Mai ieri am condus pe un drum plin de gropi si intamplarea a facut ca intr-o curba pe langa mine a trecut un TIR iar eu am intrat intr-o groaapa ce se afla pe sosea. NU am putut-o evita intrucat daca o evitam intram sub TIR.
Din pacate masina s-a avariat urat de tot. Stie cineva cum mi-as putea recupera banii cheltuiti cu reparatiile masinii? AM sanse sa castig in instanta impotriva CNADNR?
of, am si eu o problema asemanatoare: am intrat cu masina intr-o groapa pe centura muresului. au venit cei de la dacia asistenta, m-au ajutat cu pana de la masina si am continuat drumul. pana in bucuresti abia am mers. am dus-o la service si sunt in fata unor facturi de 8000 lei.
am fotografiat gropile, am vorbit cu cei de la dacia asistenta si le-am luat datele sa vina ca martori, am devizul de reparatii din service si facturi fiscale.
ce nu imi este clar este cum va fi facuta expertiza, ce se urmareste prin expertiza? am inteles ca poate fi expertizata masina la bucuresti prin procedura asigurarii de dovezi - instanta competenta fiind judecatoria sectorului unde este situata masina (obiectul expertizei).
ce parere aveti?
si cu privire la competenta? este bucurestiul sau muresul?
Intrebare pt.ambii -ati avut asigurare pt. auto?
In cazul acesta , societatea de asigurari la care ati platit pt. asigurarea masinii, va va achita, pe baza facturilor, suma de bani care a fost necesara pt. repararea masinilor, urmand ca respectiva societate de asigurari sa se indrepte catre CNADR, pt. recuperarea daunelor.
Daca nu ati avut asigurare, potrivit O.U.G 195/2002 art.5(pct.6)care spune:
-in cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice necorespunzatoare a drumului public, administratorul,raspunde contraventional, civil sau penal, in conditiile legii.
Consiliile locale sunt administratoare pe raza adm.teritoriala, a portiunii de drum respective ( O.G 43/1997-ART.22)insa cum ele nu au personalitate juridica, este chemat in instanta comuna prin primar si consiliul local respectiv., ca raspunzatori pentru daune( art.998 cod civil.)
Deci va trebui sa chemati in instanta ca parati, ,pt. sigurantaCNADR, COMUNA PRIN PRIMAR SI CONSILIUL LOCAL(de la locul producerii ev.rutier) si act.in instanta va fi inaintata la instanta de la locul paratilor.
are rca, care din cate stiu eu nu acopera asemenea daune. insa eram nelamurita in ceea ce priveste persoana paratului. nu as fi vrut sa ne trezim cu o lipsa a calitatii pasive a primariei. va multumesc tuturor!
Comuna prin primar si consiliul local au calitate procesuala pasiva, in recuperare daune.
Prin L.215/2001-A ADM.PUBLICE, ART.21, ALIN.2 si art.23 ale aceleasi legi, se arata ca UAT sunt reprezentate de primar, ca autoritati publice locale iar consiliul local, care nu are personalitate juridica este reprezentat tot de primar si este chemat in instanta ca administrator drum-art.22 alO.G 43/1997 privitoare la regimul drumurilor.Probabil comuna o sa invoce exceptia lipsei calitatii, dar jurisprudenta arata ca are cal.procesuala,in acest caz.-daca nu ar fi chemata si ar fi chemat doar consiliul , acesta nu are patrimoniu (ca si comuna prin primar) si nu ar putea fi executat silit in caz ca aveti castig de cauza si nu vrea sa va plateasca despagubiri
in cazul drumurilor judetene calitate procesuala are consiliul judetean - art 22 og 43/97. eu ma situam pe drumul 151D care, din cate stiu e drum judetean.