avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa ma angajez daca beneficiez de indemnizatie ca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa ma angajez daca beneficiez de indemnizatie ca persoana incadrata in grad de handicap?

Sunt beneficiarul unei indemnizatii de handicap gr I cu insotitor si de curand am primit o oferta de munca in conditii avantajoase. In conditiile in care starea mea fizica este una care imi permite,o pot accepta?
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 15:24, 4 Mai 2011
puteti sa va angajati, fara a pierde indemnizatia, beneficiati si de facilitati fiscale. vedeti pentru amanunte si Cap. V  Orientare, formare profesională, ocupare şi angajare în muncă din Legea 448/2006 republicata
[ link extern ]

extras:Art. 77. - (1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
   (2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.
   Art. 78. - (1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
.....................
Art. 84. - Angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi:
   a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;
   b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;
   c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;
   d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
.........


PS: nu ati pomenit nimic daca beneficiati si de pensie de invaliditate.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
br_nicku, utilizator
Multumesc.Nu beneficiez de pensie de invaliditate.Problema mea se rezuma la faptul ca am incadrarea pentru gradul 1,cu insotitor.Si indemnizatia de insotitor are cel mai mare cuantum din suma totala...
Trebuie sa renuntati la indemnizatia de insotitor, aceasta este incompatibila cu prestarea unei activitati de catre dv, totusi va aveti putea pastra indemnizatia de handicap.
pentru siguranta dv. adresati aceasta intrebare si la adresa ANPH. Din cite stiu eu indemnizatia pentru insotitor nu se pierde. era problema daca erati pensionara I sau II. Sa ne spuneti si noua ce v-au raspuns.
registratura@anph.ro
Imi cer scuze, dar nu inteleg un lucru: din practica pe care o cunosc, acordarea gradului I de handicap cu insotitor se face doar persoanelor care nu se pot ingriji singure....ori daca dvs. va aflati intr-o asemenea, situatie, care medic o sa va elibereze adeverinta de apt de munca?
Stiu despre prevederile legale privind incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, dar nu prea inteleg cum o persoana care nu se poate ingriji singura (sau cel putin aceasta este ratiunea incadrarii intr-un grad de handicap care da dreptul la insotitor permanent) poate presta activitati remunerate...:O

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru insotitor handicap gradul 1 floryn70 floryn70 buna ziua .va rog sa-mi raspundeti si mie cumnatul meu are pensie de handicap gradul 1 cu insotitor ,pensia de insotitor o ia soacra mea, sau o lua ,de la ... (vezi toată discuția)
Incadrarea in grad de handicap rusumariana rusumariana buna ! salut cu respect ! as vrea sa va rog sa imi raspundeti la o intrebare. daca tatal meu are ambele picioare amputate, are dreptul la insotitor sau ... (vezi toată discuția)
Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană ... nitulescugabrielasimona nitulescugabrielasimona Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană cu handicap cu însoțitor? Mulțumesc frumos. (vezi toată discuția)