiei Romaniei, domiciliul este inviolabil. una din exceptii o constituie patrunderea in imobil pentru aducerea la indeplinire a unei hotarari judecatoresti. din acest motiv atunci cand titlul este altul decat o hotarare judecatoreasca se cere autorizarea patrunderii din partea instantei.
bun. revenind la cazul nostru concret, sincer nu stiu de ce instanta a respins cererea executorului judecatoresc si pot sa admit ca poate fi chiar greseala executorului in sensul ca nu si-a motivat-o corespunzator, dar respingerea poate fi si din alte cauze.
de exemplu indiferent cine a fost debitorul in cazul executarii initiale, dupa ce tu ai adjudecat se formeaza un nou dosar de executare silita avand ca debitori persoanele ce detin imobilul si se solicita incuviintarea executarii silite impotriva acestora.
nu mai este nevoie de nicio judecata ci doar de acea autorizare din partea instantei care de regula se obtine in doua trei zile.
este foarte trist ca de aproape doi ani de la adjudecare nu ai intrat in posesia imobilului desi ai devenit proprietar. nu numai ca este trist dar nu este normal si poate sa fie si vina executorului judecatoresc dar pentru ati pute spune concret ce sa faci ar trebui sa vad niste acte si sa studiez cazul mai in detaliu. sunt ferm convins ca te-as putea ajuta insa numai daca am in fata tot ce trebuie.
probabil ca si avocatul tau a juns sa fie disperat dupa atata timp dar ordonanta nu este o solutie si cred ca ati luat-o pe un drum gresit.
bafta multa.
desi ai un caz relativ simplu, de maxim trei luni, ma mir ca esti inca in afara imobilului.
daca crezi ca te pot ajuta contacteaza-ma.
raspuns pentru anita:
imi pare rau ca gandesti asa desi este foarte probabil sa ai dreptate.
singurul lucru cu care nu sunt de acord este cum am mai spus sa judeci o intreaga meserie in baza unei singure persoane.
ce mi se pare bizar este faptul ca ai cerut predarea imobilului catre tine unui executor bancar.
potrivit legii executorii bancari din punct de vedere al competentei materiale nu au dreptul de a face aceasta executare si anume predarea catre tine a imobilului adjudecat chiar si daca actul de adjudecare a fost intocmit de el.
executorii bancari au doar competenta de a recupera creantele datorate bancilor unde sunt angajati. din start poti vedea ca angajatorul unui executor bancar nu poate fi decat o institutie bancara si nicidecum o alta persoana fizica sau juridica cum esti tu.
din punctul meu de vedere toate actele intocmite de executorul bancar in ceea ce priveste predarea imobilului sunt lovite de nulitate.
celelalte aspecte invocate insa de executorul bancar sunt insa justificate fie ca iti place sau nu.
adica:
se formeaza un nou dosar pentru predarea imobilului si se cere incuviintarea acestei noi executari silite din partea instantei de executare;
in cazul in care debitorul sau persoanele ce detin imobilul refuza sa permita executorului judecatoresc sa patrunda in imobil este obligatoriu sa se ceara autorizare din partea instantei;
ceea ce ma mira asa cum am spus mai sus este faptul ca toate acestea dureaza foarte mult.
din punctul meu de vedere atat incuviintarea cat si autorizarea ar trebui sa le aveti in maxim 2 saptamani cu tot cu motivari (a se vedea in acest sens termenele legale)
in cazul in care consideri ca executorul nu isi face cum trebuie datoria poti da unui avocat sa iti studieze actele si daca executorul este culpabil te poti adresa instantei.
multa bafta.
si nu mai spune ca ai ghinion ca te-ai nascut in Romania. din punct de vedere al termenelor stam mult mai bine ca multe alte tari unde pentru primul termen de infatisare poti avea chiar si un an.
referitor la parerea ca fiind proprietar nu mai ai nevoie de autorizare este total eronata.
iti dau doua exemple in care desi esti proprietar nu poti intra cu japca sa scoti afara persoanele care detin imobilul tau cu sau fara titlu. cel putin nu intr-un stat de drept si nu de un organ imputernicit de stat.
1. ai devenit proprietar in urma unei restituiri la legea 10. putini stiu dar nu mai ai nevoie sa ii dai in judecata pe locatari deoarece punerea in posesie se face in baza deciziei de restituire. punerea in posesie se face de executorul judecatoresc conform legii. si aici ai nevoie de autorizare desi esti proprietar.
2.ai avut un contract de inchiriere cu cineva. contractul a expirat dar el nu vrea sa iasa. esti proprietar. ce faci te duci sa-l scoti afara sau te adresezi instantei pentru evacuare si pe urma il scoti cu executorul judecatoresc.
ce sa faci statul de drept are si el neajunsurile lui. nu te poti impune prin forta.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
danielrotarurzd, utilizator
Nu cred ca sunt superficial Daniel. Ideea este ca stii si tu ce fac multi dintre colegii tai si aici ma refer la vechea "garda" si aici il exclud pe tatal tau care este un om deosebit. Stii foarte bine cum ne miscam noi tineretul.
Faptul ca nu avem o speta prezentata complet duce la pareri.
Ideea e ca asa cum a prezentat speta cam trebuia sa faca evacuare.
Te salut Daniele, si apreciez faptul ca te vad ca te implici aici.
Vezi de aici ideea de altfel de executori judecatoresti. Arata-mi tu mie cine din vechea garda face asta? :)
Respect.
Pai exact de asta dureaza mult pentru ca acea judecatorie este de parere ca autorizarea o faci pt a indeplini un act de executare inauntru ( gen pv de situatie imobil sau sechestru pe bunuri mobile) si evacuarea este evacuare cu dat afara cu totul. Suna cam dubios insa nu e . Multe instante se pronunta astfel. Si tu ramai cu parerea ta si eu cu a mea. Cum jurisprudenta nu este respectata, ambele variante functioneaza :)
In zona voastra aveti judecatori buni...prin alte parti nu prea sunt.... N-am timp ca ti-as cauta sentinte sa te minunezi. Care asa suna. Nu dam patrunderea pt ca trebuie evacuare.....
Interpreteaza dansii art 578 indice 1 alin.1 - Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta...... si alin2 - Disp. alin.1 nu se aplica in cazul evacuarii persoanelor care ocupa abuziv, pe cai de fapt, fara niciun titlu, o locuinta.
Practic ei spun ca 1 data ce s-a adjudecat imobilul, si s-a notificat fostul proprietar sa paraseasca imobilul, acesta ocupa abuziv, ilegal si fara niciun titlu imobilul, facandu-se aceasta evacuare...
E o alta parere pe care o putem lua in calcul.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
godot, utilizator
Domnule Daniel, va grabiti cu concluziile. Eu cred ca gresiti si atunci cand il catalogati drept superficial pe colegul Godot si cand ridicati la rang de adevar absolut faptul ca pentru o evacuare este necesara incuviintarea instantei in baza art 384 indice 1 Cod Pr. Civila.
La fel de mult gresiti si cand luati apararea majoritatii executorilor judecatoresti. Nu cred ca ati lucrat cu ei din perspectiva clientului ca sa puteti avea un punct de vedere avizat. Personal pot spune jos palaria doar despre 2 executori judecatoresti din Bucuresti - Silvia Scaesteanu si Catalin Canea. Sunt PROFESIONISTI!

Ce executare se face? O executare silita de predare a unui bun imobil . Autorizarea intrarii intr-o incapere nu inseamna nicidecum predarea silita a imobilului.

Cum se face legal o evacuare din imobil a unor persoane ce locuiesc abuziv?
1. Proprietarul imobilului face o cerere de executare pentru predare silita imobil, la executorul judecatoresc;
2. In baza acestei cereri executorul judecatoresc cere incuviintarea executarii silite, in baza art. 373 ind. 1Cod PR. Civila.
3. Dupa obtinerea incuviintarii il someaza pe debitor conform art. 578 Cod pr. Civila.
4. dupa cele 5 zile, executorul merge la imobil si cu ajutorul politiei il da afara pe cel ce locuieste abuziv.

Alte discuții în legătură

Evacuare locatari ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, In urmatorul caz: o casa este proprietatea parintilor. Casa este executata silit si adjudecata. In casa locuiesc, avand domiciliile acolo, copiii ... (vezi toată discuția)
Autorizare patrundere executor yamada yamada In urma unei licitatii imobiliare, adjudecatarul apartamentului castigat la licitatie cere incuviintarea executarii silite. Pe portalul justitiei vad ca s-a ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar - probleme cu evacuarea Irina S. Irina S. Sunt in situatia in care, debitorul desi a fost somat de executor sa paraseasca imobilul pe care l-am adjudecat, ajungand la adresa am gasit in imobil alte ... (vezi toată discuția)