avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1456 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Probleme infiintare societate prin avocat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Probleme infiintare societate prin avocat

Salut,
Am o mica problema cu o infiintare de societate, prin intermediul unui cabinet de avocatura.
Avocatul imi spune ca a depus toate actele, si ca de la registru s-au reclamat 2 probleme (pe care eu din pacate nu le-am putu verifica veridicitatea):
- actul de spatiu nu mentioneaza ca adresa pentru sediu social este o vila, in timp ce acordul de asociati, buletinul si contractul de comodat mentioneaza asta
- actul de spatiu nu mentioneaza ca s-au predat lucrarile de constructie a imobilului (sau ceva de genul)

Initial avocatul mi-a spus ca sa il sun in 2 zile dupa ora 12, il sun, ma amana, dupa ce ma amana il sun iar, si nu mai raspunde la telefon, ca apoi cand reusesc in final sa dau de el sa imi spuna ca e gata in inca 3-4 zile, si ca dureaza atat tocmai din cauza celor 2 probleme de mai sus, spunand ca in mod normal astfel de probleme cu actul de spatiu generaza intarzieri de 5 saptamani.

Intreb si eu acum, cele 2 probleme pot intarzia un dosar de infiinare firma? si daca da, chiar cu 5 saptamani?!
LA ORC Timis, extrasul CF este dovada suficienta de spatiu, plus contractul (cel mai adesea de comodat) intre proprietarul tabular si societatea reprezentata prin asociatii sai.
Cat despre situatia imobilelor in care exista mai multe apartamente (de ex. 2), este necesar acordul vecinilor pe formularul tipizat si, ca unica dovada ca nu e bloc, ci vila sau casa cu doar cateva apartamente, o declaratie pe proprie raspundere (inscris sub semnatura privata, fara data certa) a unuia dintre comodanti cum ca in imobilul respectiv nu este constituita asociatie de proprietari. Atat si nimic mai mult.
Si la Bucuresti. Si la Iasi si la Brasov. Cel putin :)
Dreptul de proprietate se poate dobandi si in urma accesiunii, dar si pentru constatarea accesiunii trebuie o hotarare judecatoreasca, in urma careia se va inscrie in CF, nu ?

Cat despre dovada dreptului de proprietate intabulat,

aplicarea RCB a NM nr.773 din 1998, este descrisa in forumarul de la RC Bucuresti, numit "Documentele necesare pt inreg in RC, inreg. fiscala si autorizarea functionarii SC".
Citez:
Dovezile privind sediul social / secundar se pot face, dupa caz, cu:
- contract de vanzare-cumparare, intabulat;
- contract de schimb, intabulat;
- ctr de inchiriere: - inreg. la AFP, pt. PF-PJ
- neinreg. la AFP, pt. PJ - PJ
(...)
- ctr. de comodat, in original, in f. aut. sau sub semn.priv., insotit de actul doveditor al proprietarului, intabulat;
(...)
- extras de CF, in ter. de valabilitate de la depunere
(...)
- proces verbal de receptie a constructiei, intabulat;

Am citat doar o parte, insa e clara aplicarea regulamentului elaborat de Camera de Comert si Min.Just. in 1998, in sensul ca se cere dovedirea proprietatii, sau mai exact a opozabilitatii fata de terti a dreptului de proprietate asupra imobilului ce serveste drept sediu social, prin inscrierea in CF.
Si iata se enumera anume si PV-ul de receptie a constructiei.
Cat despre (im)posibilitatea stabilirii sediului daca e neterminat, tocmai de aceea si RC vrea sa lamureasca daca exista PV de finalizare a constructiei sau nu, pentru ca ar fi distractiv sa existe un sediu social pt o firma, pe un teren... pustiu de gol, sa zic asa, ce nu cuprinde decat 2 stalpi de beton. Si asa se infiinteaza o multime de SC cu sediu pe imobile pt care defapt nu au nici o proprietate, asa numitele firme fantoma din cartierul Colentina, spre disperarea celor de la Adm.Fin., pt. ca toate plangerile adevaratilor proprietari se duc la ei. Uneori o lege prea permisiva poate fi speculata de altii, de aceea probabil sunt asa de scrupulosi la RC.

Este adevarat ca formularea NM 773 din 1998 este ambigua, incompleta, nu se intelege prea bine daca documentele enumerate se cer in mod complementar sau nu (cum e de exemplu cazul ctr. de comodat sau a ctr. de inchiriere neinreg. la A.F., cand trebuie depus cumulativ si dovada proprietatii locatorului).
Citez art.32:

Art. 32. - (1) La depunerea cererii de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, referentul va controla existenţa actelor prevăzute la art. 35 din L.S.C. sau de alte dispoziţii legale.
(2) Verificarea datelor înscrise în actul constitutiv, precum şi a dovezilor corespunzătoare se face după cum urmează:
a) pentru sediul social: dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului aferent (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moştenitor, contract de închiriere, contract de subînchiriere, contract de leasing imobiliar, comodat, uz, uzufruct, extras din Cartea funciară etc.). În cazul în care imobilul este deţinut în coproprietate, se va prezenta şi acordul coproprietarilor. Dacă sediul social s-a stabilit într-un imobil care intră sub incidenţa Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, se prezintă şi avizul favorabil al proprietarilor şi, după caz, al titularilor contractelor de închiriere din locuinţele cu care se învecinează spaţiul, pe plan orizontal şi vertical;

Desigur, extrasul de CF face cu succes dovada proprietatii, daca e inca in termen.
Insa daca acesta nu s-a obtinut dintr-un motiv sau altul, e clar ca dovada proprietatii se va face cu o hartogaraie de acte. De care si mie mi-e groaza cand am ctr. comodat +ctr.vz.-cp. + aviz constructie + PV predare-receptie, etc..

ionutanton777ro a scris:
Dreptul de proprietate se poate dobandi si in urma accesiunii, dar si pentru constatarea accesiunii trebuie o hotarare judecatoreasca, in urma careia se va inscrie in CF, nu ?

Bun (desi dupa schimbarile la OCPI nu prea mai e judecatoreasca), dar ce legatura are asta cu registrul comertului? Sau mai bine zis, ce legatura au actele care stau in spatele intabularii cu inmatricularea la RC?

Dovezile privind sediul social / secundar se pot face, dupa caz, cu:

Mie nu mi se pare nimic neclar, zice "dupa caz":

- contract de vanzare-cumparare, intabulat; - se aplica in cazul in care societatea e proprietara sediului in urma cumpararii, se conxeaza cu incheierea de intabulare
- contract de schimb, intabulat; - se aplica in cazul in care sediul provine din schimb si e proprietatea societatii, se conexeaza cu incheierea de intabulare
- ctr de inchiriere: - inreg. la AFP, pt. PF-PJ -
- neinreg. la AFP, pt. PJ - PJ - se aplica in cazul inchirierii sediului, conexat cu incheierea de intabulare;
(...)
- ctr. de comodat, in original, in f. aut. sau sub semn.priv., insotit de actul doveditor al proprietarului, intabulat; - se alica in cazul comodatului, plus incheierea de intabulare
(...)
- extras de CF, in ter. de valabilitate de la depunere - daca societatea e proprietara poate inlocui orice alt document justificativ, intrucat registrul nu are nicio legatura cu titlul de proprietate in sine, ci numai cu dovada lui.
(...)
- proces verbal de receptie a constructiei, intabulat;- de parca s-ar intabula procesul verbal :) Procesul verbal si incheierea de intabulare pot inlocui extrasul, mai ales ca se spunea mai sus ca prin unele parti se elibereaza greu.

Este adevarat ca formularea NM 773 din 1998 este ambigua, incompleta, nu se intelege prea bine daca documentele enumerate se cer in mod complementar sau nu (cum e de exemplu cazul ctr. de comodat sau a ctr. de inchiriere neinreg. la A.F., cand trebuie depus cumulativ si dovada proprietatii locatorului).

Dovada proprietatii locatorului se depune numai ca sa dovedesti ca nu ai inchiriat de la cineva de pe strada, nu ca dovada in sine a titlului tau. Mie sincer nu mi se pare ambiguu!

Desigur, extrasul de CF face cu succes dovada proprietatii, daca e inca in termen.
Insa daca acesta nu s-a obtinut dintr-un motiv sau altul, e clar ca dovada proprietatii se va face cu o hartogaraie de acte. De care si mie mi-e groaza cand am ctr. comodat +ctr.vz.-cp. + aviz constructie + PV predare-receptie, etc..

Ai incercat vreodata fara ultimele 2 pe care le-ai citat? Daca tot ai dovedit comodatul si titlul comodantului, ce treaba ai cu PV de receptie???

Daca exista depus acel extras de CF sau macar incheierea de intabulare atunci de acord nu mai e nevoie de toata povestea cu dovada proprietatii imobilului: autorizatie+PV receptie (finalizare).
Doar daca nu exista trebuie cumva facuta dovada proprietatii, chiar si daca se depune ctr. de vz-cp a terenului, totusi simpla prezumtie de accesiune a imobilului nu poate tine loc de titlu pentru imobil (fie el autorizatie+PV receptie, fie o hotarare care constata accesiunea cladirii, intr-adevar in temeiul CCiv 483-516).

S-a intamplat printr-o omisiune sa se depuna ctr. comodat + ctr. de vz. cp. al terenului, si desigur s-au cerut la RC si autorizatie+PV.
Insa probabil te refereai la varianta in care ctr. de vz. - cp. era asupra constructiei inclusiv. Atunci cu siguranta, intr-adevar, nu mai trebuie insirate toate PV-urile anterioare incheierii contractului de vz-cp..

Alte discuții în legătură

Contract comodat - sediu social dutch dutch Vreau sa infiintez un SRL cu sediul social in apartamentul parintilor mei cu care sa inchei un contract de comodat. As vrea sa stiu daca ei se supun unui risc ... (vezi toată discuția)
Deschidere pc lucru societate in curs de infiintare adela05 adela05 In dosarul de infiintare a unui SRL, daca vreau sa am si un pc de lucru, depun ctr de comodat pt pc de lucru (si ctr este intre propietar si srl in curs de ... (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu extras de carte funciara? cssr cssr Buna ziua, Incerc de circa 2 saptamani sa ajut pe cineva sa isi infiinteze un srl-d. La fiecare drum la registrul comertului am aflat evident ca mai trebuie o ... (vezi toată discuția)