avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare concediu de odihna

Buna ziua,

As avea foarte mare nevoie de o lamurire in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna anual. In codul muncii se precizeaza: "concediul de odihna anual se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic." Acest lucru presupune ca fiecare angajat beneficiaza de 1,75 de concediu pe luna ? Ar rezulta ca in luna aprilie un angajat care nu si-a mai luat concediu in anul curent si nici nu mai are zile de concediu din anul precedent poate sa isi ia maxim 4*1,75 = 7 zile de concediu de odihna ?
Poate sa interzica politica firmei acordarea de concediu in avans?
Cel mai recent răspuns: oana_lidia , utilizator 14:16, 18 Aprilie 2011
Acest lucru presupune ca fiecare angajat beneficiaza de 1,75 de concediu pe luna ?
Depinde cate zile sunt prevazute in cim, 21, 25, 30 ...

Poate sa interzica politica firmei acordarea de concediu in avans?
Nu, insa poate sa le limiteze, adica sa le acorde doar in perioada prevazuta in programarea concediilor...
1. Daca ar fi asa cum interpreteaza unii angajatori ar insemna ca salariatii sa isi ia CO numai in anul viitor pentru anul precedent.
2. Precizarea din Codul muncii ("se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic") se refera la faptul ca nu se acorda zile de CO pentru perioadele nelucrate (concedii medicale, CFP, CCC, absente nemotivate etc.).
3. CO se acorda avand in vedere ca salariatul valucra pana la finele anului.
4. Daca salariatul va beneficia de mai multe zile decat i se cuvenea atunci aceste zile se vor scadea din anul viitor sau, daca se lichideaza, va plati angajatorului contravaloarea in bani a zilelor de CO necuvenite.
Multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
oana_lidia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co vs. cm mony mony Credeti ca este legala o clauza inclusa int-un contract colectiv de munca prin care se stabileste ca orice zi de concediu medical ce trece peste 30 zile se ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna restrictionat Divergent Divergent Buna ziua, Este legal sa ti se acorde concediu de odihna doar pentru zilele lucrate?Sunt la un nou loc de munca si am dreptul sa-mi aleg perioada de concediu ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu de odihna efectuate in plus calimirea calimirea In luna ianuarie 2009, mi-am luat 6 zile de concediu de odihna de la firma la care lucrez. Acum, mi-am gasit un alt loc de munca la care doresc sa ma angajez ... (vezi toată discuția)