Iata pe scurt despre ce este vorba: in 1992, o ruda a mea a murit, iar apartamentul a fost lasat mostenire, printr-un testament olograf, 1/2 mie si 1/2 unei alte rude. De curand, am dat, printr-un miracol, peste un testament autentificat notarial, ULTERIOR celuilalt, prin care eu urma sa mostenesc intregul apartament, iar ruda respectiva doar uzufructul (sa ramana sa locuiasca acolo).
Intrebari:
- mai este valabil ultimul testament, cel recent descoperit, avand in vedere ca au trecut 20 de ani de la succesiune, insa nu am stiut de existenta acestui act ?
- in cazul in care poate fi folosit in instanta, ce pot face ? Pot deschide un proces ? ce taxe de timbru sunt, la fel ca pt o succesiune, sau cat aproximativ ? va rog ajutati-ma cu aceste informatii. Va multumesc mult.
Nu se calculeaza la valoare, potrivit ultimelor modificari, e o suma fixa.
Cateva sute de lei oricum.
... Plus cateva zeci de lei pentru fiecare lot in parte :D
Deci cateva sute de lei - pana in 600 lei sa zicem ? Ar fi ok, imi era teama ca ar fi peste 1000 lei.
Si cum sa fac, sa merg ;la un motariat si sa spun ca doresc artaj in sensul ca eu sa raman cu intreaga nuda prorietate, si dumjneaei cu uzufructul ? In acest caz, mai aduc in discutie ultimul testament (care chiar asta prevede) sau nu este cazul ?
Da, mergeti la notariat dar dupa cum v-am spus, numai daca va intelegeti cu cealalta persoana.
Nu este cazul sa mai prezentati testamentul, pentru ca vorbim despre un act de partaj voluntar si nu fortat printr-un act (iar testamentul oricum nu poate fi valorificat decat printr-o scucesiune, nu are a face cu partajul).
In mod normal ar trebui sa platiti sub 1.000 de lei, cu mult.