avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere in timpul masteratului.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere in timpul masteratului.

Buna ziua,

Cu riscul de a ma repeta , acest subiect regasindu-se poate si in alte topicuri readuc in discutie o problema la care cer un sfat cu multumiri anticipate.
Platesc pensie de intretinere fiicei mele , in virsta de 22 de ani. Ea a terminat facultatea in aceasta luna. In hotarirea judecatoreasca pentru stabilirea pensiei se precizeaza ca sunt obligat sa platesc pina la terminarea studiilor sau pina la implinirea virstei de 25 de ani(26 aflu mai nou).
Este probabil ca fiica mea sa urmeze si cursuri de masterat .
Aceasta presupune plata in contimuare a pensiei ?
Mai precizez ca din punct de vedere formal am transmis firmei mele hotarirea de plata pentru a i se trimite intr-un cont bancar pensia. Din aceasta cauza ar trebui sa intentez o actiune de sistare a pensiei in caz ca masteratul nu se mai considera perioada de "nevoi" si studii? In cazul in care masteratul este considerat "periaoada de studii " va trebui sa mai astept 2 ani. Mai oprecizez ca fiica mea poseda masina personala precum si un apartament . Efectueaza dese si costisitoare excursii de studiu sau nu in strainatate , depasind clar "standardul" meu de viata.
Va multumesc inca o data anticipat , din nou , pentru amabilitate si pentru eventualele raspunsuri .
Sigur, nu ar fi singura tara cu erori judiciare si nici nu e imposibil avand in vedere sutele de dosare judecate lunar de juzi.
Dar daca doriti un raspuns care sa va garanteze ca asa se va si intampla, poate o ghicitoare/vrajitare ar fi mai buna, caci un jurist nu va face asta niciodata. Daca e competent profesional...
Faptul ca exista exceptii nu inseamna nimic...

Dpoamna PATRASCU, ati aratat ca, desi ati sustinut in instanta, aceasta a dat castig fetei pe motivele:... Dar ce sustineri ati facut dv., nu stiu...
Ati cautat in legile invatamantului ce inseamna masterat si in ce conditii se organizeaza, care e loogica si scopul acestei organizari a acestor cursuri de master?
Ati aratat care e media zilnica de invatat a fetei dv., facand un calcul pe ore? Ati calculat un eventual timp liber al acesteia?
Adeverinta de venit ati lasat-o asa cum a cerut-o instanta de la angajator sau ati solicitat o anumita forma a ei, asa incat sa se diferentieze tipurile de venituri?
Ca degeaba avem dreptate daca nu stim sa aratam...
Succes in recurs!
Buna ziua,

Intradevar nu s-au facut atatea cate spuneti dvs., pentru ca timpul a fost foarte scurt ( adica o zi am avut la dispozitie pentru a depune o intampinare la dosar ) , avocatul care a facut-o nu a fost foarte bine informat , dar sigur in recurs se va face mai mult. Referitor la adeverinta de venit , a fost completata de angajator pe categorii de venituri ( permanente si ocazionale), cu mentiunea ca primele primite sunt cu caracter ocazional. Sincer va spun ca nu ma asteptam sa se ia in calcul si acele prime.
Ce sa zic ...Aveti prea multa dreptate.
Am vazut ca nu sunteti din oras cu mine .
Singur pot introduce actiune de sistare pensie ?

E pentru AVIL !
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2008
freeanifer, utilizator
Masteratele ,in general, au doua orientari:
1. Aprofundarea unor materii din cadrul pregatirii de baza:
2. Aprofundarea unor domenii noi dar conexe materiei de baza.
Aceasta, in conditiile in care ne referim la cei care au obtinut un masterat in legatura cu studiile de baza absolvite.
Faptul ca unii fac masterate si in alte domenii decat pregatirea de baza si totusi instantele le dau castig de cauza arata pe de o parte superficialitatea actului judecatoresc,care pleaca de la ideea ca parintii care nu-si sustin copii sunt niste bestii fara inima si pe de alta parte abuzul copiilor care,in situatia familiilor despartite simt ca pot sa-si bata joc de asa zisul parinte imoral. De fapt atrag atentia asupra faptului ca in C. fam. exista o singura situatie in care un copil trebuie sustinut NECONDITIONAT,si anume: COILUL MINOR pana la MAJORAT! Dupa aceasta etapa, (asa cum bine spunea si un interlocutor mai inainte) STATUL ISI IA MANA ,FARA NICI O REMUSCARE DUPA EL,TRIMITAND_UL FARA DREPT DE APEL LA MUNCA. Cand vine vorba de banii altora STATUL davine foarte altruist si MAMOS si a prevazut ,ca tanarul,care nu mai este minor trebuie intretinut pana la dobandirea unei calificari superioare!-dar nu mai tarziu de varsta de 25 DE ANI-scrie -negru pe alb- intr-o sentinta de a mea. Am vazut ca unii spun ca aceasta varsta ar fi fost impinsa pana la : 26 DE ANI-fara sa se citeze actul normativ in cauza! Personal consider ca:
dupa dobandirea unei calificari,dupa varsta de 18 ani C.fam. TRATEAZA TANARUL CA PE O PERSOANA CARE CERE UN AJUTOR, FIIND INTR-O RELATIE DE RUDENIE CU PERSOANA CAREIA I SE CERE AJUTORUL,prevazuta de lege.
In acest caz ,este mai mult decat evident ca se exclude partea emotionala, SI ATUNCI C.FAM. PRECIZEAZA CA JUDECAREA CERERII SE FACE PRIN PRISMA NEVOIEI (cf.art.86) PERSOANEI CARE CERE AJUTORUL SI A POSIBILITATILOR PE CARE LE ARE CEL CARUIA I SE CERE AJUTORUL!!!!!!!!! NU ESTE NICI UN DUBIU. AM UN ARGUMENT SI PENTRU "MAMOSII" EMOTIONALI PRIN CARE DORESC SA LE AMINTESC FAPTUL CA DACA CONSIDERA UN PARINTE IMORAL PENTRU CA NU-SI SUBVENTIONEAZA FICA SAU FIUL CA SA-SI PETREACA TIMPUL IN DISCOTECI (caci scuzati,dar cu max.14 0re pe saptamana,si alea dupaamiaza si sambata,pentru ca in rest cadrele didactice sunt superocupate cu studentii din anii I-V,e normal sa te plictisesti de moarte!) ,NU CUMVA ESTE TOT ASA DE IMORAL FAPTUL CA FIUL SAU FICA NU VOR SA INTELEAGA SA IMPARTA ACEST EFORT DE A FACE MASTERATUL,CU PARINTELE CARE L_A AJUTAT ATATIA ANI, acesta din urma avand dreptul sa-si caute de sanatate si celelalte nevoi specifice batranetii? CA SA NU MAI AMINTESC FAPTUL CA IN SUA SI UE ESTE FOARTE FRECVENT CAZUL CAND COPILUL ARE AMBITIA SI VOINTA DE A-SI FACE STUDIILE AVAND SI 1-2 JOBURI,FARA A_SI SOLICITA PARINTII DEOARECE LE INTELEG PROBLEMELE? Aaaa...scuzati dar JUSTITIA NOASTRA NU A AJUNS IN EUROPA,AM UITAT! OARE JUDECATORII CITESC ACEST SITE? CAT DE FOLOSITOR LE-AR FI! PACAT!!!! DIN PACATE ,AVOCATII NOSTRI CONSULTANTI, SINGURII NOSTRI ALIATI, nu prea sunt ascultati de judecatori atunci cand isi fac pledoaria! DAR ESTE TOT ASA DE ADEVARAT,din modul cum ne raspund pe acest site ( si le multumim si pentru atata!) ca nu au convingerea necesara pentru a sustine aceasta cauza,interesanta care, pana la urma ar trebui sa fie o provocare ,profesionala ,personala! PE CAND UN PURTATOR AL ROBEI DE AVOCAT,VA FACE DOVADA RESPECTULUI ( nu numai pnetru banii pe care=i ia,chiar daca de client se alege praful!) FATA MESERIA PE CARE O ARE SI NE VA ANUNTA: PRIMA SENTINTA JUDECATOREASCA PRIN CARE PENSIILE DE INTRETINERE NU MAI SUNT OBLIGATORII PENTRU STUDIILE DE MASTERAT ? Nu de alta ,dar ca sa stim si noi pe ce dam banii!
In primul rand mesajul dv. e foarte greu de aprcurs, cu litere mari, incoerent...
In al doilea rand, sunt zeci de sentinte si decizii judecatoresti in acest sens.
In al treilea rand daca ati fi citit linkurile catre care faceam trimitere, apare acolo temeiul de drept pentru 26 de ani... Inainte era 25, asa e.

Si nu in ultimul rand, cred ca sunteti nervos, chiar daca nu aveti musai dreptate. Si statul sustine tanarul pana la aceeasi varsta si in aceleasi conditii, unii judecatori au sute de dosare pe saptamana, avocatul care nu stie a se face ascultat are o problema in pledoarie, inseamna ca nu e chiar atat de buna!
Nu mai vorbesc de parintele care atat stie sa isi educe copilul, neinvatandu-l sa munceasca si, cand acesta creste si vrea tot gratis, se mira de ce...
Exista si exceptii, ca de la orice regula, dar in general aplici in tinerete valorile invatate in copilarie.

Bafta tuturor!

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere ( 20,5 ani) lungu1on lungu1on Am platit , si platesc , pensie de intretinere pe care am marit-o eu atat cat am considerat si nu am fost chemat in instanta niciodata . As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas iskander239 iskander239 Buna ziua! am o nelamurire la care sper ca ma puteti ajuta. am terminat facultatea in anul 2007, iar pe perioada studiilor am beneficiat de pensie de urmas. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)