avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot primi indemnizatie pentru CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot primi indemnizatie pentru CCC?

Buna ziua,

Va rog din suflet sa ma ajutati in urmatoarea problema :la sfarsitul lunii mai urmeaza sa nasc iar in luna martie(acum) am avut concediu medical pana in data de 14, din data de 15 am avut 5 zile concediu de odihna (respectiv pana in data de 21) iar din data de 22 si pana in 31 martie - 8 zile fara plata, urmand ca de la 1 aprilie sa intru in prenatal.Va rog sa-mi spuneti daca cele 8 zile fara plata afecteaza cele 12 luni anterioare nasterii copilului la plata indemnizatiei?
Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: SilviuMihai , utilizator 15:56, 28 Martie 2011
Nu va afecteaza deoarece sunt permise si fractiunile de luna.
Multumesc domnule Tudor dar vreau sa va spun ca si in luna mai a anului trecut am avut 3 zile fara plata.Deci primesc indemnizatie?
Veti primi indemnizatie pentru CCC deoarece OUG 111/2010 spune:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

puteti beneficia de indemnizatie dupa cumurmeaza:

Variantele pentru care pot opta parintii sunt urmatoarele:
Varianta I : In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, conform actului normativ adoptat:
- Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei,
- Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
- In situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani;
Varianta II : In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:
- Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei,
- pentru aceasta optiune stimulentul de insertie nu se acorda.
Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege a concediului pentru cresterea copilului adoptata in 8 decembrie 2010 SilviuMihai SilviuMihai Doresc sa aflu daca s-a modifica nua lege ( 8 dec 2010) \"Miercuri, 8 decembrie 2010, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta, care reglementeaza noul mod ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2011-2012 si legislatia aplicabila bogdan_andrei_s bogdan_andrei_s buna ziua.as dori si eu sa stiu care este noua lege privind indemnizatia de crestere copil in prezent.sotia mea va naste in ianuarie 2012 si vroiam sa stiu ... (vezi toată discuția)
Concediul maternal mos 66 mos 66 in harababura asta a legilor, cand toate se schimba cum vor dansii sant si eu curioasa cum si in ce conditii pot beneficia de concediul maternal de 2 ani ... (vezi toată discuția)