avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - testament ivit dupa 20 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - testament ivit dupa 20 de ani

Iata pe scurt despre ce este vorba: in 1992, o ruda a mea a murit, iar apartamentul a fost lasat mostenire, printr-un testament olograf, 1/2 mie si 1/2 unei alte rude. De curand, am dat, printr-un miracol, peste un testament autentificat notarial, ULTERIOR celuilalt, prin care eu urma sa mostenesc intregul apartament, iar ruda respectiva doar uzufructul (sa ramana sa locuiasca acolo).
Intrebari:
- mai este valabil ultimul testament, cel recent descoperit, avand in vedere ca au trecut 20 de ani de la succesiune, insa nu am stiut de existenta acestui act ?
- in cazul in care poate fi folosit in instanta, ce pot face ? Pot deschide un proces ? ce taxe de timbru sunt, la fel ca pt o succesiune, sau cat aproximativ ? va rog ajutati-ma cu aceste informatii. Va multumesc mult.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Vranceanud, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 21:32, 7 Aprilie 2011
Vranceanud a scris:

Si la notariat, ce anume sa fac mai exact ?


Un partaj. Printr-un partaj s-ar putea ajunge la ...exact ceea ce scrie in testamentul 2. (fara taxe de timbru aruncate aiurea si drumuri ocolitoare). Dar e necesara un pic de ...munca de convingere.
Si eu recomand tot varianta partajului. Practic, asta este actul real intre dumneavoastra.
Nu incheiati contract de vanzare-cumparare pentru ca este nul... practic, doamna nu va vinde nimic, iar dumneavoastra nu cumparati nimic.

Ca tot am vorbit despre nulitate... cu privire la opiniile potrivit carora primul testament ar fi nul... nici vorba de asa ceva! Nul ar fi fost daca, de exemplu, nu ar fi fost indeplinite condiile de forma sau de fond, etc. Nici macar nu putem spune ca este caduc. Cel mult, am putea spune ca legatele din primul testament sunt ineficace, pentru ca, asa cum am scris si mai inainte, primul testament a fost revocat tacit, avand dispozitii contrare si fiind incompatibil cu cel de-al doilea.
Si deci pot face un partaj rin care doamna sa ramana cu uzufructul iar eu cu nuda prorietate asura intregii garsoniere ? Si pentru asa ceva sunt taxe notariale mari ? Aveti idee ? Multumesc mult, parca ince sa ma lamuresc si eu :D
Da, puteti sa faceti un act de partaj in acest fel... cu conditia sa fie de acord si celalalt mostenitor, evident.

Cu privire la taxe, depinde ce intelegeti prin "mari", este un termen relativ... pot doar sa va spun ca in urma noilor reglementari privind onorariile, aprobate de curand, taxele pentru partaj s-au diminuat mult.

Evit sa fac un calcul pentru ca nu vreau sa dau dovada de lipsa de fair-play fata de alti colegi de breasla.

Dar, nu va costa nimic daca va veti adresa oricarui birou notarial pentru a va efectua un calcul.
Daca garsoniera valoreaza undeva in jur de 30 - 40.000 euro, cam la cat s-ar ridica taxele notariale de partaj ? macar asa, in linii mari, nu cer o cifra exacta... Va rog, m-ar ajuta foarte mult p astfel de estimare. Macar un maximum la care s-ar putea ridica, cu aproximatie.

Alte discuții în legătură

Speta - anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea. Problema este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare vyo vyo Buna ziua! As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz. Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o ... (vezi toată discuția)
Sotul vrea ca numai eu sa mostenesc apartamentul luminitamarin luminitamarin Buna ziua, Sunt casatorita cu sotul meu de 14 ani. La momentul casatoriei noastre, el avea deja doau fete. Impreuna mai avem o fata. Sotul meu avea de ... (vezi toată discuția)