Buna ziua
intru pt prima data pe acest forum si am nevoie de ajutor.Soacra mea are testament cu titlu legatar universal pt bunurile ramase dupa socrul meu(dar cu care nu a fost casatorita legitim).A deschis succesiunea la un notariat din provincie, a dus martorii care i au fost ceruti si a asteptat sa fie chemata pt certificatul de mostenitor, dar......... mare surpriza , acesta a fost emis altei persoane(fiicei socrului meu).Intrebarea mea este, cum a putut emite dna notar un certificat de mostenitor unei persoane care nu a avut nici un act in original?Certificatul de deces original, fiind la soacra mea.O alta intrebare ce putem face in acesta situatie avand in vedere ca soacra mea are o pensie f mica iar eu sunt vaduva, pensionara de boala si cu doi copii in intretinere si nu avem bani pt a angaja un avocat?Cum putem beneficia de un avocat din oficiu in cazul in care se ajunge in instanta?Astept raspunsurile si parerile dvoastra si va multumesc .
mai nou (de vreo doi ani) toate testamentele se centralizeaza la nivel national intr-o arhiva electronica si de cate ori un notar dezbate o succesiune terbuie sa ceara un certificat de acolo care sa ateste daca defunctul a lasat sau nu testament
Cu atât mai mult!
Dar, testamentul a fost redactat de chiar acel notar care a eliberat certificatul de moştenitor fiicei defunctului, cu ignorarea totală a testamentului...;)
iar pana sa apara acest registru electronic, de cate ori de facea o succesiune se cauta in niste registre daac s-a lasat testament (eu am lucrat la un notariat in copilaria foarte apropiata si cam asta era meseria mea :D)
multumesc pt raspunsuri, dar au mai intervenit unele probleme:
a mai aparut un fiu care nu este in tara dar care , cu siguranta cand va veni isi vrea dreptul legal la mostenire
acum daca toata masa succesorala se imparte intre cei doi copii legitimi si soacra mea care are testamentul, ce procente revin fiecaruia ?
in legatura cu dna notar, ce sanse am avea daca o chemam in instanta pt ca ,,a uitat " de acel testament, poate doar asa isi improspateaza memoria si nu mai duce oameni batrani si nevoiasi pe usile tribunalului, dupa mine as cere despagubiri pt socra mea
Mostenitorilor rezervatari (vi se scrie a 4-a oara, de 2 ori de mine si 9 data de Cora) le revine jumatate din cat ar fi primit daca nu ar fi existat testamentul. Asta inseamna ca daca fiecare copil ar fi primit cate 1/2 parte din mostenire, in acesta situatie, li se cuvine cate 1/4 parte pentru fiecare.
Este suficient sa atacati certificatul de mostenitor. daca mai apare un mostenitor lega, cu atat mai mult este nul certificatul respectiv. Se pune problema dac copilul plecat din tara a acceptat mostenirea in termenul legal de 6 luni...
daca sunteti nemultumita de activitatatea doamnei notar, faceti sesizare impotriva acesteia la Uniunea Notarilor Publici, insa sansele sa primit un raspuns favorabil sunt destul de reduse dupa parerea mea. Notarul singur, in cazul in care constata ca exista si alti mistenitori, poate sa emita un certificat de mostenitor suplimentar.
Ce fac cu testamentul?
glo
am primit prin testament un imobil. acum ce ce m-a testata a murit. ce trebuie sa fac? unde merg sa iau in evidenta acel testament ? este testament olograf ... (vezi toată discuția)