avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De pot afla ca un imobil nu are asupra lui sarcini?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De pot afla ca un imobil nu are asupra lui sarcini?

Buna ziua! As dori sa stiu daca in afara de extrasul de carte funciara si intabulare mai exista vreo metoda in a afla daca asupra unui imobil exista sarcini, ipoteci, lucruri de genul acesta. Momentan am auzit ca doar la intabulare se fac mentiunile referitor la chestiunile amintite.
Multumesc tuturor care au incercat sa ma ajute...

In principiu eu trebuie sa dovedesc prin documente ca asupra a 4 imobile ( 2 terenuri, 1 casa si un apartament ) nu exista sarcini. Problema este ca nici unul nu detine cadastru si intabulare si nici nu sunt ale mele. De asemenea nu prea imi convine sa le realizez eu din banii mei proprietarilor cadastrele si intabularea, cred ca s-ar ajunge la sume mari. De aceea caut o solutie mai omeneasca, poate certificatul acela de sarcini ar fi solutia. Totusi am citit pe un site ca certificate de sarcini nu se mai elibereaza din 1999... :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Iulian81, utilizator
Certificatele de sarcini se elibereaza si in prezent, va asigur.
Cel putin de OCPI-urile din trei judete ale tarii, si sunt convins ca nu sunt singurele... doar legea este unitara, nu?

Chiar daca ati efectua cadastrul... cartile funciare care s-ar deschide pentru imobilele respective, ar porni "de la zero" cu sarcinile, adica pentru inceput ar fi libere de sarcini, cu trei exceptii:
- cand sarcina rezulta chiar din actul de proprietate (o hotarare judecatoreasca in care cineva este indreptatit a primi sulta);
- cand cineva, indreptatit a inscrie o sarcina asupra imobilului respectiv, s-ar sesiza imediat dupa deschiderea cartii;
- cand in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni ar fi existat sarcini pentru imobilul respectiv.

Observam ca la deschiderea unei carti funciare noi, trebuie cercetate registrele de transcriptiuni si inscriptiuni pentru a fi preluate sarcinile vechi, de pe vremea cand nu exista carte funciara... de aceea puteti lua solicita eliberarea unui certificat de sarcini deoarece se face exact aceeasi verificare (a registrelor de transcriptiuni).

Cel putin momentan, este singura solutie care se alica la speta dumneavoastra, prin care puteti demonstra ca asupra bunurilor respective nu au fost inscrise sarcini.

In ceea ce priveste o ipoteca bancara (spun ipoteca bancara pentru ca o ipoteca poate fi constituita si in favoarea unei alte persoane juridice, sau chiar fizice), poate exista certitudinea ca nu exista, deoarece bancile nu accepta ipoteca pe bunuri pentru care nu exista carte funciara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Unul dintre terenuri se afla in proprietate comuna devalmasa cu alte 2 persoane... in acest caz se mai poate elibera cerficat de sarcini pentru acesta?? Iar pentru celelalte ce ar trebui sa fac? Sa vorbesc cu proprietarii daca pot sa-mi obtina un astfel de certificat?
Sigur ca se poate. Certificatul se obtine pentru imobil, nu pentru proprietari... deci un singur certificat pentru un singur imobil, nu trei certificate pentru trei proprietari, si are urmatorul continut (daca va ajuta cu ceva):

"Cutarascu, asistent registrator, in urma verificarilor efectuate, certific ca, dupa cercetarea opiselor alfabetice de transcriptiuni si inscriptiuni asupra sarcinilor ce ar greva imobilul ................... , compus din ..................................... , am constatat ca pana in prezent, pe numele ..................... , ................... si ................... , nu s-au gasit inscrise sarcini."
Dar pana la urma in ce constau aceste "sarcini" ?? Pe net am gasit despre sarcini doar in ceea ce priveste actele cu titlu gratuit... :O

Alte discuții în legătură

Situatie juridica imobil vechi neintabulat Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Unde este inregistratata situatia juridica a unor terenuri sau case mai vechi ce nu au beneficiat de intabulare? M-ar interesa daca nu au asupra lor ... (vezi toată discuția)
Carte funciara si cadastru apartament cumparat in 1991 DoamnaIlenus DoamnaIlenus Buna ziua, In anul 1991, parintii mei au cumparat un apartament de la ICRAL. Anul acesta, dorind sa-l vanda, au inceput demersurile pentru a face cadastrul. ... (vezi toată discuția)
O cerere catre cartea funciara ContSters40598 ContSters40598 Am o problema: o persoana care a fost plecata din tara cativa ani , cand s-a intors a constatat ca apartamentul sau a fost vandut! Aceasta persoana nu a ... (vezi toată discuția)