avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este adevarat ca uzucapiunea nu se mosteneste ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este adevarat ca uzucapiunea nu se mosteneste ?

Am cautat pe site articole despre uzucapiune si nu prea m-am lamurit.
Parintii mei au cumparat prin anii 1970 un teren intravilan cu act de vanzare cumparare scris de mana si cu martori. Am inteles ca prin vremea aceea era o practica oarecum "normala" si ca nici nu se prea operau in "cadastru" noii proprietari. Au fost cateva tentative din partea tatalui meu de a face in ultimii ani un nou contract de vanzare dar pierduse/ratacise contractul scris de mana si intre timp a decedat. Mi s-a spus ca pot rezolva situatia prin uzucapiune, demarand actiune in instanta pentru ca aveam chitantele de impozit de peste 30 de ani si niste martori mai puteam gasi. Dar a survenit si moartea mamei si am inteles ca uzucapiunea nu se mosteneste.
"Lucrurile nefacute la timp aduc pagube"...spunea cineva aici pe site si dreptate avea !
Cel mai recent răspuns: Dori_ , utilizator 00:21, 7 Iulie 2011
@ avvalentina :foottap:
1. Scrie undeva ca e vorba despre o zona COOPERATIVIZATA?
2. Chiar daca este o zona cooperativizata, scrie undeva ca ACEL teren a fost COOPERATIVIZAT?
3. Chiar credeti ca "wow!" ati gasit o "scurtatura" la procedura judiciara? Credeti ca Ordinul prefectului este alternativa mai ieftina si mai scurta a cererii prin care se invoca uzucapiunea? Poate recititi articolele din Legea nr. 18/1991
si va schimbati parerea :rtfm:
Nu, avvalentina a propus procedura administrativa care este o alternativa la procedura contenciosa, si pe care ar trebui sa o folosim mai mult-in materie notariala, in materie de Carte funciara, ).Noi stim doar sa ne asezam unde este coada mai mare(este o comparatie),doar pt.ca asa ne-am obisnuit si nu mergem sa cumparam alaturi, unde nu este nimeni.Sa-mi fie cu iertare comparatia, dar aceasta este una din motivele aglomerarii instantelor.
@ liamic43 :O Este un anumit fel de talmes-balmes in ceea ce ati scris care imi da de inteles ca aveti intentii foarte bune care se sprijina pe cunostinte foarte putine. :wave:
Nu e deloc de mirare ca in intrebarea care a deschis topicul era mentionat si faptul ca userul NU s-a putut lamuri dupa ce a citit mai multe pagini de pe site. E firesc. Pentru majoritatea userilor e greu sa distinga intre raspunsul intemeiat juridic si "povestea-despre-cum-cred-eu-ca-ar-trebui-facut-cu-toate-ca-habar-n-am"
Asadar, DE CE NU FUNCTIONEAZA asa zisa alternativa?
1. Ordinul prefectului este o modalitate prin care se constituie un titlul de proprietate DACA SI NUMAI DACA sunt indeplinite cumulativ cateva conditii foarte clar prevazute de art. 23 din Legea nr. 18/1991:
- terenurile sa se afle intr-o zona cooperativizata
- sa fie vorba despre terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora;
- terenurile sa fi fost in proprietatea unor membri cooperatori la intrarea in cooperativa SAU sa fie vorba despre terenuri atribuite de cooperative ca loturi pentru constructia de case;
exceptiile de la regulile de mai sus sunt stabilite de art. 36 din Legea nr. 18/1991 care dispune ca mai sunt cateva categorii de terenuri ce pot fi atribuite tot prin ordinul prefectului DACA si numai DACA aceste terenuri sunt:
- proprietate de stat;
- au fost atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974;
sau
- sunt terenuri fara constructii, neafectate de lucrari de investitii aprobate potrivit legii din intravilanul localitatilor, se afla in administrarea consiliilor locale, si sunt considerate proprietatea statului prin aplicarea dispozitiilor Decretului nr. 712/1966 sau a altor acte normative speciale.
2. Fiind vorba despre norme speciale acestora li se aplica regula ca exceptiile sunt de stricta interpretare (exceptio est strictissimae interpretationis) adica normele de exceptie isi vor gasi aplicatie numai la ipotezele la care se refera, fara posibilitatea de a fi extinse prin analogie la alte cazuri.
3. Acum, haideti sa gandim rational si sa vedem daca sunt indeplinite conditiile prevazute de normele speciale. Din ceea ce am citit eu mai sus nu exista nici o dovada ca ar fi.
QED
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Am constatat si eu ca sunt altii mai experimentati ca mine in acest domeniu:

Pai, intre 1959-1990 nu a existat proprietate privata asupra terenurilor in Romania. Terenurile fie erau proprietatea Statului Roman (in baza decretului lege 58/1974) fie erau in patrimoniul CAP, persoanele fizice avand doar un drept de folosinta. Proprietatea privata exista doar asupra constructiilor.
Ordinul prefectului se emite doar pentru terenurile intravilane pe care exista constructii cu destinatia locuinta, sau aferente acesteia ,conform art. 23 si 36 din legea 18/1991,
Pt.OP va trebuie doar actele mentionate mai sus, nu trebuie sa faceti o dovada anume ca acel teren era in patrimoniul CAP la 01.01.1990.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Aprilie 2011
avvalentina, utilizator
avvalentina a scris:

Am constatat si eu ca sunt altii mai experimentati ca mine in acest domeniu:

Pai, intre 1959-1990 nu a existat proprietate privata asupra terenurilor in Romania. Terenurile fie erau proprietatea Statului Roman (in baza decretului lege 58/1974) fie erau in patrimoniul CAP, persoanele fizice avand doar un drept de folosinta. Proprietatea privata exista doar asupra constructiilor.

Oy-gevalt! Pe langa faptul ca v-ati insusit postarea facuta de Kyandra fara sa aratati cui apartine si sa o evidentiaiti ca fiind citat ati mai luat si copiat o greseala.
In Romania a existat tot timpul proprietate privata asupra terenurilor si nu numai in zonele necooperativizate ci si in cele cooperativizate chiar daca in zonele aratate la urma priveau doar terenul casei, curtii si gradinii. Afara de faptul ca ceea ce sustin eu este de notorietate arat ca Legile nr. 58/1974 si 59/1974 interziceau transmisiunea terenurilor altfel decat prin mostenire. Or daca nu exista proprietate privata asupra terenurilor ... nu mai continui ca e ajunul Pastelui.
Avand in vedere ca am onoarea de a va fi coleg in avocatura va rog cat se poate de respectuos sa verificati ceea ce scrieti si va bazati postarile pe argumente.



Alte discuții în legătură

Contract din 1955. e necesar ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului? Av_Mihaita Av_Mihaita Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in ... (vezi toată discuția)
Ordinul 22 al prefectului onicutza onicutza buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar ... (vezi toată discuția)
Solutie "cedare sau donare" fara cadastru? Moony Moony Va rog sa ma ajuti sa-mi propuneti intocmirea unui ACT VALABIL prin care: 1-Dreptul fratelui meu sa-mi fie cedat mie atat din teren intravilan cat si ... (vezi toată discuția)