avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cati cenzori poate avea o asociatie de proprietari???
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cati cenzori poate avea o asociatie de proprietari???

buna ziua tuturor.
in L 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari la art. 21 alin.1este prevazut : La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege, dintre cei prezenti, un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori .....

intrebare: care este legea care prevede numarul maxim de cenzori in cazul asociatiilor de proprietari?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:11, 21 Aprilie 2011
Pai aceasta este decizia dumneavoastra (de a propune sa fie platiti toti, daca alegeti o comisie) si a lor (de a accepta sa faca parte din comisie fara sa fie platiti).
Asa cum ati vazut din citatul prezentat de @goe_07, in lege se spune "pot fi remunerati", deci nu este nimic obligatoriu, totul se face prin negocierea intre parti.
numarul lor poate fi : 1cenzor / comisie cenzori, mai multi cenzori...dar cine face munca benevol ?
Exista si proprietari care constientiezeaza greutatile actuale cu care se confrunta mai ales pensionarii si desfasoara responsabilitatea de cenzor benevol
stelutamaria a scris:

intrebare: care este legea care prevede numarul maxim de cenzori in cazul asociatiilor de proprietari?

Conform legii 230/2007 si a prevederilor normelor de aplicare, asociatia de proprietari poate avea, asa cum s-a spus si mai sus, un cenzor sau o comisie de cenzori.
Apoi HG 1588/2007 face o precizare cu privire la cenzori:
Art. 19(2) Comisia de cenzori este formată dintr-un număr impar de membri, care trebuie să aibă cel puţin studii medii.

Numar impar insemnand unul daca avem cenzor sau cel putin trei (primul numar impar dupa unu), daca avem comisie de cenzori.
Apoi asociatiile de proprietari functioneaza si in baza statutului propriu unde proprietarii au putut stabili numarul membrilor comitetului, numarul membrilor comisiei de cenzori, acestea fiind prevazute dealtfel si in legea 230/2007:
Art. 21. -
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor

Asadar proprietarii au baza legala sa stabileasca numarul membrilor comisiei de cenzori. Daca se ofera si se aleg prin vot mai multi membri in comisia de cenzori (3, 5, 7, 11) este foarte bine, dar de obicei este greu sa gasesti chiar si 3 membri din care unul pregatit si cu timp la dispozitie.
Pentru ca in asociatia noastra, pana acum cativa ani, in vechiul statut era obligatoriu o comisie de cenzori formata din 3 membri, fiind greu de gasit acesti oameni, de obicei alegeam un economist (expert contabil membru CECCAR, avand cativa in asociatie), pe care-l rugam sa fie presedintele comisiei.
Pe langa acesta, dupa ce-l determinam cu greu sa accepte mai alegeam doi membri. Dar toata munca o facea presedintele comisiei de cenzori, ceilalti neavand timp, erau alesi formal, ca asa ne obliga statutul.
Apoi am modificat statutul din care am scos aceasta prevedere si-acum putem functiona cu un singur cenzor, de fapt ca si inainte, dar fara sa incalcam statutul.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Adriantot, moderator
va multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite.
totusi in asociatia din care fac parte lucrurile sunt altfel decat normale, am timpul necesar sa ma ocup si vointa de a ma implica si benevol, dar atata timp cat este o persoana platita care este dispusa sa sa faca orice sa isi primeasca banii iar restul (2) sunt ,,onorifici" adica nu au nici un fel de atributii si mai ales de control decat daca persoana care este cenzor platit se afla in imposibilitatea de asi indeplini atributiile.

la prima sedinta a comitetului de executie am incercat sa pun in discutie faptul ca asociatia nu are un statut actualizat, de la infiintare cand era asociatie de locatari si nu asociatie de proprietari, acest statut nu este afisat dar nici macar nu este pus la dispozitii persoanelor interesate la cerere raspunsul este scurt si sec ,,noi ne ghidam dupa legea 230/2007" cu asta nu am scos-o la capat ,,hartogarae nerelevanta si neinteresanta'' am intrebat de regulament de ordine interioara in care sa fie prevazute atributiile fiecarua nici asa ceva nu au , nu stiu nu au preluat de la vechiul Presedinte, administratorul sta pe burta nu zice nimic afara de: ,,daca vrei sa te implici poti sa vii in fiecare seara sau cand ai timp sa imi verifici registrul de casa si balantele"
ceilalti membri ai comitetului executiv sunt cu mici modificari vechi, de la inceputul asociatiei . nimeni nu se implica decat la nivel de scara lui ce il priveste strict pe el restul nu ii intereseaza.
x are probleme la acoperis nu il intreseaza decat sa ii acopere asociatia cheltuielie nimic altceva,
y are tomberoanele prea aproape de bloc ce il doare pe el capu de niste hirtoage;
cenzorul platit are rol de secretara si de ,,abac" sa vada daca administratorul a gresit la socoteli si nu de verificare propriu-zisa.

dati-mi si mi niste sfaturi eu ce ar trebui sa fac? doar prezenta la sedinte nu ma intereseaza dar sunt singura de unde sa incep si unde sa pun punct????

Alte discuții în legătură

Alegere presedinte timpuriu timpuriu candidatul pentru functia de presedinte al unei asociatii de propietari deja constituite , trebuie sa fie membru al comitetului executiv ( in legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv dan61 dan61 Buna ziua,as dori sa-mi spuneti cine face parte din comitetul executiv, care sunt membrii care-l formeaza? (vezi toată discuția)
Componenta comitetului executiv 6655 6655 Legea 230 / 2007 , art. 21 este neclara in ceea ce priveste componenta Comitetului executiv al Asociatiei. Se poate o explicatie a componentei acestuia ? (vezi toată discuția)