avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general OUG 37/2011
Discuție deschisă în Contabilitate în general

OUG 37/2011

Buna!Lamuriti-ma,deci potrivit acestei ordonante de urgenta orice persoana cu studii superioare (clar economice)poate tine contabilitate!intrebarea mea:am absolvit facultatea de stiinte economice Oradea,licentiata,asta inseamna ca pot sa-mi fac PFA si sa tin contabilitati la societati cu CA pana in 35000euro,si active pana in 35000euro?si pot sa le semnez si bilanturile?si de cand intra aceasta lege in vigoare?cu incheierea anului 2012?sau se poate de acuma ?multumesc!:sorry:
Cel mai recent răspuns: fely , utilizator 23:22, 28 Noiembrie 2012
Dl. Toma, care este presedinte si la o alta organizatie, "apara" drepturile membrilor CECCAR doar de fatada - pentru a nu fi criticat ca nu ar face-o.
Am citit articolul la care faceti trimitere si am gasit un pasaj interesant - citez :

<<Prin urmare, fata de opiniile potrivit carora economistii pot infiinta PFA-uri in temeiul OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, consideram ca acestea au fost emise cu ignorarea art. 1, alin. 3 din acest act normativ, potrivit caruia: "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii." >>

Potrivit acestor afirmatii actul normativ ce are drept subiect organizarea contabilitatii - nu se aplica anumitor entitati (incluse de dl.Toma la capitolul exceptii) a caror activitate este reglementata chiar in cuprinsul aceluiasi act.
In alti termeni, dl.Toma intentioneaza sa convinga asupra ideii ca economistii pot tine contabilitatea firmelor cu active si CA pana la 35.000 EUR pe baza de contract civil (cum scrie in lege) dar nu pot sa-si legitimeze activitatea deoarece este una restrictionata. Pe aceeasi linie de gandire, economistii aflati in acesta situatie sunt obligati sa incheie contracte civile - dar le este interzis sa se declare la Fisc. Halal ajutor acordat membrilor CECCAR.
daca peste o luna termin facultatea , peste cat timp voi avea posibilitatea sa semnez o balanta , declaratie ptr o societate cu CA>100.000 euro ...tinand cont si de prevederile noului cod al muncii unde spune clar k tb sa am perioada de stagiu
Balanta puteti sa o semnati cand vreti. Problema care se pune este cine o intocmeste. Evident, corect.
Faptul ca ati ati terminat o facultate nu va face nici mai priceputa si nici mai indreptatita sa va asumati raspunderea pentru o balanta de verificare. Acest moment va surveni mai devreme sau mai tarziu dupa cum veti da dovada ca ceea ce ati invatat in facultate puneti in aplicare in practica. Adica in activitatea curenta pe care o desfasurati. Capacitatea profesionala a dv. nu este data de diploma obtinuta ci de competenta cu care rezolvati probleme la serviciu. De regula , competenta se dobandeste in timp si nu peste noapte.
Ca sa semnati balanta , declaratie ... si la ce va mai ganditi presupune (probabil ca si dv. presupuneti la fel) o functie de decizie / conducere. De unde si necesitatea unui stagiu.
Daca gasiti vreun patron de firma cu CA > 100.000 euro sa va angajeze direct pe functie de director economic / contabil sef zic sa nu va bucurati prea tare pentru salariu.
Buna ziua!
Ca forma de organizare sunt o intreprindere individuala ce are cod CAEN 4719. Cand s-a publicat OUG 37/2011, care modifica legea contabilitatii, am cerut la Reg Comertului din Galati sa-mi adaug codul CAEN 6920, fiind economist de profesie,( am absolvit o facultate specializare finante contabilitate). Primul raspuns al juristilor de acolo a fost ca nu pot daca nu sunt membru CECCAR, le-am spus despre modificarea legii contabilitatii si le-am aratat si raspunsul dat de ONRC catre APEC in data de 29.04.2011 si catre avocat.net in care se spune ca economistii se pot infiinta ca PFA cu cod CAEN 6920. Raspunsul final al celor de la Registrul Comertului din Galati a fost ca daca imi trebuie cod CAEN 6920 trebuie sa inchid intreprinderea individuala si sa infiintez PFA , ca nu se poate autoriza activitatea de evidenta contabila pentru intreprindere individuala si mi-a dat si termen pentru a lua o hatarare pana vineri 24.06.2011. Va intreb pe dvs daca ONRC cere in mod special ca economistii sa fie organizati doar ca PFA, ca II eu nu pot profesa?
Va multumesc


Raspunsul celor de la ONRC este corect, numai in cazul infiintarii de PFA.

Alte discuții în legătură

Pfa contabilitate ioanaraluca85 ioanaraluca85 Buna ziua, am auzit ca se poate face PFA pentru a tine contabilitatea firmelor mici chiar daca persoana in cauza nu este membru CECCAR. Puteti sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa economist irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, Am terminat ASE-ul, facultatea de contabilitate, am experienta 9 ani ca si economist, nu sunt membru CECCAR si as dori sa-mi deschid un pfa cod ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa caen 6920 ContSters174925 ContSters174925 In ce conditii de studii se poate infiinta un PFA CAEN 6920- “Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal”? Mai ... (vezi toată discuția)