grandanat a scris:
Nu poti sa ajustezi pensiile dupa bunul plac. Daca tu ai contribuit toata viata prin munca cat 10 la un loc, nu poti sa ai pensie la fel ca ei. Exista un cadru legal care reglementeaza aceste aspecte, exista si instante de judecata si foruri europene. Guvernul nu poate pune pensiile ca de maine sa fie toate 500 lei. Si nu compara pensia cu salariu ca sunt lucruri total diferite. Salariul este remuneratia pentru o munca prestata iar pensia este un drept patrimonial.
Nu domnu' Grandanat, "solidaritate sociala" nu inseamna ca "daca tu ai contribuit toata viata prin munca cat 10 la un loc, nu poti sa ai pensie la fel ca ei". Ba poti. Asa cum daca ai contribuit la Sanatate cu 1000 de lei, nu trebuie sa te astepti ca tie sa ti se dea sanatate mai multa, iar altuia mai putina. Pana una alta, pensiile, ajutoarele sociale, si sanatatea publica sunt servicii bazate pe "solidaritate sociala". La fel si invatamantul, Politia si Justitia. Daca platesc impozit mai mult ca dumneata ar trebui sa-mi dea mie mai multa dreptate politistul in intersectie?
Ce spui dumneata domnule Grandanat, functioneaza numai la pensii private. Eu n-am nimic impotriva sa se treaca complet la pensii private, ca aia sigur nici nu ma poarta pe drumuri, nici nu ma tin la coada sa le platesc. Si-apoi de ce as da eu banii statului (=cel mai prost administrator posibil), ca sa mi-i dea inapoi mai tarziu, cand pot sa-i pun in banca, de unde pot sa-i scot mai tarziu? Statul are rolul de a pastra ordinea in societate prin asigurarea serviciilor platite solidar de bogati si saraci. Atata timp cat pensia este un serviciu "social", gestionat de Ministerul Muncii, Familiei si
Protectiei Sociale, pensia este o forma de "protectie sociala", nu o suma cu dobanda care o primesti la niste bani care i-ai dat cu imprumut statului de-a lungul vietii.
In ce lege scrie domnu' Grandanat ca pensia de stat este "o forma de economisire" pentru cine nu vrea sa-si bage banii in banci, sau "un cadou dat de stat aviatorilor, tortionarilor" sau altora care nici macar nu au contribuit la sistem?
Pana una alta avem un sistem de pensii putred, si care dupa toate regulile bunului simt ar trebui sa dea faliment daca nu-i reformat! Iar reforma nu inseamna imprumuturi de la FMI ca sa-i platim pe tortionari, descurajarea initiativei private prin taxe aberante si birocratie, ci inseamna
reducerea cheltuielilor.
Cadrul legal se poate schimba, ca de-aia sunt platiti parlamentari nationali si europeni din banii nostri, ca sa produca legi viabile si corecte. Nu le schimba? Nici o problema. Sa dea faliment. Dar atunci nu mai scrieti ca disperatii pe-aici ca va fura cei care folosesc aceelasi cadru legal pentru a va lasa sa falimentati. Nu va fura nimeni, domnu' Grandanat. Va furati singuri.