avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema plata catre furnizor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema plata catre furnizor

Buna seara.
Am si eu o mica problema. De fapt este problema fratelui meu dar, inainte de a vorbi cu un avocat, i-am spus despre acest forum si a fost de acord sa postez aici pentru a obtine mai multe pareri.
Fratele meu este administrator la o asociatie de proprietari. Cei de acolo (comitetul) au luat hotararea de a achizitiona cutii postale. S-a ajuns la o intelegere amiabila cu o PFA (deci fara contract sau alta forma de intelegere scrisa) de a realiza aceste cutii. Singurul care a luat legatura cu aceasta PFA a fost doar presedintele asociatiei (PFA era din alt oras), pe principiul "lasa ca stiu eu pe cineva care ni le face ieftin". S-a ajuns la intelegerea ca plata sa se faca in 3 rate, in numerar. La primele plati presedintele asociatiei venea cu factura iar fratele meu ii inmana acetuia banii si bineteles taia chitanta pentru banii dati, fara a face insa un proces verbal de dare/primire. Nu au fost probleme, banii au ajuns la PFA respectiva. La ultima plata insa, presedintele a luat banii dar acestia nu au mai ajuns la PFA. In urma cu cateva zile asociatia a primit o instiintare ca este data in judecata pentru plata ultimei rate + respective penalitati + alte cheltuieli. Fratele meu uitandu-se mai bine pe ultima factura a observat ca nu este semnatura presedintelui (era o alta semnatura) si nici stampila PFA. Presedintele a plecat de la asociatie in strainatate si nu mai este de gasit.

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti cum sa procedeze fratele meu. Eu garantez ca nu a facut nimic deoarece are familie, are copii si nu a avut niciodata nicio problema cu asociatia. Este vorba de o suma mare de bani pe care nu poate sa o acopere. Stie ca si el a gresit dar a avut incredere in acel presedinte iar acesta a abuzat de increderea lui.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:16, 19 Aprilie 2011
Pentru primele 2 facturi are chitante? Pentru ca certificarea sumelor platite se face prin chitante, nu prin facturi. Facturile sunt instiintari de plata si numai atat.

Fratele dv. trebuie sa justifice banii dati din casa (presedintelui) cu aceste chitante. Ce nu poate justifica trebuie sa puna inapoi din propriul buzunar.

Cat priveste chemarea in instanta....pai PFA-ul respectiv trebuie sa faca dovada ca a emis a treia factura in baza vreunui contract. Asa....poate sa va emita si 10 facturi. Fratele le-ar plati pe toate?
Cat despre aceasta a treia factura care nu a fost acceptata la plata de catre presedinte (nefiind semnatura lui), nu are nicio valoare. Faptul ca fratele i-a dat presedintelui acesti bani....se cheama tzeapa si trebuie s-o plateasca ca atare.

Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
elga50, moderator
adina1980 a scris:

La primele plati presedintele asociatiei venea cu factura iar fratele meu ii inmana acetuia banii si bineteles taia chitanta pentru banii dati, fara a face insa un proces verbal de dare/primire.

Administratorul a primit primele doua facturi, Dar chitante, primele doua chitante a primit? fiecare factura trebuia insotita de chitanta eliberata de acelasi firnizor care a intocmit factura, presedintele fiind doar un fel de delegat. Din exprimarea dv se pare ca a facut cumva pe dos, adica ar fi taiat chitanta administratorul!!#-o
Apoi a treia factura, asa nestamplilata de ce nu a fost insotita de chitanta?
Cand se primeste o factura si/sau se face o plata pe baza de chitanta, nu se intocmeste "proces verbal". Iar plata numerar se face numai in baza chiatantelor si nu in baza facturilor.
Faceti o sedinta de comitet, invitati cenzorul sa va sfatuiti, dar atentie la amanuntele ce le-am expus mai sus.
Buna dimineata.
Da pentru primele 2 facturi a primit chitantele. Eu ma refeream la chitantele pe care le-a taiat pentru justificarea sumelor din gestiune (nu ma pricep la contabilitate). Presedintele ii aducea chitantele de la PFA dupa ce ii ducea banii.
Din ceea ce am citit inteleg ca e mai bine sa puna acei bani din buzunarul propriu, chiar daca sunt sanse ca instanta sa decida ca PFA nu poate demonstra executia lucrarilor, in urma unui control exista riscul ca cei implicati (vinovati sau nevinovati) sa raspunda in fata legii.

Va multumesc tuturor. O zi buna!
adina1980 a scris:

Presedintele ii aducea chitantele de la PFA dupa ce ii ducea banii.
chiar daca sunt sanse ca instanta sa decida ca PFA nu poate demonstra executia lucrarilor, in urma unui control exista riscul ca cei implicati (vinovati sau nevinovati) sa raspunda in fata legii.


1-Toti reprezentantii asociatiei,sunt vinovati in cota parte ,pentru ca au inteles sa foloseasca banii proprietarilor fara contract juridic de executie cutii postalefara deviz estimativ,respectiv nu exista dovada legala ca 1 cutie postala a costat x lei cat este negociat in contrat sau a costat y lei cat ar rezulta din chitantele justificative la plata celor 3 rate
2-Cenzorul asociatiei de proprietari,daca intelege sa isi indeplineasca cu responsabilitate obligatiile asumate cand a aacceptat manadatul ,dispune analiza contabila,justifica modalitatea in care comitetul executiv a inteles fara incheiere de contract sau alte forme scrise sa execute cutii posatle cu un PFA,,a folosit fondurile proprietarilor si a facut plati fara justificare legala,urmand a se dispune modalitatea de recuperare sume
Dat fiind ca deja PFA a ajuns in instanta sa solicite recuperare suma,pe cale de consecinta nu mai poate opera o eventuala intelegere amiabila pentru refacut intreaga documentatie contract executie,deviz,etc
Legal ,este imposibil a se mai incheia formalitati ,datate anterior primei plati care sa fie introduse in contabilitatea asociatiei de proprietari
Practic solutia de moment este ca initial,fratele dvs sa acopere prejudiciul existent in scriptele asociatiei de proprietari,urmand ca ulterior toti reprezentantii asociatiei de proprietari sa hotarasca varianta cea mai favorabila pentru recuperat suma - prin instanta de judecata,atat de la presedintele de asociatie cat si de la PFA
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
goe_07, utilizator
@adina1980
Inca o data, chiar daca nu va pricepeti la contabilitate trebuie sa intelegeti ca fratele dv. poate sa stea linistit numai pentru sumele de bani pe care le-a dat presedintelui in schimbul unor chitante primite de la PFA.

In rest, pentru a 3-a factura, deoarece nu are chitanta de la PFA si pentru ca nu mai da de presedinte ca sa-i ceara socoteala de banii pe care i-a dat....sa puna banii in casa asociatiei din buzunarul propriu.
Cat despre procesul cu care il ameninta PFA-ul....n-are decat sa-l ameninte. Pe ce baza da asociatia in judecata daca nu are contract?

Sau....exista varianta de a-i mai plati PFA-ului a treia rata din buzunarul propriu, dar sa aiba grija sa primeasca o factura valabila si o chitanta valabila de la PFA.

Cum o da, cum o-ntoarce, tot in paguba ramane cu suma celei de-a 3-a rate.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu administratorul - dam bani, facturi neplatite jymasu jymasu Buna ziua. Avem niste probleme cu adm asoc de locatari, cand are chef, pune afis ca taie apa rece. recent, a pus afis ca sunt datorii la plata apei, 3 ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari-urgent irinaalina irinaalina Buna ziua, Sunt cenzor la o Asociatie de Proprietari infintanta de curand. Acum cateva ore am constatat ca s-a afisat prima intretinere . Lista nu este ... (vezi toată discuția)
Presedinte nou asociatie proprietari - probleme dupa decesul adminstratorului cipex cipex Buna ziua, in urma decesului administratorului/casier al asociatiei de proprietari din care fac parte au aparut urmatoarele situatii: - s-a constatat ca nu ... (vezi toată discuția)