avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Noua lege a concediului pentru cresterea copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Noua lege a concediului pentru cresterea copilului adoptata in 8 decembrie 2010

Doresc sa aflu daca s-a modifica nua lege ( 8 dec 2010)

"Miercuri, 8 decembrie 2010, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta, care reglementeaza noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
Noile prevederi privind acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului se vor aplica doar pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011.
Pentru copiii nascuti pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile actuale, reglementate prin OUG 148/2005, cu stabilirea indemnizatiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 3.400 lei. Cuantumul este mai avantajos fata de cel acordat in prezent, care este redus cu 15% conform Legii nr.118/2010 (75% fata de 72,25% in prezent).
Noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 prevede reglementarea de masuri optionale la dispozitia parintilor, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Variantele pentru care pot opta parintii sunt urmatoarele:
Varianta I: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, conform actului normativ adoptat:
- Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei,
- Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
- In situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani;
Varianta II: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:
- Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei,
- pentru aceasta optiune stimulentul de insertie nu se acorda.
Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei"
Cel mai recent răspuns: SilviuMihai , utilizator 16:23, 28 Martie 2011
Este vorba de OUG 111/2010 care este in vigoare la aceasta data.
Buna ziua!
OUG 111/2010 o gasiti in sectiunea Documente utile
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot primi indemnizatie pentru ccc? GAGI GAGI Buna ziua, Va rog din suflet sa ma ajutati in urmatoarea problema :la sfarsitul lunii mai urmeaza sa nasc iar in luna martie(acum) am avut concediu medical ... (vezi toată discuția)
Concediul maternal mos 66 mos 66 in harababura asta a legilor, cand toate se schimba cum vor dansii sant si eu curioasa cum si in ce conditii pot beneficia de concediul maternal de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Revenire pe piata muncii dupa 1 an de ccc dumilor dumilor Buna ziua. O viitoare mamica ar vrea sa opteze pentru Varianta I: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)