avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Va rog ajutati-ma sa incadrez si eu o fapta comisa la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Va rog ajutati-ma sa incadrez si eu o fapta comisa la o infractiune!

Buna ziua,

In urma cu aproximativ un an, un prieten de-al meu a avut o cearta cu mama lui si datorita acestei dispute a ales sa plece de acasa. Mentionez ca este vorba de o persoana majora. Dupa cateva saptamani, acesta a venit acasa la mama lui sa-si ia actul de identitate si hainele, dar nu i s-a permis acest lucru. A incercat sa stea de vorba cu ea si sa-l lase sa-si ia ce ii apartine dar fara rezultat. In iarna, el s-a dus acasa la mama lui, a intrat in casa pe geam si-a luat cateva haine, si un animal de plus; mama lui a facut plangere la politie si a zis ca i-a furat din casa lucruri, bani si alte minunatii. L-a sunat, a vorbit foarte urat la telefon si l-a amenintat dupa care nu s-a mai auzit nimic. Acum cateva zile, iar a fost la politie si a zis ca vrea sa-l dea in judecata pe fiul ei care a fost acuzat de violare de domiciliu si furt (fara probe), cu toate ca si el are domiciliu pe acea adresa si nu a luat decat bunuri care ii apartin. Cei de la sectia de politie au vorbit foarte urat cu el, l-au amenintat cu bataia daca nu le face si lor cinste ca sa o convinga pe mama lui sa retraga plangerea. De asemenea, i s-a mai spus prietenului meu ca va fi dat in judecata, va plati daune morale si va face inchisoare de la 3 pana la 6 ani.
Va rog foarte mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc deoarece sunt un pic ametita de situatie.
Va multumesc aniticipat.
cazacuioana a scris:

Incadrarea juridica este art.210 cod penal si atat./furt intre rude.Sa faca dovada ca nu a furat lucrturile mamei lui cu 2 martori care au vazut bunurile luate de el;.Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

De cand trebuie sa faci dovade nevinovatiei??? Din cate imi aduc aminte exista o prezumtie de NEVINOVATIE si nu de vinovatie. Ministerul public trebuie sa probeze vinovatia si NICIODATA invers... :slap:

Dpmdv NE exista nicio infractiune...
Cu citarea nu este o problema atat de grava. Poate ca mama lui (reclamanta) stia unde locuieste fiul ei; poate ca a fost contactat telefonic; important este ca fiul este de gasit si nu modul in care a fost citat
dan_mihutiu a scris:
avand in vedere ca fiul nu locuia de mai multe saptamani la adresa mentionata in actul de identitate, domiciliul sau nu mai este la locuinta mamei

:hm:
”Prin domiciliu se intelege acel atribut de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica”
Persoana fizica poate avea mai multe locuinte, dar ca domiciliu va ramane cea principala – adica, la adresa care este inscrisa in actul de identitate. De-ar fi altfel ar fi putin absurd, as zice... E ca si cum as pleca 3 saptamani in vacanta, sau as locui un timp la o ruda, as sta in caminul universitatii unde invat etc si proprietarul locuintei unde am domiciliu mi-ar interzice intrarea, la intoarcere... N-ar fi tocmai firesc; nu?! Mai ales cand in acea locuinta (domiciliu) am bunuri personale.

Arabela_01 (daca mai sunteti ”pe fir” )
Titlul subiectului da de inteles ca doriti sa incadrati o anumita fapta ca... infractiune... A cui fapta?
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
trope_doi, utilizator
M-am mai gandit la aceasta speta si am ajuns la urmatoarea concluzie: faptul ca a patruns in casa, pe geam, si a sustras unele bunuri este una din formele furtului calificat (prin escaladare), deci, in mod normal, infractiunea de violare dedomiciliu este absorbita de forma calificata a furtului. Avandu-se in vedere faptul ca fiul a furat de la mama lui se aplica prev. art. 210 Cod penal. Daca mama a reclamat si violare de domiciliu este normal ca se fac verificari si sub aspectul comiterii acestei infractiuni. Daca este intr-adevar asa, procurorul va trebui sa se pronunte si cu privire la aceasta infractiune.
Cea mai buna solutie este cea descrisa de un antevorbitor, respectiv impacarea cu mama.
Va trebui verificat si aspectul referitor la data depunerii plangerii de catre mama. Furtul prev. de art. 210Cod penal se cerceteaza doar la plangere prealabila ceea ce presupune ca plangerea penala trebuia depusa in termen de 2 luni de la momentul comiterii infractiunii sau de la momentul in care reclamantul a stiut cine este autorul.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
dan_mihutiu, utilizator
Desi Constitutia foloseste notiunea traditionala de domiciliu, în realitate, garantia inviolabilitatii se extinde asupra tuturor locurilor supuse uzului domestic, astfel cum sunt enumerate în Codul penal.
Inviolabilitatea domiciliului nu se justifica în baza dreptului de proprietate, nici a faptului posesiei, nici pe baza interesului ordinii publice, astfel ca incriminarea faptelor de violare de domiciliu îsi are locul firesc printre infractiunile contra persoanei.
Legea ocroteste pe detinatorul de fapt al locuintei. Acesta nu se identifica cu proprietarul locuintei, nici cu posesorul, ci este cel care foloseste încaperea.
Încaperea este o parte din locuinta. Daca mai multe persoane au, fiecare, câte o camera separata în acelasi apartament/casa, infractiunea de violare de domiciliu poate exista cu privire la fiecare încapere.
În practica judiciara s-a constatat ca în multe cazuri patrunderea fara drept în locuinta unei persoane se face cu scopul savârsirii altor infractiuni (furt, viol, tâlharie). În asemenea cazuri, va exista un concurs de infractiuni, afara de cazul prevazut de art. 209 lit. g) C. pen. – furtul savârsit prin efractie, escaladare ori folosirea fara drept de chei adevarate ori mincinoase când, existând o absorbtie naturala, violarea de domiciliu îsi pierde autonomia si este absorbita de furt.
Despre furtul intre rude, consider ca exista, deoarece se schimbasera si incuietorile si a luat bunurile fara consimtamantul mamei sale.
Concluzia este ca:
La cele 2 infractiuni, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vata­mate, iar împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
Succes!

Alte discuții în legătură

Violare de domiciliu ContSters88252 ContSters88252 buna ziua Acum patru ani am inceput constructia unei case pe un teren proprietate particulara , imprejmuit cu gard .Anul trecut am ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu ? stepetrache stepetrache Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)