avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere in timpul masteratului.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere in timpul masteratului.

Buna ziua,

Cu riscul de a ma repeta , acest subiect regasindu-se poate si in alte topicuri readuc in discutie o problema la care cer un sfat cu multumiri anticipate.
Platesc pensie de intretinere fiicei mele , in virsta de 22 de ani. Ea a terminat facultatea in aceasta luna. In hotarirea judecatoreasca pentru stabilirea pensiei se precizeaza ca sunt obligat sa platesc pina la terminarea studiilor sau pina la implinirea virstei de 25 de ani(26 aflu mai nou).
Este probabil ca fiica mea sa urmeze si cursuri de masterat .
Aceasta presupune plata in contimuare a pensiei ?
Mai precizez ca din punct de vedere formal am transmis firmei mele hotarirea de plata pentru a i se trimite intr-un cont bancar pensia. Din aceasta cauza ar trebui sa intentez o actiune de sistare a pensiei in caz ca masteratul nu se mai considera perioada de "nevoi" si studii? In cazul in care masteratul este considerat "periaoada de studii " va trebui sa mai astept 2 ani. Mai oprecizez ca fiica mea poseda masina personala precum si un apartament . Efectueaza dese si costisitoare excursii de studiu sau nu in strainatate , depasind clar "standardul" meu de viata.
Va multumesc inca o data anticipat , din nou , pentru amabilitate si pentru eventualele raspunsuri .
Nu cunosc legislatia in extenso si in detalii, dar privind logic problema prezentata nu sunt convins ca legislatorul a introdus obligatia parintelui de plata a pensiei pentru studii, neconditionata de lipsa de mijloace personale de intretinere in perioada studiilor.

Sa ai in proprietate personala o masina si un apartament sa termini facultatea, sa duci o viata extravaganta si sa mai ai pretentii de intretinere de la parinti ( sau unul dintre ei ) ?
Ce logica sta la baza legislatiei in vigoare ?

Sau intretinerea copiilor trebuie sa ajunga maine poimaine la varsta de 30 de ani sau sa se apropie de varsta pensionarii "tanarului indragostit de scoala"?
Si gaina cat e ea de gaina isi pune puii " pe treaba" cand sunt capabili sa o faca.

Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
freeanifer a scris:

Buna ziua,

Cu riscul de a ma repeta , acest subiect regasindu-se poate si in alte topicuri readuc in discutie o problema la care cer un sfat cu multumiri anticipate.
Platesc pensie de intretinere fiicei mele , in virsta de 22 de ani. Ea a terminat facultatea in aceasta luna. In hotarirea judecatoreasca pentru stabilirea pensiei se precizeaza ca sunt obligat sa platesc pina la terminarea studiilor sau pina la implinirea virstei de 25 de ani(26 aflu mai nou).
Este probabil ca fiica mea sa urmeze si cursuri de masterat .
Aceasta presupune plata in contimuare a pensiei ?
Mai precizez ca din punct de vedere formal am transmis firmei mele hotarirea de plata pentru a i se trimite intr-un cont bancar pensia. Din aceasta cauza ar trebui sa intentez o actiune de sistare a pensiei in caz ca masteratul nu se mai considera perioada de "nevoi" si studii? In cazul in care masteratul este considerat "periaoada de studii " va trebui sa mai astept 2 ani. Mai oprecizez ca fiica mea poseda masina personala precum si un apartament . Efectueaza dese si costisitoare excursii de studiu sau nu in strainatate , depasind clar "standardul" meu de viata.
Va multumesc inca o data anticipat , din nou , pentru amabilitate si pentru eventualele raspunsuri .

Tinand cont de cele expuse de dvs. si de Codul familiei:

Art. 86. - Obligatia de întretinere existã între sot si sotie, pãrinti si copii, cel care înfiazã si înfiat, bunici si nepoti, strãbunici si strãnepoti, frati si surori, precum si între celelalte persoane anume prevãzute de lege. Are drept la întretinere numai acela care se aflã în nevoie, neavând putinta unui câstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci. Descendentul, cât timp este minor, are drept la întretinere, oricare ar fi pricina nevoii în care el se aflã.

Art. 94. - Întretinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeazã a o plãti.
Instanta judecãtoreascã va putea mãri sau micsora obligatia de întretinere sau hotãrî încetarea ei, dupã cum se schimbã mijloacele celui care dã întretinerea sau nevoia celui ce o primeste.

Sfatul meu este sa introduceti actiunea de sistare a pensiei de intretinere.
Nu sunt de acord cu sustinerea ca pana la 26 de ani poate face n mastere si doctorate.
Acestea sunt studii post-universitare si nimeni nu te poate impiedica sa si lucrezi intre timp.
Introduceti actiune de sistare a pensiei. Daca isi continua studiile fara sa munceasca intre timp, poate face singura dovada in instanta pt a va obliga sa ii achitati pensia pana la finalizarea studiilor.
Multumesc inca o data pentru sfaturi...
Cel mai rational in situatia data pare a fi cel dat de avluci . Voi angaja si pe cineva ca sa aflu mai multe detalii.
Subiectul este foarte interesant! Masteratele practic nu fac parte din programa obligatorie de intretinere a copilului pentru ca parintele nu este obligat sa intretina copilul la forme de specializare ,deoarece " ACEASTA NU CONSTITUIE O PERIOADA DE NEVOI " in sensul art.86 din .Cod. Fam. mai ales ca invatamantul da posibilitatea sa se faca aceste studii in majoritatea timpului dupaamiaza. Stiti cate ore de studiu la facultate ,are un masterand pe saptamana? 14 ORE DE STUDIU PE SAPTAMANA! IN REST CE FACE UN MASTERAND? STA PE SPATELE UNUI BATRAN SI LA DISCOTECI ? Dar in general in instantele de judecata sunt femei care sunt " MAMOASE " ( ca de pilda comentatoarea de mai sus ! ) si care se pun la adapostul AMBIGUITATILOR
DE LEGISLATIE . SI ASTFEL NU SE INTERPRETEAZA LEGEA IN MOD CORECT !

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere ( 20,5 ani) lungu1on lungu1on Am platit , si platesc , pensie de intretinere pe care am marit-o eu atat cat am considerat si nu am fost chemat in instanta niciodata . As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas iskander239 iskander239 Buna ziua! am o nelamurire la care sper ca ma puteti ajuta. am terminat facultatea in anul 2007, iar pe perioada studiilor am beneficiat de pensie de urmas. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)