avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Perle, nestemate, bijuterii si francutii de-ale ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Perle, nestemate, bijuterii si francutii de-ale legiuitorilor nostri dragi

Un calduros "neata" tuturor!
Stiti deja care este regula cu perlele si nestematele, nu-i asa? Ei bine, am observat ca legiuitorii nostri dragi nu se sfiesc sa se certe cu coana Gramatica (aia grasa si antipatica) ori cu duduia Ortografia (asta o sa ramana nemaritata pentru ca-i prea pretentioasa) si nici macar cu baba Logica Debunsimt (asta a fost, pe rand, nevasta lui mos Socrate si apoi s-a casatorit cu ala din Stagira ... s.a.m.d. nu va zic de cate ori a fost maritata ca va speriati).
Decalogul acestui topic este:
1. Se admit numai texte din acte normative ROMANESTI, indiferent de nivelul lor (de la Constitutie pana la HCL-uri). Se admit si acte normative abrogate pentru ca scopul este sa-l facem pe legiuitor sa nu mai comita bazaconii, insa va rog sa NU postati din legiuirile de acum 200 de ani si sa va tavaliti de ras ca aia scriau "pre" in loc de "pe".
2. Se va posta numai textul care contine perla NU tot actul normativ, ca altfel ne dau Alin sau Andreea (ori amandoi) afara de pe server;
3. Trebuie neaparat aratat actul normativ care contine perla;
4. Perla va purta un titlu (optional) care sa ne faca sa intelegem mai bine "profunzimile abisului intelectual care i-au dat nastere"
5. Se admit comentarii la cele postate de altul cu conditia sa fie in acelasi mesaj cu o perla gasita de comentator (asa va stimulez sa cautati :P ).
PS Fiecare regula se citeste de doua ori, de aceea l-am numit "decalog" ;)


Aici radio Varfurile! La semnalul urmator ora exacta a fost aproximativ 7 si ceva Dl. Mordechai Buxbaum va prezinta prima perla gasita in dimineata aceasta.

Persoana ca obiect al raportului juridic :O

Toate efectele hotararilor judecatoresti de condamnare cu caracter politic prevazute la art.1 sunt inlaturate de drept. Aceste hotarari nu pot fi invocate impotriva persoanelor care au facut obiectul lor.

Legea nr. 221/2009 art. 2
Inca o taxa nenorocita! N-ar avea noroc de ea, cine stiu eu!

Timbru de mediu: Ai nostri?! Ca brazii!!! Da' nici brazi ca ai "nostrii" nu sunt!

[ link extern ]

dau mai departe pentru comentariu

:coffee:
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
Herra_, utilizator
Dobandirea prin imparteala sau ... anafura ei de treaba!

Unu. Preambulul. Profanii cred ca "interpretarea legii" este operatiunea aceea vicleana pe care o fac avocatii verosi atunci cand schimonosesc legea intr-atat incat nimeni n-o mai poate recunoaste, transformand albul in negru si rotunjind patratele pentru a obtine avantaj. FALS Intrepretarea este operatiunea logica prin care se inteleg dispozitiile legii si trebuie facuta dupa reguli cat se poate de clare si stricte pornind de la intelesul comun al cuvintelor daca legea nu le da un alt inteles si in conformitate cu normele gramaticale.
Asta-i in teorie, domnu' avocat, in practica e altfel! Asa-i! Sa vedem cum e in practica.
Doi. Norma ... aaaa, adica perla

Art. 8 lit. f din OUG nr. 9/2013
Timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt ... dobandite prin partaj

Dobandit prin partaj? Hmmmm :rtfm: as vrea sa stiu si eu cine a fost mangafaua juridica din tartacuta careia a rasarit ditamai prostia ... dar ... banuiesc ca voi muri ignorant si nemangaiat.
Entre nous: Partajul nu este un mod de a dobandi proprietatea pentru simplu motiv ca pentru a imparti ceva trebuie sa fi coproprietar.
In comentariile pe articole la Noul Cod civil (prof. dr. Flavius Baias si ceilalti) partajul este definit astfel:

partajul este operaţiunea juridică prin care se pune capăt coproprietăţii prin împărţirea în natură şi/sau prin echivalent a bunurilor care-i formează obiectul, având ca efect înlocuirea cotelor-părţi ideale asupra acestora, cu drepturi exclusive ale fiecăruia dintre coproproprietari asupra unor bunuri determinate în materialitatea lor.
Partajul mai poartă denumirea de „împărţeală.”

Trei. Modus operandi.
a) Se cumpara de doua persoane impreuna de oriunde din UE un autovehicul scump pentru care timbrul de mediu este o suma care te lasa fara aer in plamani.
b) Se aduce autovehiculul in Romania si se merge la notar unde se face un partaj voluntar in urma caruia unul din cei doi ramane unic proprietar.
c) Se fac toate actele pentru inmatricularea autovehiculului iar cand se ajunge la etapa "tavarsci Ivan Ivanovici, davai cotizatia!" a.k.a. "trebuie sa achitati timbrul de mediu" se prezinta in locul contractului incheiat in UE doar actul de partaj. Firicelul de nisip fiind strecurat in uriasa masinarie a administratiei iar autovehiculul fiind dobandit prin partaj :weg: conform disp. art. 8 lit. f din OUG nr. 9/2013 proprietarul este scutit de obligatia achitarii timbrului de mediu care oricum este o taxa nelegala raportat la normele UE.
d) Se vinde imediat fara operatiunea de inmatriculare autovehiculul catre cel care va merge imediat cu masina la targ ca sa caute victimele. Acesta va vinde masina inmatriculata in Romania la un pret fara concurenta pentru ca pretul nu contine timbrul de mediu. Cumparatorilor care cer dovada ca nu s-a recuperat taxa auto li se arata ca masina e inmatriculata in Romania de 2-3 saptamani si ca nu era timp sa fie recuperata taxa auto iar naivii nu mai cer nicio adeverinta de la ANAF, nici chitanta care sa ateste dovada platii timbrului de mediu, nici decizia de calcul.
e) Cumparatorul merge sa inmatriculeze autovehiculul si afla de la un functionar zambitor :whistle: ca timbrul de mediu n-a fost achitat si ca potrivit art. 4 lit. c din aceeasi OUG daca vrea sa-si inmatriculeze masina trebuie sa plateasca.
f) Pacalitul are in fata doua variante: sa plateasca suma uriasa pretinsa pentru inmatricularea SUV-ului sau, avand contract de vanzare-cumparare, sa circule cu ea fara sa o mai inmatriculeze.
Patru. Epilog. Daca art. 8 lit. f era bine redactat si inteles rational de cei pusi sa-l aplice ar fi trebuit sa scuteasca de la plata timbrului de mediu pe, exempli gratia, sotul cetatean roman care primeste in urma divortului si partajului de sotia italianca un autovehicul care desi era bun comun aparea inmatriculat numai pe sotie. In schimb, norma redactata prosteste si neinteleasa cum trebuie de nepriceputii care o aplica faciliteaza o inselaciune organizata de o mica mafie de isteti.
Rusinos. Jenant.
P.S. Poate ca va intrebati cum de nu-i pasa celui pe numele caruia este inmatriculata masina de amenzile care-i vor veni acasa? Simplu: e tanar si fara minte si a luat ceva banuti pentru fiecare masina inmatriculata pe numele lui (uneori sunt cateva zeci) inainte de a pleca ... el stie unde.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
BUNA DIMINEATA SI UN AN NOU 2019 FERICIT TUTUROR!

Uneori cand verific e-mailurile dimineata imi atrag atentia titlurile din site-ul dv. si citesc, citesc, fara neaparat sa fie "perle". Apreciez site-ul nu numai ca vine in ajutorul celor care nu stiu cui sa se adreseze pentru un raspuns calificat, dar si pentru ca reprezinta un exemplu pozitiv a ce sa faci sau sa nu faci in societatea romaneasca actuala. Din pacate prea multi dintre semenii nostri si tot din pacate marea majoritate sunt tineri sub 30 de ani, nu prea stiu calea cea dreapta.

Multe discutii merita culese din context si adaugate intr-un fel de ghid pe diverse teme, printre care una foarte importanta si actuala ar fi comportamentul la volan si "de ce sa nu parasesti locul unui accident, indifferent cat de mici sunt consecintele asupra partilor implicate".

Aveti o armata de avocati si consilieri juridici cu foarte multa competenta, care ar putea convinge omul de rand sa fie odata pentru totdeauna cinstit, sa nu se mai ascunda dupa deget, si sa nu mai fie cu capul in nori si mintea aiurea… Nici o problema, mereu vor fi oameni care au nevoie de sfaturi, dar grupandu-le pe teme, raspunsurile anterioare ar ajuta un numar imens de oameni sa redevina ce au fost: oameni…

Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timbru de mediu (auto) vs. partaj vidoqc vidoqc Art. 8, litera F din OUG 9/2013 spune ca sunt scutite de la plata taxei Timbrului de Mediu vehiculele obtinute prin PARTAJ! Partaj voluntar, facut de un ... (vezi toată discuția)
Timbru mediu just_hara just_hara Cum pot inmatricula o masina adusa din Germania in Romania fara sa platesc TIMBRUL de Mediu folosindu-ma de ART 8 lit f din OUG 9/2013, si anume:autovehicul ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa nr. 16/2013 pentru modificarea ºi completarea legii nr. 571/2003 30 LAURA 30 LAURA Buna ziua, Dupa cum se stie in ultimul timp tot mai mulet persoane au \\" fentat \\" taxa de timbru la inmatricularea unei masini prin metoda partajului ... (vezi toată discuția)