avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general OUG 37/2011
Discuție deschisă în Contabilitate în general

OUG 37/2011

Buna!Lamuriti-ma,deci potrivit acestei ordonante de urgenta orice persoana cu studii superioare (clar economice)poate tine contabilitate!intrebarea mea:am absolvit facultatea de stiinte economice Oradea,licentiata,asta inseamna ca pot sa-mi fac PFA si sa tin contabilitati la societati cu CA pana in 35000euro,si active pana in 35000euro?si pot sa le semnez si bilanturile?si de cand intra aceasta lege in vigoare?cu incheierea anului 2012?sau se poate de acuma ?multumesc!:sorry:
Cel mai recent răspuns: fely , utilizator 23:22, 28 Noiembrie 2012
Ma bucur sa gasesc si o discutie interesanta.
Continuitatea contabilitatii nu prea o inteleg. Scuze, dra Magda. Eu, ca PFA, spre exemplu, inchei cu beneficiarii serviciilor mele contracte de prestari servicii. Dar aceste contracte, intro acceptiune mai larga se numesc conventii civile.
La fel de adevarat este si faptul ca Fiscul nu va putea niciodata reconsidera aceste contracte ca dependente, deoarece atat prin forma , dar si in practica relatia mea cu beneficiarii serviciilor de contabilitate nu va fi alta decat de independenta. Sau nu va intruni niciuna din condiiile pentru a putea fi reconsiderata dependenta (desi definirea prin negatie nu este recomandabila in logica formala).
O opinie interesanta emite Fat Frumos legat de o posibila diferentiere intre caracterul prezumat ca dependent sau nu al PFA-urilor avand ca titular un membru CECCAR prin opozitie cu cel nemembru CECCAR (dar cu studii economice). In opinia mea nu cred ca se poate face vreo diferentiere din acest punct de vedere. Daca un economist isi deschide un PFA si desfasoara aceeasi activitate ca mine (membru CECCAR) va beneficia de acelasi tratament fiscal : activitatea ii va fi recunoscuta ca independenta. Singura deosebire este ca va trebui sa se inregistreze la ORC , spre deosebire de mine care sunt scutit de la aceasta inregistrare. Nu stiu daca are vreo relevanta faptul ca apartine sau nu de vreo organizatie / asociatie liberala. Exercitarea profesiei se face de o maniera liberala.
Oricum , nu cred ca initiatorii acestei OUG ar fi urmarit solutionarea vreuneia din problemele teoretice discutate de noi. Mai degraba au vrut sa scoata la lumina o parte din contabilitatile la negru care se tin la noi in tara, oferind economistilor sansa de a-si legaliza activitatea. Lucru care - daca este adevarat - merita apreciat. In rest , toate prevederile acestei OUG sunt mai restrictive in raport cu situatia anterioara. Si vin sa contureze o anumita doza de indiferenta a Ministerului de Finante (prin reprezentanti sai cei mai inalti) fata de rezultatul activitatii contabile. Pe de-o parte arunca in derizoriu orice principiu al activitatii, prin invocarea unei fictiuni aberante numita contabilitate simplificata, iar pe de alta parte se arata ingrijorati de numarul crescand al celor care sunt obligati prin lege sa-si auditeze bilantul si nu o fac, constrangandu-i prin masuri coercitive inzecite sa respecte legea.
raspunsul ONRC:

"Art. 10 alin 3^1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, introdus prin OUG nr. 37/2011, acorda dreptul persoanelor cu studii economice superioare sa organizeze si sa conduca contabilitatea persoanelor juridice cu o cifra de afaceri sub echivalentul a 35.000 euro, prin derogare de la alin (3) al aceluiasi articol care prevede conditia de a fi membru CECCAR.
Opinam ca, data fiind aceasta prevedere, exista temei legal pentru inregistrarea activitatii prevazuta la cod CAEN Rev. 2 – 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultant in domeniul fiscal, ca obiect de activitate pentru forma de organizare potrivit OUG nr. 44/2008, respectiv PFA, desfasurarea activitatii potrivit prevederilor legale apartinand solicitantilor."

www.avocatnet.ro/UserFiles/a...


se merita/justifica infiintarea unui pfa de catre un economist (nemembru ceccar) numai pentru clienti cu cifra de afaceri sub 35.000e?!!!
... sau, daca l-ar infiinta (pfa-u'), ce l-ar impiedica tina contabilitatea si la aia cu peste 35.000e?!:rolleyes:




Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
ContSters123067, utilizator
Un economist poate sa tina contabilitatea si unei firme cu cifra de afaceri peste 35.000 euro, dar ca sef al compartimentului financiar-contabil, angajat cu contract individual de munca.
@gigelin - nu prea se justifica. Remarca este foarte buna.
Pot aparea si situatii caraghioase (sa nu zic penibilie) : tii contabilitatea unei firme de 2 ani si in al treilea an, in luna aprilie , sa zicem, firma depaseste pragul de 35.000 euro. Ce fac : ii spun sa-si gaseasca contabil, inclusiv pentru bilant ?!
Desigur, ganditorii din MF nici macar nu au avut in vedere asemenea situatii. Subtilitatea unei gandiri atat de absurde este inconfundabila si nu poate fi atribuita decat unei categorii in curs de dezvoltare din Ministerul de Finante. Sunt convins ca CECCAR - si daca ar fi tras sfori nu ar fi reusit sa incurce lucrurile mai bine.
Am uitat de APEC - si ei sunt cam la fel de subtili in gandire.
Este regretabil ca o reglementare ce s-a dorit novatoare nu face altceva decat sa lase lucrurile mai balmajite decat sunt acum. Este adevarat ca acum sunt foarte multi (majoritatea economisti) care tin contabilitati in afara cadrului legal.
Este bine ca li se acorda acest drept pentru a desfasura activitatea fara restrictii. Daca insa statul are interes ca situatiile financiare ale firmelor sa fie corecte trebuie sa spuna in cine are incredere. Cand insa introduci exceptii de genul "si economistii pentru societati cu o cifra de afaceri pana in 35.000 euro" deja creezi confuzie. Ce se intampla pentru cifre de afaceri mai mari ?
avem aici un tip nervos, care spune invers decat ONRC:))

Presedintele CECCAR, Marin Toma: "Economistii nu pot infiinta PFA-uri pentru a tine contabilitate"
...
"Astfel, consideram ca, noile modificari la legea contabilitatii, in speta prevederile art. 10, alin. 31 nu constituie un temei legal pentru economisti sa infiinteze PFA-uri."

[ link extern ]

Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa contabilitate ioanaraluca85 ioanaraluca85 Buna ziua, am auzit ca se poate face PFA pentru a tine contabilitatea firmelor mici chiar daca persoana in cauza nu este membru CECCAR. Puteti sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa economist irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, Am terminat ASE-ul, facultatea de contabilitate, am experienta 9 ani ca si economist, nu sunt membru CECCAR si as dori sa-mi deschid un pfa cod ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa caen 6920 ContSters174925 ContSters174925 In ce conditii de studii se poate infiinta un PFA CAEN 6920- “Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal”? Mai ... (vezi toată discuția)