avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - testament ivit dupa 20 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - testament ivit dupa 20 de ani

Iata pe scurt despre ce este vorba: in 1992, o ruda a mea a murit, iar apartamentul a fost lasat mostenire, printr-un testament olograf, 1/2 mie si 1/2 unei alte rude. De curand, am dat, printr-un miracol, peste un testament autentificat notarial, ULTERIOR celuilalt, prin care eu urma sa mostenesc intregul apartament, iar ruda respectiva doar uzufructul (sa ramana sa locuiasca acolo).
Intrebari:
- mai este valabil ultimul testament, cel recent descoperit, avand in vedere ca au trecut 20 de ani de la succesiune, insa nu am stiut de existenta acestui act ?
- in cazul in care poate fi folosit in instanta, ce pot face ? Pot deschide un proces ? ce taxe de timbru sunt, la fel ca pt o succesiune, sau cat aproximativ ? va rog ajutati-ma cu aceste informatii. Va multumesc mult.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Vranceanud, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 21:32, 7 Aprilie 2011
ar trebui sa deschideti o actiune care sa aibe constatarea nulitatii primului testament. daca insa reusiti sa va intelegeti amiabil cu doamna care locuieste acolo puteti face un partaj insa sensul ca dansa va vanda partea dansei de 1/2 si dansa sa ramana cu tot uzufructul asupra intregii case.partajul il puteti face si la notariat.
puteti sa obtineti anularea certificatului de mostenitor care s-a emis in dosarul succesoral, pe motiv ca la data emiterii primul testament era revocat ca uramre aintocmirii celui dea-l doilea.
nu este vorba de nicio nulitate a primului testament.
omul cat traieste poate lasa 100 de testamente, pe care la fel de bine le si poate revoca.
intocmirea unui nou testament in cazul dvs, incompatibil cu primul are ca efect revocarea acestuia din urma.
Va multumesc pentru rasunsuri.
Decip:
1: Daca deschid o actipune in justitie, inteleg ca este o actiune in constatare, in care doar cer anularea certificatului de mostenitor si recunoasterea mea ca unipc mopsteniptor ? Sip care ar fi taxa de tipmbru pemntru asa ceva ?
2: Daca ma inteleg cu doamna si mergem la notariat, cea mai buna varianta ar fi sa facem vanzare-cumparare pe artea ei ? Fictiva, fiindca nu am acum 15 - 20.000 euro, cat ar fi acea jumatate de garsoniera... In acest caz, banuiuesc ca taxele ar fi tortusi considerabile, nu ?
In cazul in care cele doua variante (actiune in tribunal si intelegere amiabila la notariat) sunt posibile, care arp fi cea mai putin costisitoare pentru mipne ?
daca doamna este de acord eu as alege varianta actului la notariat.
Si la notariat, ce anume sa fac mai exact ? Vanzare cumparare, donatie... ? Asta costa destul de mult, imi inchipui/

Alte discuții în legătură

Speta - anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea. Problema este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare vyo vyo Buna ziua! As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz. Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o ... (vezi toată discuția)
Sotul vrea ca numai eu sa mostenesc apartamentul luminitamarin luminitamarin Buna ziua, Sunt casatorita cu sotul meu de 14 ani. La momentul casatoriei noastre, el avea deja doau fete. Impreuna mai avem o fata. Sotul meu avea de ... (vezi toată discuția)