avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj fara divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj fara divort

Buna seara. Am vazut ca a mai existat un subiect, prin Sept. 2007, cu acest titlu, insa nu mai este activ, pentru a putea posta acolo intrebarea mea.

Sunt casatorita de 8 ani, in ultimii 7 ani salariul meu fiind mereu de 2-3 ori mai mare decat al sotului.
Datorita unor probleme recente aparute intre noi (discutii care scot in evidenta lipsa celor 7 ani de-acasa), as dori sa stiu cum si daca se poate face partajul in cazul nostru, avand in vedere urmatoarele:
1. in anul 2000, am cumparat o garsoniera care valora la cea vreme 50.000.000 lei, bani din care: 23.000.000 lei am avut noi doi in mos egal (de la parinti), 10.000.000 lei ne-a dat tatal meu, 13.000.000 lei i-am adus eu ca urmare a iesirii in Ordonanta de la firma unde lucram atunci, in urma depunerii unui dosar la Dir de Somaj cu intentia de a constitui o afacere proprie.
2. in anul 2002 am vandut garsoniera respectiva si am cumparat o alta care a costat real 4000 US$ (suma declarata in acte 20.000.000 lei - la notar, la acea vreme, cum facea toata lumea).
3. In noiembrie 2006, am cumparat un apartament 2 camere confort 2, semidec, in valoare de 42.500 Eur - la acea data, prin intermediu unui credit ipotecar pe 25 ani, in valoare de 56.000 CHF (echivalentul a 33.000 Eur), avansul fiind achitat printr-un alt credit de nevoi personale de 10.000 Eur pe 6 ani - ambele credite sunt facute pe numele meu si doar pe baza adeverintelor mele de venit-, plus alte doua credite de nevoi personale - contractate de sotul meu - unul in valoare de 3000 Eur si altul in valoare de 2000 Eur, pe perioade de 5 si, respectiv, 4 ani - tot in 2006. Suplimentare, am mai contractat, tot eu, un credit de 7000 RON (in 2006) pe 7 ani, si mama, un credit tot de 7000 RON, pe 7 ani, tot in 2006, pentru a putea achita cval taxelor la notar, mobila in casa, etc - avem documente pentru toate acestea.

As dori sa stiu cum se poate face partajul in acest caz:

1. Presupun ca garsoniera, fiind proprietatea noastra, se va imparti 50-50% (desi, as dori sa stiu daca poate cantari ceva si modifica, implicit, faptul ca mai mult de 1/5 din valoarea ei de atunci a fost reprezentata de suma incasata de mine din ordonanta - nu-mi mai amintesc daca la acea vreme sotul meu se reangajase sau nu lucra inca... :-?; iar bani dati de tatal meu, atata timp cat nu avem nicio chitanta, presupun ca in cazul in care sotul meu nu mai recunoaste acest lucru, pot sa-mi iau gandul de la ei ...).

2. Cum se procedeaza atat cu creditele, cat si cu apartamentul - avand in vedere ca, momentan, nu este proprietatea noastra, ci a bancii, pana in momentul in care il vom achita integral... Ca valoare pe piata, acum reprezinta 70.000 Eur.

In cazul unui divort, cat va conta faptul ca eu am, numai in ultimii 2 ani, 3500 lei, iar sotul meu maxim 1800 lei?

Va multumesc anticipat,

O seara cat mai placuta.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:43, 4 Iulie 2008
Nu prea se pot detalia, ca atat zice legea... In rest, zeci de pagini de doctrina si de practica judiciara va p[ot forma opinia. Sau, mai usor, asa cum a spus colega, la avocat.
Cand legea e neclara, se interpreteaza de la caz la caz daca exista motive temeinice.
Insa in juridic nu se pune problema: ce trebuie sa fac pentru ca sa mi se aplice art. x?, ci trebuie sa descrieti situatia juristului si el va spune daca se plica un articol. Altfel, e un sfat prost.
Ca la medic, nu mergeti si-l intrebati ce simptome trebuie sa aveti ca sa luati pilula Y, ci in functie de simptome va da el tratamentul.
Exemplul pe care l-ati dat (ca unul dintre soti sa fie urmarit de justitie) se incadreaza in art. 32, daca exista o paguba creata de sot, nu in alte cazuri. Plus, daca sotul are bunuri proprii din care poate acopperi, iar nu se aplica... Si tot asa... Depinde si daca sotul se opune...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ion01 ion01 Se poate face impartirea bunurilor intre soti si in timpul casatoriei sau numai in urma divortului? Cat se percepe taxa? (vezi toată discuția)
Intrebare michelle1965 michelle1965 Sotia detine o casa ,dobandita in timpul casatoriei, cu ajutorul parintilor.Eu doresc sa gasesc o cale legala de a renunta la orice drept pe care l-as avea ... (vezi toată discuția)
Partaj fara divort carasacalca carasacalca As vrea sa impart cu sotia bunurile dar fara sa divortam.Se poate ? (vezi toată discuția)