avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri salariale

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema.

In urma unor neintelegeri cu angajatorul, mi-am depus demisia luna trecuta. In urma neacordarii demisiei imediate conform cererii, am refacut demisia cu mentiunea conform Art.79(8) din CM, deoarece angajatorul a intarziat plata obligatiilor salariale conform CIM.
Ulterior demisiei am fost informat de catre angajator ca doreste sa mi se impute retineri salariale pentru niste motive inventate. Are dreptul angajatorul sa faca aceste retineri salariale din obligatiile datorate catre mine? Precizez ca inca nici acum angajatorul nu si-a achitat obligatiile salariale pentru perioada in care am fost angajat.
De asemenea, eu am semnat un CIM standard (asemanator cu cel atasat ca si acte conexe la Codul Muncii) fara a semna o fisa a postului in care sa mi se aduca la cunostinta indatoririle pe care le am la firma respectiva.
Cel mai recent răspuns: MihaiAlex , utilizator 17:55, 28 Iunie 2008
Si pentru dvs. si pentru toti salariatii, un sfat: la semnarea contractului individual de munca sau a unui act aditional prin care se modifica functia, cereti si fisa postului. Daca nu faceti asta ajungeti in situatia relatata de MihaiAlex.
Angajatorii profita, intentionat sau nu, de orice lipsa de cunostinte de legislatie a muncii din partea salariatilor.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In momentul in care exista o incadrare ca economist pe CIM, dar nu exista fisa postului cu descrierea atributiilor de serviciu, cum poate sa probeze angajatorul ca era in atributia mea sa fac un anumit lucru?
E foarte important cum a retinut salariul :

Nu la dat ?
La dat si vi la luat ?
Nu a varsat banii in cont personal ?
Nu va anuntat ca aveti de ridicat suma respectiva si a returnat-o in firma ?
Va dat o suma diminuata ?

Cum a procedat ?

Ca sa se faca retineri din salariu trebuie sa existe documente justificative. Acelea nu prea pot fi inventate. Sau daca sunt inventate nu pot fi fara cusur. Si atunci angajatorul risca sa intre in zona de fals in acte si alte "belele".

cum poate sa probeze angajatorul ca era in atributia mea sa fac un anumit lucru?

Cu obligatii din CIM care se subscriu atributiei "pretinse". Daca nici un fost coleg de serviciu nu a avut in atributie, atributia ce v-o "pune in carca" va sustine ca se subintelege ca un economist trebuie sa se ocupe si de "aia".

Banuiesc ca a fost prins pe picior gresit de un control exterior firmei si vrea sa-si recupereze o pierdere dela dvs. ca tot ati plecat.

Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Salariul trebuia varsat pe card, dar s-a platit doar o parte mica din el. Lucrul se poate proba foarte usor cu extrasul de cont de la banca pe care apare data cand s-a varsat partea din salar pe card. Documente justificative pentru retinere nu exista pentru ca pur si simplu motivul retinerii este unul inventat, nu a fost nici o ancheta, nici o hartie scrisa etc.
Din pacate nu este vorba de nici un control extern, este vorba doar despre atitudinea angajatorului cand cineva inainteaza demisia. Nu am fost prima persoana careia ia fost aplicat acest tratament, cu motive inventate, si probabil nici nu voi fi ultima.
Dupa cum am spus, CIM-ul semnat este unul standard, ceva in forma aceasta - [ link extern ]
Nu se precizeaza niciunde ce atributii de serviciu am, care ar trebui sa apara in fisa postului. Aceasta nu mi-a fost pusa la dispozitie pe perioada in care am fost angajat, si nu exista nici un act scris prin care sa mi se aduca la cunostinta responsabilitatile pe care le am.
MihaiAlex, utilizator
Cum percep eu ca s-au petrecut lucrurile in realatia dvs. cu angajatorul.

1. A intarziat plata si v-a suparat sau v-ati suparat si a intarziat plata.
2. V-ati dat demisia pretinzand plecarea imediata ( ceea ce nu e in concordanta cu legislatia )
3. A refuzat-o
4. Ati fortat nota dandu-va demisia fara preaviz legal mizind pe vina angajatorului privind plata.
5. Angajatorul s-a suparat ca ati plecat fara sa va dati lichidarea si a considerat fie ca aveti datorii de lichidare fie ca i-ati adus prejudicii directe prin parasirea postului detinut fie v-a facut o cercetare disciplinara pentru absente nemotivate, in care probabil a motivat anumite pierderi de care nici nu stiti.

Intrebari :
Aveti inregistrata in firma si prima si a doua demisie ?
Ati fost anuntat sa veniti sa rezolvati problema prejudiciului inventat verbal sau in scris
si ati neglizat problema ?

MihaiAlex a scris:
Salariul trebuia varsat pe card, dar s-a platit doar o parte mica din el. Lucrul se poate proba foarte usor cu extrasul de cont de la banca pe care apare data cand s-a varsat partea din salar pe card. Documente justificative pentru retinere nu exista pentru ca pur si simplu motivul retinerii este unul inventat, nu a fost nici o ancheta, nici o hartie scrisa etc.

Ce a facut angajatorul ( daca nu are documente justificative ) e un abuz aspru sanctionat de lege. Dar poate ca a fabricat documente asa cum a fabricat prejudiciul.
Sunt de parere sa intrebati la resurse umane daca au o baza legala pentru retinurea sumei din salariu. Daca sustin ca o au sa o puna la dispozitie ( sunt obligati sa o justifice si dvs.). Daca spun ca asa considera ei ca trebuie facut rugati-i sa va dea banii care ii datoreaza atentionand asupra ilegalitatii procedurii si vedeti ce se intampla.

Din pacate nu este vorba de nici un control extern, este vorba doar despre atitudinea angajatorului cand cineva inainteaza demisia. Nu am fost prima persoana careia ia fost aplicat acest tratament, cu motive inventate, si probabil nici nu voi fi ultima.

Daca stiti si alte persoane care au patit la fel ca dvs. interesati-va de procedura poate ca aflati mai multe detalii. Caile justitiei sunt uneori foarte incurcate.

Dupa cum am spus, CIM-ul semnat este unul standard, ceva in forma aceasta - [ link extern ]
Nu se precizeaza niciunde ce atributii de serviciu am, care ar trebui sa apara in fisa postului. Aceasta nu mi-a fost pusa la dispozitie pe perioada in care am fost angajat, si nu exista nici un act scris prin care sa mi se aduca la cunostinta responsabilitatile pe care le am.

Spun unii pe net ca nu trebuie fisa postului si organigrama si nici procedura de cercetare disciplinara e greaoie. Dar nu spun ca forma de intelegere scrisa intre angajat si angajator care rezolva corect problemele de litigiu intre angajat si angajator e dreapta si corecta. Si stiu ei de ce.

Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Este posibil ca itm sa ceara obligatoriu cursul de inspector resurse umane? ovidiu7676 ovidiu7676 asta inseamna ca un economist va avea si un alt contract de munca cumul de functie resurse umane salarizare, respectiv chiar si un alt contract de munca ... (vezi toată discuția)
Ce cor sa aleg? mihaelatanya mihaelatanya Buna ziua. Un raspuns va rog. Sunt licentiata in contabilitate si m-am angajat la o firma ca si secretar contabil dar ma voi ocupa si de personal si de ... (vezi toată discuția)
Licentiata in stiinte economice Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: 1. Ca licentiata in stiinte economice pot tine contabilitatea, inclusiv intocmirea ... (vezi toată discuția)