avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia si concediul restant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia si concediul restant

Buna ziua
Am urmatoarea problema>
Vreau sa-mi depun demisia de la locul de munca (bugetar). As mai avea din concediul de anul trecut de luat 7 zile restante si plus cele de anul acesta (aproximativ 10) si bineinteles prima de vacanta aferenta zilelor de concediu de anul acesta. Din momentul in care imi depun demisia apare acea perioada de maxim 15 zile (calendaristice parca) in care trebuie sa mai stau. Din momentul depunerii demisiei pot sa solicit concediul restant si concediul de anul acesta (pentru a-mi acoperi cele 15 zile)?
Intrebarea mea nu este legata de "daca pot" (probabil ca pot) ci de daca mi se poate refuza acordarea lui.
Multumesc pentru viitoarele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 12:19, 20 Septembrie 2008
Buna seara,
iuliaro2006 are dreptate.
Concediul de odihna se poate suprapune perioadei de previz, iar daca nu este acceptat se va compensa in bani. Acesti bani ii veti primi la lichidare.
As vrea sa fac o completare.
Sunt functionar public si tocmai am aflat ca perioada de preaviz este de 30 de zile.
Ce se intimpla daca in aceasta perioada imi iau concediu medical? Mi se prelungeste perioada cu nr. respectiv de zile?
Legea 188 este cam vaga din acest punct de vedere.
Perioada de preaviz se poate prelungi cu nr de zile respectiv in cazul suspendarii raportului de serviciu, dar conf. art 94. litera h, raportul de serviciu se suspenda daca:
Art. 94. - (1)
h) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, pe o perioada mai mare de o luna, in conditiile legii;
deci daca concediul meu este mai mic de o luna ce se intimpla?
Multumesc pentru raspunsurile de pina acum si cele viitoare.
LEGISLATIE

Art. 79. - Demisia

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.


PRINCIPII
-Concediul de odihna se poate suprapune perioadei de previz,
-Daca nu este acceptat concediul de odihna se va compensa in bani care vor primi la lichidare
-Se poate formula cerere de concediu simultan cu demisia.
-Preavizul se calculeaza pe zile calendaristice
-Concediul se calculeaza pe zile lucratoare.
pe perioada concediului medical, contractul de munca se suspenda. In momentul in care va intoarceti din concediu medical veti sta in preaviz in continuare si veti efectua si zilele in care ati fost in concediu medical
Oare de ce nu cititi bine mesajul postat de catre userul cipoaca ? :-/
A spus ca este functionar public. La functionari nu sunt aplicabile prevederile Codului muncii, ci cele ale Legii nr.188/1999 republicata in 2007.
Daca concediul medical este mai mare de o luna de zile, raportul de serviciu se suspenda de drept.

Alte discuții în legătură

Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in preaviz emine emine Buna ziua, Lucrez la o firma ca operator prelucrare date si vreau sa imi dau demisia Conform contractului actual trebuie sa stau in preaviz 15 zile ... (vezi toată discuția)
Lichidare la zi Tamara1987 Tamara1987 Buna ziua, Am o nelamurire si de aceea m-as bucura mult daca m-ar putea ajuta cineva in acest sens. Situatia e urmatoarea: in data de 09.05.2013, mi-am dat ... (vezi toată discuția)