avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa ma angajez daca beneficiez de indemnizatie ca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa ma angajez daca beneficiez de indemnizatie ca persoana incadrata in grad de handicap?

Sunt beneficiarul unei indemnizatii de handicap gr I cu insotitor si de curand am primit o oferta de munca in conditii avantajoase. In conditiile in care starea mea fizica este una care imi permite,o pot accepta?
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 15:24, 4 Mai 2011
@kyandra ai inteles gresit.
ca sa dau un exemplu , fara legatura cu cazul de fata, un bolnav hiv are gradul I cu drept de asistent personal, dar poate munci fara probleme acasa sau la birou ca operator, designer web, redactor, administrator baze de date, in bijuterie, poate munci de la o ora pina la 8 etc etc etc . exemplele pot continua in enorm de multe cazuri cind dizabilitatea nu transforma intr-o leguma persoana afectata.
tocmai aceasta este si ideea , filosofia multor norme legislative care incurajeaza (cel putin la nivel teoretic) ideea de integrare in societate , utilitate sociala , normalitate pina la urma.
asa ca incercati sa va restructurati un pic rationamentele din care enuntati idei ca mai sus.:fight:
Desigur ca da Kyandra, se acorda indemnizatie de insotitor in situatia in care perosna cu handicap, grad 1, nu se poate deplasa, nu isi poate gati, nu se poate descurca singura. Capacitatea de munca a acestei persoane cu handicap este 0, insa i se da dreptul de a alege intre indemnizatie de handicap si asistent personal. In ambele cazuri capacitatea persoanelor cu handicap este 0, ceea ce scrie si in planul de recuperare al persoanei cu handicap, eliberat de Comisia de expertiza odata cu certificatul de handicap.

Br_nick, daca dv cunoasteti asemenea persoane va sugerez sa mergeti la DGASPC sau la Consiliul judetean si sa faceti o sesizare, pt a va convinge ca nu e chiar asa. Daca o persoana cu handicap poate presta anumite servicii nu i se mai poate acorda indemnizatie de insotitor sau asistent personal. Indemnizatia de insotitor, asa cum o arata si denumirea, este destinata pentru ca persoana cu handicap sa plateasca din ea sprijinul pe care i-l da anumite persoane in anumite situatii.
Oricum doamna Dana se poate adresa si primariei, DGASPC, sau Inspectoratului Teritorial de Handicap, insa cred ca evita aceste institutii tocmai datorita acestui aspect de care discutam.
@aly imi pare rau ca aveti si dv. o viziune de functionar. de ce sa merg , ce sa sesizez ? in imaginatia dv. nu puteti vedea persoana din exemplul meu muncind la domiciliu chiar cu asistentul linga ea? sa stiti ca in functie de diagnostic capacitatea de munca nu este nula. starea de rau sau imposibilitate nu este 100% din timp, exista stadii de evolutie ale bolii pe care dv. poate nu aveti cunostintele medicale sau vointa sa le intelegeti , si repet persoanele cu dizabilitati nu sunt asa niste pietre de moara pe capul functionarilor suspiciosi. incercati sa parcurgeti citeva siteuri ale ong urilor nu ale statului (pe care-l doare in cot) sa vedeti ca exista chiar terapie prin munca. veti vedea autisti croitori , nevazatori traducatori sau profesori, chiar functionari publici :P.... etc etc etc si nenumarate alte exemple de valori umane deosebite promovate prin proiecte private si repet din nou din pacate nu de stat.
Multumesc in primul rand pentru simtul realitatii pe care demonstrati ca il detineti,dar si pentru incurajarea rezultata din ceea ce spuneti.Oricum,nu cred ca toata lumea are idee in ce consta scleroza multipla,ca despre aceasta boala este vorba in cazul de fata si din postura de persoana cu handicap reusim sa facem 16 ani de scoala si sa invatam ca persoanele nu "da" ajutor,ci "dau"....
br_nicku persoanele la care faceti referire se afla in centre protejate, de unde unde si terapia prin munca.Ele sunt asistate de stat, cu conditia ca venitul sa mearga in contul statului.Va rog sa va interesati si veti vedea ca o persoana adulta cu handicap grav cu insotitor nu poate presta o activitate, fara a renunta la indemnizatia de insotitor.Aveti la indemana legea 448/2006, sunt sigura ca stiti cum sa dati de ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru insotitor handicap gradul 1 floryn70 floryn70 buna ziua .va rog sa-mi raspundeti si mie cumnatul meu are pensie de handicap gradul 1 cu insotitor ,pensia de insotitor o ia soacra mea, sau o lua ,de la ... (vezi toată discuția)
Incadrarea in grad de handicap rusumariana rusumariana buna ! salut cu respect ! as vrea sa va rog sa imi raspundeti la o intrebare. daca tatal meu are ambele picioare amputate, are dreptul la insotitor sau ... (vezi toată discuția)
Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană ... nitulescugabrielasimona nitulescugabrielasimona Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană cu handicap cu însoțitor? Mulțumesc frumos. (vezi toată discuția)