Am primit aseara o amenda pentru incalcarea regulilor de circulatie in Iasi, as dori sa o contest.
Pe scurt, am ocolit pe linie dubla continua denivelarile pentru limitarea de viteza.
Din cate am citit in codul rutier, as fi putut fi incardrat in doua articole din lege:
Art. 101, punctul 6: "nerespectarea de catre conducatorul de vehicul a semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de interzicere sau restrictie ori a celor temporare, cu exceptia celor care interzic accesul sau depasirea care se încadreaza în alta clasa de sanctiuni." - articol la care am fost incadrat
sau
Art. 101, alin. 3, lit. d) "circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire."
Eu am fost incadrat la primul articol primind o amenda de 300 de lei.
In procesul-verbal de constatare, agentul a notat urmatoarele: "A condus auto marca Renault Clio cu numarul .... pe soseaua Pacurari, dispre Rond (indescifrabil) catre Valea Lupului si in fata cabinetului de medicina veterinara a incalcat marcajul longitudinal dublu continuu de pe axul drumului".
Acum intrebarile mele:
1. din cate am inteles in procesul-verbal de constatare trebuie sa fie trecut numarul casei in dreptul careia am fost oprit, ori asta nu apare nicaieri in procesul-verbal.
2. La art. 95 alin. (3) din codul rutier spune: "Avertismentul se aplica în cazul în care prin încalcarea normei rutiere nu se pune în pericol siguranta circulatiei.". As putea sa cer anularea amenzii si aplicarea avertismentului avand in vedere ca traficul la ora 00.10 cand am fost oprit era foarte redus, iar manevra a fost efectuata fara a stanjeni alti participanti la trafic?
Pentru alte intrebari care v-ar ajuta in rezolvarea cererii mele va stau la dispozitie.
Revin cu solicitarea mea si as ruga un raspuns rapid, preferabil pana maine seara cand plec din localitate si nu voi avea internet.
Am posibilitatea sa ajung la Iasi la data la care se judeca al doilea termen al plangerii mele.
Pe internet la dosarul meu apare urmatoarea mentiune, asa cum am scris si mai sus:
"Amână cauza şi acordă termen la data de 7.10.2008, pentru când se va cita petentul cu menţiunea de a se prezenta personal pentru a semna plângerea formulată şi cu duplicat de pe întâmpinare."
Intrebari:
1. Daca am cerut judecarea in lipsa in plangere, pot sa ma prezint la proces si sa raspund prezent in fata judecatorului?
2. Daca nu am primit nicio citatie, asa cum scrie pe internet la dosarul meu, cum procedez sa vad ce a avut politia de zis (banuiesc ca aceasta este intampinarea despre care e vorba in mesaj).
Apreciez ajutorul dumneavoastra si va multumesc pentru timpul acordat.
1. Da, sa aveti cartea de identitate la dvs.
2. Mergeti la sala cu 15-20 min inainte de a incepe sedinta si cereti grefierului dosarul. Cititi intampinarea. De obicei intampinarile politiei sunt de 2-3 randuri.
Multumesc pentru raspuns, promit sa va tin la curent cu desfasurarea dosarului.
Banuiesc ca acesta este ultimul termen de judecata si urmeaza hotararea.
S-a terminat procesul, am fost la Iasi si am semnat plangerile, intr-adevar uitasem sa le semnez.
Am citit intampinarea politiei si raportul agentului constatator, banuiesc ca sunt clasice. In intampinarea politiei scriau ca vreau sa ma sustrag de la plata amenzii si ca nu am tras invatamintele necesare din aceasta fapta.
Acum pe internet apare la dosarul meu urmatoarea fraza: "admite in parte inlocuieste cu avertisment". Din aceasta deduc ca am castigat procesul si ca amenda va fi inlocuita cu avertisment, asa cum am cerut in plangerea prin care am contestat procesul verbal.
Va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat si sper sa nu mai am probleme de acum inainte.
Daca cineva mai are ceva de adaugat este liber sa o faca, daca nu, sper ca cei care vor avea probleme asemanatoare cu a mea sa isi gaseasca si aici un raspuns.
Am patit si eu ceva asemanator cu depasirea denivelarii pt reducerea vitezei incalcand linia continua, tot in iasi ,doar ca am fost sanctionat cu 6 pct. amenda (360 lei) si suspendarea permisului pe 60 de zile incadrarea sa facut la art.101alin.3 lit.d