avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Perle, nestemate, bijuterii si francutii de-ale ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Perle, nestemate, bijuterii si francutii de-ale legiuitorilor nostri dragi

Un calduros "neata" tuturor!
Stiti deja care este regula cu perlele si nestematele, nu-i asa? Ei bine, am observat ca legiuitorii nostri dragi nu se sfiesc sa se certe cu coana Gramatica (aia grasa si antipatica) ori cu duduia Ortografia (asta o sa ramana nemaritata pentru ca-i prea pretentioasa) si nici macar cu baba Logica Debunsimt (asta a fost, pe rand, nevasta lui mos Socrate si apoi s-a casatorit cu ala din Stagira ... s.a.m.d. nu va zic de cate ori a fost maritata ca va speriati).
Decalogul acestui topic este:
1. Se admit numai texte din acte normative ROMANESTI, indiferent de nivelul lor (de la Constitutie pana la HCL-uri). Se admit si acte normative abrogate pentru ca scopul este sa-l facem pe legiuitor sa nu mai comita bazaconii, insa va rog sa NU postati din legiuirile de acum 200 de ani si sa va tavaliti de ras ca aia scriau "pre" in loc de "pe".
2. Se va posta numai textul care contine perla NU tot actul normativ, ca altfel ne dau Alin sau Andreea (ori amandoi) afara de pe server;
3. Trebuie neaparat aratat actul normativ care contine perla;
4. Perla va purta un titlu (optional) care sa ne faca sa intelegem mai bine "profunzimile abisului intelectual care i-au dat nastere"
5. Se admit comentarii la cele postate de altul cu conditia sa fie in acelasi mesaj cu o perla gasita de comentator (asa va stimulez sa cautati :P ).
PS Fiecare regula se citeste de doua ori, de aceea l-am numit "decalog" ;)


Aici radio Varfurile! La semnalul urmator ora exacta a fost aproximativ 7 si ceva Dl. Mordechai Buxbaum va prezinta prima perla gasita in dimineata aceasta.

Persoana ca obiect al raportului juridic :O

Toate efectele hotararilor judecatoresti de condamnare cu caracter politic prevazute la art.1 sunt inlaturate de drept. Aceste hotarari nu pot fi invocate impotriva persoanelor care au facut obiectul lor.

Legea nr. 221/2009 art. 2
Intr-adevar, metafizica obiectului in Legea 221/2009 este foarte alambicata.

u.b.i.k a scris
art. 2. b) Aceste hotarari nu pot fi invocate impotriva persoanelor care au facut obiectul lor.


Doar la art. 3 obiectul se metamorfozeaza in dispozitia actului juridic.


Art. 3. - Constituie masura administrativa cu caracter politic orice masura [...], avand ca obiect dislocarea si stabilirea de domiciliu obligatoriu, internarea in unitati si colonii de munca, stabilirea de loc de munca obligatoriu


Iar la art. 5 "obiectul" masurilor redevine persoana condamnatului.


(1) [..] persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic.


Poate daca se ghidau dupa Caragiale le era mai usor sa distinga:
Profesorul: Mă! prostovane! tu ala ghe colo... Spune-ne tu doară: ce iaşte fiinţă şi ce iaşte lucru, mă?
Elevul: Lucrul, dom'le, este care nu mişcă, şi fiinţă pentru că mişcă!


Iata ce usor:).
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
eumarian, utilizator
si tot cu persoane :

18. persoană impozabilă are înţelesul art. 127 alin. (1) şi reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică;

19. persoană juridică neimpozabilă reprezintă persoana, alta decât persoana fizică, care nu este persoană impozabilă, în sensul art. 127 alin. (1);

20. persoană neimpozabilă reprezintă persoana care nu îndeplineşte condiţiile art. 127 alin. (1) pentru a fi considerată persoană impozabilă;

21. persoană reprezintă o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă sau o persoană neimpozabilă;

Nu inteleg de ce daca pct 18 - 20 deosebesc pana la detaliu persoana, ce rost mai are pct 21 pentru ca niciodata prin "persoana" nu se va putea intelege la care din persoane se face referire .

Parerea mea !
(personala )
~~~
din codul fiscal
:slap:uitasem

~~~
uitasem reloaded : fain topic !:bow:
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal
Sed lex ... very, very sad
Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata;

Art. 3 lit. c alin. ultim din Legea nr. 146/1997

Intrebarea numarul 1.
Daca reclamantul zice ca bunul ce urmeaza a fi partajat valoreaza un milion iar paratul se apara zicand ca face decat treisute de mii, valoarea contestata pentru care se calculeaza taxa de timbru este:
a) 300.000
b) 700.000
c) ambele variante
d) nici una din variantele de mai sus
e) 1.000.000
f ) toate variantele de mai sus sunt corecte.
Dupa mintea mea de "arghelean", prin "valoare contestata" se poate intelege numai milionu'. Acela ar trebui sa fie "valoarea contestata" ca asa o zis paratu' inaintea judecatorului cu putin timp inainte de a face infarct, bietul , vazand minuta timbrarii: "Zau in Dumnezo' va zic domnule presedinte ca nu face un milion ci numa vro trisutedemii de roni d'astia noi".

Romani, va ordon: Muriti la casele voastre!

Codul civil (nou si neintrat in vigoare)
Art. 954.
(1) Mostenirea unei persoane se deschide în momentul decesului
acesteia.
(2) Mostenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului ...

De ce am eu impresia ca or fi vrut sa scrie "procedura succesorala este de competenta ... de la locul unde defunctul a avut ultimul domiciliu."? :hm:
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Hâc! Sunt agent Tutzgureanu, hâc!...de la autoritatea vamala... Eooo, nu stiu cum :angry:au stabilit astia ca tre' sa fumez si sa beau atat...De ce nu le-am vandut...?!
Stau si ma intreb si eu ca omu' sarac...Da' cin' sa cumpere fratele meu...Ca nu gasesti unu' treaz...Da' io ma duc maine in Maramures. Musai ca acolo pot sa vand palinca...Aaa...ma scuzati...eu trebuia sa controlez...nu sa vand...No lasa ca atuncea ii bine si-asa...Cum spuneau astia ca e?! ...E rezon...E rezonabil, maaa...Va pup maaa!!!


Autoritatile vamale vor tine evidenta tuturor gospodariilor care produc bauturi (inclusiv pentru cele destinate consumului propriu)


Art. 2. - (1) In intelesul prezentei ordonante de urgenta cantitati destinate uzului personal reprezinta cantitatile care sunt destinate folosirii la un nivel rezonabil pentru consumul individual, familial ori pentru cadouri, fara a fi utilizate in scopul revanzarii.
(2) Pentru produsele din tutun, bauturile distilate, rachiuri, lichioruri si alte bauturi spirtoase, bere, vinuri, vermuturi si alte bauturi fermentate, cantitatile destinate uzului personal pentru o persoana intr-un interval de 24 de ore sunt limitate la:
a)tigarete - doua pachete tigarete/calator/zi;
b)tigari (cu o greutate maxima de 3 grame/bucata) - 100 de bucati;
c)tigari de foi - 20 de bucati;
d)tutun de fumat - 250 grame;
e)bauturi spirtoase - 1 litru;
f)produse intermediare - 2 litri;
g)vinuri sau bauturi fermentate - 20 litri;
h)bere - 25 litri.


OUG 54/2010
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Redeventa miniera/petroliera stabilita prin licenta. Ba nu, prin lege... Sau prin licenta?:O bah, eu zic sa le trecem p-amandoua! Si cum au zis, au si facut;)

Legea 262 din 7 iulie 2009 (Legea 262/2009)
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 101/2007 pentru modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003 si a Legii petrolului nr. 238/2004

Art. I.
5. La articolul 45, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
Art. 45. - (1) Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat se stabileste, la incheierea licentei ori la eliberarea permisului de exploatare, dupa cum urmeaza: (...)
La articolul 60, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
Art. 60. - (1) Prevederile licentelor in vigoare raman valabile, pe intreaga lor durata, in conditiile in care au fost incheiate.
Art. II. - Taxele si redeventele instituite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 101/2007 se aplica de la data intrarii in vigoare a prezentei legi tuturor permiselor, licentelor si acordurilor petroliere, dupa caz.
Art. III. -
(1) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, titularii licentelor si autoritatea competenta incheie acte aditionale de stabilire a redeventelor astfel cum sunt reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 101/2007.
(2) Actele aditionale incheiate potrivit prevederilor alin. (1) fac parte integranta din licenta si intra in vigoare, prin semnarea lor de catre conducatorul autoritatii competente, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.101/2007.

Ramane la latitudinea operatiunii intelectuale (a celor interesati) de stabilire a sensului exact al normelor juridice daca exploatarea din platforma continentala a Marii Negre, sau nisipul drumarilor e mai mult sau mai putin moka :stunned:

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Timbru de mediu (auto) vs. partaj vidoqc vidoqc Art. 8, litera F din OUG 9/2013 spune ca sunt scutite de la plata taxei Timbrului de Mediu vehiculele obtinute prin PARTAJ! Partaj voluntar, facut de un ... (vezi toată discuția)
Timbru mediu just_hara just_hara Cum pot inmatricula o masina adusa din Germania in Romania fara sa platesc TIMBRUL de Mediu folosindu-ma de ART 8 lit f din OUG 9/2013, si anume:autovehicul ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa nr. 16/2013 pentru modificarea ºi completarea legii nr. 571/2003 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Dupa cum se stie in ultimul timp tot mai mulet persoane au \\" fentat \\" taxa de timbru la inmatricularea unei masini prin metoda partajului ... (vezi toată discuția)